|

Olağanüstü hale doğru

Makedon-Arnavut çatışması yayılıyor. Bir polis öldü, 15 kişi yaralandı. Yaralılardan biri bir Türk kızı. Üsküp yönetimi olağanüstü hal ilan edebileceğini açıkladı.

.
00:00 - 16/03/2001 пятница
Güncelleme: 11:02 - 10/01/2014 пятница
Yeni Şafak
Olağanüstü hale doğru
Olağanüstü hale doğru

Makedonya-Kosova sanarındaki kriz tırmanarak devam ediyor. Kalkandelen kasabası civarındaki köylerde önceki gün başlayan silahlı çatışmalar dün de devam etti. Ağır silahlı Makedon polisinin dağlık bölgeye giden yolları kapattığı, ayrıca başkent Üsküp ile Kalkandelen arasında bulunan petrol istasyonlarını korumaya aldığı haber verildi. Kalkandelen kasabası civarındaki çatışmalar esnasında yaralanan polislerin sayısı 15'e yükselirken, bir sivil öldü, iki sivil yaralandı. Yaralılar arasında bir Türk kızının da bulunduğu bildirildi. Gerilla gruplarına karşı direniş gösteren ve yaralanan 15 polisten 10'unun Arnavut kökenli oldukları belirtildi. Makedonya Başbakanı Lubço Georgievski, gerilla gruplarının Kosova bağlantılı olduklarını, terörist eylemlerin uzun vadeli olabileceğini söyledi. Georgievski, bu eylemler sürdüğü takdirde olağanüstü hal ilan etmek zorunda kalabileceklerini bildirdi.

NATO-Üsküp omuz omuza

NATO ise, Arnavut gerillalarla mücadelede Makedon hükümetiyle "omuz omuza" olduğunu, ancak mücadeleye destek amacıyla asker göndermeyeceğini bildirdi. ABD Başkanı'nın Balkan Özel Danışmanı Büyükelçi James Pardew, "Arnavutlar'ın haklarını destekliyoruz, fakat sınırların değişmeyeceğini bilmeliler" dedi. Pardew, ABD'nin Makedonya ve güney Sırbistan'da yaşayan Arnavutların haklarına tam destek verdiklerini, fakat onların da "sınırların asla değişmeyeceğini anlamaları gerektiğini" vurguladı. Bu arada Makedonya'daki Türk Demokratik Partisi, Arnavutlar'ın Makedonya'daki saldırılarını kınadı.


23 лет назад