|

Olmert- Peretz arasında ipler geriliyor

Aa
00:00 - 24/11/2006 Cuma
Güncelleme: 10:30 - 24/11/2006 Cuma
Yeni Şafak
Olmert- Peretz arasında ipler geriliyor
Olmert- Peretz arasında ipler geriliyor

İsrail'de, Başbakan Ehud Olmert ile Savunma Bakanı Amir Peretz arasında ipler geriliyor. Savunma Bakanı Amir Peretz'in, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı telefonla arayarak, Gazze'den atılan Kassam füzelerini durdurması istemiyle iyice su yüzüne çıkan gerginlik, Olmert'in Peretz'i görevden alacağı veya bakanlar kurulunda bir başka göreve kaydıracağı yolundaki iddiaları da gündeme taşırken, Peretz'in yerine atanacak muhtemel isimler de telaffuz edildi.


İşçi Partili bakanların bir kısmı, Olmert'in Peretz'i görevden alması halinde hükümetten ayrılacakları tehdidinde bulundu. İsrail Radyosu, Peretz'in savunma bakanlığından istifa etmesi halinde, Ehud Barak'ın İşçi Partisinin muhtemel savunma bakanı adayı olduğunu duyurdu.


Peretz'in savunma bakanlığı yerine, yetkileri genişletilmiş sosyal-ekonomik bir bakanlığı almasını savunanlar da var.


Peretz'i istifa etmemesi halinde, Olmert ve Peretz'in, en azından 2007 mayıs ayında yapılacak İşçi Partisi genel kuruluna kadar birlikte çalışabilecekleri de belirtiliyor.


Ekim ayı sonunda İsrail Evimiz Partisi Başkanı, aşırı radikal görüşleriyle bilinen Avigdor Lieberman'ı hükümete Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Tehditlerden Sorumlu Bakan olarak katan, İsrail Evimiz Partisinin 11 milletvekili ile Knesset'teki milletvekili desteğini 78'e çıkaran Başbakan Ehud Olmert ise koalisyonunu daha da genişletme peşinde. . .


Olmert'in, halen boş olan sosyal güvenlik bakanlığını, koalisyona katmayı planladığı Birleşmiş Tevrat Yahudiliği partisine verme niyetinde.

Olmert ile İşçi Partisi arasında, Avigdor Lieberman ve partisinin hükümete katılması sırasında da gerginlik olmuş, İşçi Partililer koalisyondan ayrılma tehdidinde bulunmuş, ancak Peretz, koalisyonda kalınması yönünde tavır almıştı.


İşçi Partili Bilim, Kültür ve Spor Bakanı Ofir Pines-Paz ise bu katılıma karşı çıkarak, bakanlık görevinden ayrılmıştı.


NE BARIŞTAN, NE ABBAS'TAN UMUDUMU KESERİM

Peretz ise ismi savunma bakanlığı için geçen eski Başbakan Ehud Barak ile ilgili olarak Yediot Ahronoth gazetesine yaptığı açıklamada, "Barak savunma bakanı mı olmak istiyor? O Lübnan'dan kaçısın mimarıydı" diye kinayeli bir cevap verdi.


İşçi Partisince düzenlenen bir konferansta ise Peretz, Başbakan'la olan anlaşma uyarınca Birleşmiş Tevrat Yahudiliği partisi sosyal güvenlik bakanlığını almazsa, bunu başka bir bakanlıkla değiş tokuş ederek kendilerinin alacağını söyledi.

Peretz, "Size söz veriyorum; gelecek hafta bu makamı Başbakan'dan alacak ve bu koltuğa kimin oturacağına karar vereceğim" dedi.


Kendisini hedef alanları da şiddetle eleştiren Savunma Bakanı, "Üstlendiğim yurttaşlık görevine çok önem veriyorum. Eğer sorumsuzca yapılan bir şey varsa, bu da şahsıma karşı içeriden ve dışarıdan yöneltilen eleştirilerdir. Çünkü bunlar ulusumuzun moralini yıpratıyor" diye konuştu.


Savunma bakanı olarak kendisinin yerine geçecek adaylardan söz edilmesini hayretle karşıladığını belirten Peretz, Lübnan ve Gazze'deki çatışmaları kastederek, "Hem kuzeyde, hem de güneyde biri uykuda yakalandı. Kimse de bana en şiddetli adımların atılmasını söylemedi" dedi.


Peretz, "Yeni bir açılım getireceğine kanaat getirmem halinde, ne barıştan, ne de Filistin Yönetimi Başkanı'ndan umudumu keserim. Benim sorumluluğum, nasıl ateş edileceği talimatnameleri yayımlamaktan daha öteye uzanır" ifadesini kullandı.

"İftira kampanyasının her türlü sınırı aştığından, parti saflarını etkilediğinden, çıkarlarını tehlikeye attığından" yakınan Peretz, İsrail silahlı kuvvetlerini ve Genelkurmay Başkanı'nı desteklemeye devam edeceğini söyledi.


Bakan, sözlerini, "Benim barış yanlısı olmam, teröre karşı tutumumu değiştirmez.

Kimse hata yapmasın. Elim her zaman barışa uzanıyor olacak, ama İsrailli çocuklara zarar verecek her şeye de tüm gücümle karşı çıkacağım" diye tamamladı.


İSRAİLLİLER MOFAZ'I ÖZLEDİ

Öte yandan İsrailliler, halen Ulaştırma Bakanı olarak hükümette yer alan eski Savunma Bakanı Şaul Mofaz'ı eski koltuğunda görmek istiyor.


Yediot Ahronoth gazetesi ile Dahaf adlı araştırma kuruluşunca yapılan kamuoyu yoklaması, İsraillilerin dörtte birinin, Mofaz'ın savunma bakanlığı görevine dönmesini istediğini ortaya koydu.


Yüzde 15 oranında bir grup ise, yine İşçi Partili Ami Yaalon'un Peretz'in yerini almasına sıcak bakıyor. Bu görev için ismi sorulanlardan İsrail Evimiz Partisi Başkanı Avigdor Lieberman'a yüzde 12 destek çıktı. Peretz'in yerine savunma bakanlığı için adı geçenlerden Ehud Barak'a evet diyenlerin oranı ise yüzde 10'da kaldı.


Aynı kamuoyu yoklaması kapsamında, Peretz'in savunma bakanlığı göreviyle ilgili sorulan bir soruda, yüzde 80 oranında bir çoğunluk, bakanın istifa etmesi gerektiğini söyledi. Peretz'in istifa etmemesi halinde, Olmert'in kendisini görevden alması gerektiğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 72.


17 yıl önce