|

Operasyon Sina

Mısır''da darbe sonrası gerginliğin tırmandığı Sina Yarımadası''nda askeri hazırlıklar arttı. Bölgeye ek olarak konuşlandırılacak olan Mısır ordusuna ait iki piyade taburu için Tel Aviv''den izin çıktı.

.
00:00 - 17/07/2013 Çarşamba
Güncelleme: 23:44 - 16/07/2013 Salı
Yeni Şafak
Operasyon Sina
Operasyon Sina

Mısır''ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi''nin askeri darbe ile görevden alınması sonrası gerginliğin arttığı Sina''da üst düzey alarma geçildi. Darbeden bu yana ülkenin kuzeydoğusundaki İsrail ve Gazze''ye sınırda stratejik öneme sahip Sina Yarımadası''nda askeri kontrol noktalarını hedef alan silahlı saldırılarda aralarında sivillerin olduğu 16 kişi hayatını kaybetti. Olayların büyümesi üzerine Sina''da operasyon hazırlığı içinde olduğu iddia edilen Mısır ordusunun harekete geçmek için İsrail''den de onay aldığı belirtildi. İsrail medyasının bildirdiğine göre Sina Yarımadası''nda ek olarak konuşlandırılacak olan Mısır ordusuna ait iki piyade taburu için Tel Aviv''den izin çıktı.

DAYANAK CAMP DAVID

Mısır ordusuna ait iki piyade taburu, Gazze sınırına yakın olan El-Ariş ve Refah bölgelerine yerleştirilecek. Mısır ordusuna ait birliklerin Sina Yarımadası''na konuşlanması, 1979 yılında Camp David''de imzalanan barış antlaşması ile düzenlendi. Söz konusu antlaşmaya göre Mısır ordusuna ait ek askeri birliklerin söz konusu bölgeye girişi İsrail''in ek onayına bağlı.

İSRAİL DE ALARMDA

Öte yandan İsrail basını, Sina''daki güvenlik sorunlarının artmasının ardından, İsrail ordusunun alarm durumuna geçtiğini öne sürdü. İsrail istihbarat örgütlerine yakınlığı ile bilinen Debka internet sitesi ise sayfasında, İsrailli bir askeri yetkilinin '''İsrail ordusunun, Mısır''ın Sina''daki direnişçi gruplarla mücadele etmesi için Mısır''a askeri güç ve ağır silah yardımında bulunmaya hazır olduğu'' ifadesine yer verdi.

Başkent Kahire''de önceki gün Ramses Meydanı, 6 Ekim Köprüsü ve Nahda Meydanı ile Giza bölgesinde önceki gece yaşanan olaylarda 7 göstericinin hayatını kaybettiği, toplam 261 kişinin yaralandığı bildirildi.

Baltacılar 300 kişiyi rehin aldı

Mısır ordusu ile silahlı baltacılar, darbe karşıtı 300 kişiyi, Kahire''nin Ramses meydanındaki Fetih Camisi''nde kuşatma altına aldı.

Ezher: Polise ve askere dokunmayın

El Ezher İslami Araştırmalar Akademisi''nin ''ordu ve güvenlik güçlerine saldırıda bulunulmasını'' yasakladığı bildirildi. Açıklamada ''Güvenlik birimlerine saldırı hiçbir şart altında kabul edilemez'' denildi.


11 yıl önce