|

Özgürlük onu canlandırdı

Tekerlekli sandalye ile İngiltere'den ayrılan Pinochet'nin ülkesine varınca ayağa kalkması tartışma konusu oldu. Bazıları, "Özgürlük insanı ayağa kaldırıyor" derken bazı kesimler, Pinochet'nin akıl hastası rolü yaparak İngiltere'yi kandırdığını öne sürdü.

.
00:00 - 5/03/2000 dimanche
Güncelleme: 17:38 - 9/01/2014 jeudi
Yeni Şafak
Özgürlük onu canlandırdı
Özgürlük onu canlandırdı

LONDRA- Eski Şili diktatörü Augusto Pinochet'yi ülkesine uğurladıktan sonra yaşanan gelişmeleri değerlendiren İngiliz basını, "eski diktatörün çok hasta olduğu gerekçesiyle gönderildiği Şili'de aniden canlanmasını" manşetlere taşıdı. Haberlerinde İngiliz hükümetinin eski Şili diktatörünü sağlık nedenlerini gerekçe göstererek serbest bırakmasını, satır aralarında da olsa eleştiren İngiliz basını, eleştirilerini daha ziyade eski diktatörün Şili'de kendisine yapılan karşılama törenindeki sağlıklı görüntüsü üzerine kurdu.

The Times gazetesi, Pinochet'nin ülkesinde hastaneye gittiğini ve büyük olasılıkla ilk muayenesinin ardından taburcu edilmesinin beklendiğini belirtti. The Daily Telegraph gazetesi de geçtiğimiz yazdan bu yana hiç ayakta görülmeyen Pinochet'nin ülkesine dönüşte inanılmaz sağlıklı ve enerjik olduğuna dikkati çekti. Gazete, "özgürlük insanı nasıl da değiştiriyo"' diye başlık attı. The Independent gazetesi de ilk sayfasının manşetini ayırdığı habere, "kimse bir diktatörü çökertemez, işte yargılanmak için çok hasta olan adam, tören için ayağa fırlıyor" başlığını kullandı. Bütün gazeteler, eski Şili diktatörü Pinochet'nin 16 ay sonra gittiği ülkesinde havaalanına tekerlekli sandalye ile inişini ve kalabalığı görür-görmez ayağa fırlayıp selamlayışını gösteren fotoğrafları, "dizi" olarak art arda yayınladı.

Akıl hastası rolü yaptı

İngiltere'nin perşembe günü serbest bıraktığı Pinochet'nin, cuma günü vardığı ülkesinde tekerlekli sandalyeden kalkarak rahatça yürümesi, felçli ve ruhi dengesi yerinde olmadığı iddia edilen General'in, kötü sağlık raporu almak için rol yaptığı söylentilerine sebep oldu. İngiliz basınında çıkan haberlerde, Şili deniz kuvvetlerine ait psikiyatristlerin Pinochet'nin İngiltere'de kaldığı eve giderek General'e nasıl ruh sağlığı bozuk bir kişi taklidi yapabileceği konusunda dersler verdikleri iddia edildi.

Şili'deki insan hakları örgütlerinden Justicia'nın genel müdürü Mia Flores-Borquez'in, ellerinde söz konusu iddialara dair deliller olduğunu vurguladığı kaydedildi. Florez-Borquez, söz konusu denizci psikiyatristin geçtiğimiz ağustos ayından beri Pinochet ile kaldığını belirterek, bu doktorun Dr. Grasset olduğunu ve bu kişinin de bir psikiyatrist olduğuna dair güçlü kanıtlara sahip olduklarını kaydetti. Justicia'nın başkanı, şubat ayı içerisinde söz konusu iddiayı İngiltere İçişleri Bakanı Jack Straw'a da ilettiklerini de dile getirdi.

il y a 24 ans