|

Pentagon'da İncirlik endişesi

Irak'a giden kargonun yüzde 75'inin İncirlik'ten geçtiğini söyleyen Amerikalı general Norton Schwartz "Kongre'yi uyarmak isterim ki sözde Ermeni soykırım tasarısı kabul edilirse askeri faaliyetlerimiz büyük zarar görür" dedi

Washington
00:00 - 25/03/2007 dimanche
Güncelleme: 23:50 - 24/03/2007 samedi
Yeni Şafak
Pentagon'da İncirlik endişesi
Pentagon'da İncirlik endişesi

ABD Kongresi'nin gündeminde bulunan Ermeni soykırımı yasa tasarısı Savunma Bakanlığı Pentagon'da büyük kaygı yarattı. Tasarının Türkiye ile stratejik ortaklığa zarar vereceğine dikkat çeken Amerikalı generallar Kongre'ye ardı ardına uyarı mesajları gönderiyor. Tümgeneral Robertus Remkes'dan sonra ABD ordusunun en etkin isimlerinden Ulaştırma Komitanı Orgeneral Norton Schwartz da Kongre'nin sözde Ermeni soykırımını tanıması halinde, Washington'un askeri faaliyetlerinin büyük zarar göreceğini söyledi.

IRAK KARGOSU İNCİRLİK'TE

Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi'nin 2008 bütçesini ele alan oturumunda konuşan Orgeneral Schwartz, ABD'den Irak'a giden kargonun yaklaşık yüzde 75'inin İncirlik Hava Üssü'nden geçtiğini ve geçen yıl için bu rakamın 55 bin ton olduğunu vurguladı. Schwartz,"Temsilciler Meclisi üyelerini uyarmak isterim ki, bu tasarı, Türk hükümetinin İncirlik üssünü kullanmamıza kısıtlama getirmesine yol açabilir, hesapta olmamasına karşın askerlerimizi desteklememizi çok zorlaştırabilir" dedi.

FRANSA'NIN UÇUŞ İZNİ KALKTI

Orgeneral Norton Schwartz, sözde Ermeni soykırımının inkarının suç sayılmasını öngören bir yasa teklifinin Fransız Meclisi'nde kabul edilmesinin ardından, Fransız askeri uçaklarının Türk hava sahasını serbestçe kullanma izninin iptal edildiğini belirterek, ABD Kongresi'ndeki Ermeni tasarısının kabulünün de Amerikan silahlı kuvvetlerine büyük zarar vereceğini vurguladı. Orgeneral Schwartz, "Savunma nitelikli her türlü ticari ilişki kesildi. Anladığım kadarıyla Fransa'nın Ankara'daki savunma işbirliği bürosu kapatıldı. Ayrıca Fransa'nın askeri uçaklarına verilmiş Türk hava sahasını serbestçe kullanma izni sona erdirildi" dedi. Schwartz, ABD'nin Türk hava sahasından yararlanmasının büyük önem taşıdığını da vurguladı.


il y a 17 ans