|

Peru'da kan bankaları kapatıldı

Peru'da bir devlet hastanesinden aldıkları kandan 4 kişiye HIV virüsü bulaşması üzerine, 240 kan bankasının tamamı kapatıldı.

Aa
00:00 - 14/09/2007 Cuma
Güncelleme: 13:21 - 14/09/2007 Cuma
Yeni Şafak
Peru'da kan bankaları kapatıldı
Peru'da kan bankaları kapatıldı

Sağlık Bakanı Carlos Vallejos, kan bankalarının Dünya Sağlık Örgütünden yetkililerin de üyesi olduğu bir komisyon tarafından denetleneceğini söyledi.

Vallejos, düzenlediği basın toplantısında, "Bu durum böyle devam edemez. Peru'daki kan bankalarının tamamı denetleniyor" dedi. Vallejos, 4 kişiye HIV virüsünün aynı bankada bulaştığının belirlendiğini de açıkladı.

Peru Sağlık Bakanının kan verme konusunda uluslararası standartlara uyduklarını söylemesine rağmen, merkezi Washington'da olan Panamerikan Sağlık Örgütü danışmanı Jose Cruz, Peru'daki kan bankalarının "endişe verici durumda" olduğunu söyledi.

Cruz, Peru, Bolivya, Kolombiya ve Meksika'nın, kan bankalarında alınan kanlar için temel hastalık denetimlerini yapmayan ülkeler listesinde olduğunu söyledi.

Cruz, Panamerikan Sağlık Örgütünün elindeki en son verilere göre, Peru'daki kan bankalarında alınan kanların neredeyse dörtte birinin uygun biçimde denetlenmediğini belirtti. BM verilerine göre, nüfusu 27 milyon olan Peru'da 93 bin kişinin HIV

virüsü taşıdığını tahmin ediliyor.

17 yıl önce