|

Provokatif ve düşmanca

İsrail’in İdlib mutabakatını hedef alan Lazkiye saldırısı ters tepti. İsrail F-16’larının kalkan olarak kullandığı Il-20 model Rus askeri uçağı Suriye hava savunma sistemleri tarafından yanlışlıkla düşürüldü. Rusya, olaydan İsrail’i sorumlu tuttu. Moskova İsrail saldırısını provokatif ve düşmanca olarak niteleyip, ‘karşılığı uygun ölçülerde verilecek’ açıklaması yaptı.

Haber Merkezi
04:00 - 19/09/2018 Çarşamba
Güncelleme: 08:50 - 19/09/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Rusya, olaydan İsrail’i sorumlu tuttu.
Rusya, olaydan İsrail’i sorumlu tuttu.

Türkiye ve Rusya’nın Soçi’de İdlib meselesinde barışçıl çözüm konusunda anlaşamalarına paralel, İsrail’in Lazkiye’yi hedef alan füzeli saldırısı, Tel-Aviv ve Moskova arasında krize sebep oldu. Lazkiye’ye yönelik provokatif saldırı düzenleyen İsrail F-16 savaş uçakları, Rus hava kuvvetlerine ait İl-20 tipi askeri uçağı kendilerine kalkan olarak kullandı ve Esed rejiminin savunma sistemleri tarafından hedef alınmasına sebep oldu. S200 hava savunma sistemleri tarafından vurulan uçakta bulanan 15 Rus askerinin tamamı öldü. Rusya Savunma Bakanlığı, “Düşen Rus uçağının tüm sorumluluğu İsrail’e ait” açıklamasını yaptı ve İsrail’in girişimini “düşmanca davranış” olarak niteledi. Bakanlık uçağın İsrail’in hava saldırıları nedeniyle Esed rejimi tarafından yanlışlıkla düşürüldüğünü açıkladı.

SORUMSUZ DAVRANIŞ

Rus Savunma Bakanlığı da düşen uçakla ilgili yaptığı açıklamada İsrail’i hedef aldı. Bakanlıktan yapılan açıklamada “İsrail’in sorumsuz davranışı nedeniyle 15 askerimiz öldü. İsrailli pilotlar askeri uçağımızı Suriye hava savunma sisteminin olduğu yöne itti. İsrail planlanan operasyondan sadece 1 dakika önce bizi uyardı. Ancak bu süre uçağımızın güvenli alana geçmesi için yeterli değildi” değerlendirmesine yer verildi.


UYGUN ÖLÇÜLERDE KARŞILIK VERİLECEK

Rusya’dan yapılan açıklamada son dönemde İsrail’in artan saldırılarına Moskova’nın daha fazla sessiz kalamayacağına da dikkat çekildi. Açıklamada, “İsrail’in Suriye’deki davranışları provokasyona neden oluyor. İsrail ordusunun uçağımızı inişe hazırlanırken görmemesi imkansız. İsrail’in bu düşmanca davranışına uygun ölçülerde karşılık verme hakkına sahibiz.” ifadesini kullandı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, İsrailli mevkidaşı Avigdor Lieberman’la bir telefon görüşmesi yaptı. Şoygu, İsrail’in “sorumsuz davranışları” nedeniyle 15 Rus askerinin hayatını kaybettiğini belirtti. Suriye’de düşen Rus uçağı nedeniyle İsrail’i suçlayan Şoygu, “Suriye’de düşen Rus askeri uçağının ve ölen mürettabatın tüm sorumluluğu İsrail’e ait.” ifadesini kullandı.

YAVUZ HIRSIZ İSRAİL

İsrail ise yaşanan olaydan saatler sonra açıklama yaparak sorumluluğun Esad rejiminde olduğunu belirtti. Açıklamada İran ve Hizbullah’tan da “suç ortakları” olarak bahsedildi. İsrail ordusu, “Geçen gece, İsrail jetleri Suriye ordusuna ait, İran adına Lübnan’daki Hizbullah’a taşınacak ölümcül silahların üretildiği bir tesisi hedef aldı. Bu silahların amacı İsrail’e saldırmaktı ve bu tahammül edilemeyecek bir tehdit anlamına geliyor” sözleriyle suçunu örtmeye çabaladı.

BÜYÜKELÇİ ÇAĞRILDI

İsrail’in Moskova Büyükelçisi Gary Kohen, Suriye’de düşen Rus askeri uçağıyla ilgili Dışişleri Bakanlığına çağrıldı. Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Kohen’in Suriye’de düşürülen Rus askeri uçağıyla ilgili Dışişleri Bakanlığına çağrıldığı belirtildi.

  • Putin Netanyahu ile görüştü
  • Rusya lideri Putin ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu uçağın düşürülmesiyle ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İsrail tarafından yapılan açıklamada Başbakan Netanyahu’nun Putin’e Rus askerlerinin hayatını kaybetmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü ilettiği belirtildi. İsrail Başbakanı ayrıca, ülkesinin uçağın vurulmasına ilişkin elindeki tüm bilgileri Rusya ile paylaşmaya hazır olduğunu belirtti. Netanyahu›nun, “Rusya’ya ait askeri uçağın vurulmasından Esed rejiminin sorumlu olduğunu” savunduğu kaydedildi

Soçi’ye pusu ters tepti

İsrail önceki gece saatlerinde Akdeniz üzerinden Lazkiye, Hama ve Tartus’u hedef alan füze saldırısıyla Türkiye ve Rusya’nın Soçi’de İdlib’e ilişkin barışçıl ve insancıl çözüm mutabakatını hedef almak istedi. Ne var ki İsrail kurduğu tuzağa kendi düştü. İsrail uçakları, İl-20 tipi Rus uçağını kendilerine kalkan olarak kullandı ve uçağın düşmesine sebep oldu. Tel-Aviv, ters tepen provokasyonuyla Moskova’nın şimşeklerini üzerine çekti.


PUTİN: TÜRKİYE’YLE KARIŞTIRMAYIN

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dün bir açıklama yaparak İsrail’in Rus uçağının düşürülmesinde bilinçli rolü olduğu vurgusu yaptı. Putin, İsrail’in dün Suriye’de yol açtığı İl-20 uçağının düşürülmesiyle, 2015 yılında Türkiye tarafından Rus uçağının düşürülmesinin karşılaştırılmaması gerektiğini, iki durumun birbirinden farklı olduğunu söyledi. 2015 yılında düşen Rus uçağının FETÖ tarafından organize edilen ve Türk-Rus ilişkilerini hedef alan bir provokasyon olduğu ortaya çıkmıştı.

ANLAŞMA ETKİLENMEYECEK

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye ve Rusya arasında varılan İdlib anlaşmasının, Suriye’nin geleceği açısından son derece önemli olduğunu belirterek, “Suriye’de düşen Rus uçağı bu anlaşmayı asla etkilemeyecek” dedi.

#Rusya
#Suriye
#uçak
#İsrail
6 yıl önce