|

Putin Özbekistan'da

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Özbekistan'ın Rusya'nın bölgedeki öncelikli ortaklarından biri olduğunu belirtti.

Yeni Şafak
15:36 - 10/12/2014 Çarşamba
Güncelleme: 13:37 - 10/12/2014 Çarşamba
AA

Temaslarda bulunmak üzere Taşkent'e gelen Putin, Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov ile bir araya geldi. İki lider daha sonra heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.


Görüşme sırasında konuşan Putin, Özbekistan'ın Rusya'nın bölgedeki öncelikli ortaklarından biri olduğunu kaydederek her iki ülkenin de bölgede olup bitenlere kayıtsız kalamayacağını söyledi.


Kerimov da Rusya'nın Orta Asya'daki çıkarlarının istikrar unsuru olduğunu belirterek bölgede barış ve istikrarın sağlanması için iki ülkenin diyalog halinde olması gerektiğini ifade etti.


İslam Kerimov, "Afgan sorunu henüz tamamen çözülmedi. Afganistan'daki ISAF güçlerinin geri çekilmesinden sonraki duruma ilişkin fikir alışverişinde bulunmamız gerekiyor" dedi.


Görüşmelerin ardından, Özbekistan ve Rusya arasında 2015-2019 yıllarına yönelik ekonomik işbirliğinin daha da derinleştirilmesi ve geliştirilmesine ilişkin hükümetler arası anlaşma ile Özbekistan'ın Rusya'ya olan borcunun bir kısmının silinmesini öngören karşılıklı finansal yükümlülüklerin çözümüne ilişkin anlaşma imzalandı.


Putin, imza töreninden sonra düzenlenen basın toplantısında, Kerimov ile Özbekistan'ın Avrasya Ekonomik Birliği ile serbest ticaret bölgesi anlaşması imzalamasına ilişkin istişarelerde bulunduğunu aktararak "Biz, bugün Özbekistan ile Avrasya Ekonomik Birliği arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulmasına ilişkin anlaşmanın imzalanması imkanlarıyla ilgili istişarelere başladık. Belirtmek isterim, bu henüz istişare aşamasında" ifadesini kullandı.


Vladimir Putin, Özbekistan'ın tarım ürünlerinin istikrarlı ve uzun vadeli bir şekilde Rusya piyasasında yer almasına ilişkin mutabakat sağladıklarını kaydederek iki ülkenin ayrıca kültür, spor ve eğitim alanlarında işbirliğini daha da geliştirme konusunda anlaştığını belirtti.


Görüşmelerin çok verimli geçtiğini söyleyen Putin, Özbekistan ile Rusya arasındaki ilişkilerin aşamalı olarak geliştiğini ve dostça bir karakter taşıdığını vurguladı.


Rusya'nın Özbekistan'ın ticari ortakları arasında ilk sırada yer aldığını ifade eden Putin, ayrıca son 5 yılda Özbekistan'a yatırılan toplam Rus sermayesinin 6 milyar doları aştığını dile getirdi.

#özbekistan
#rusya
#putin
#İslam Kerimov
9 yıl önce