|

Rockçı ajanlar

Sovyet Rusya''yı sadece askeri ve siyasi değil kültürel alanda da dize getirmek isteyen Washington, 1970''lerden sonra bu amaç için dünyaca tanınmış Bob Dylan, Joni Mitchell ve James Taylor gibi rockçıları devreye sokmuş.

Dış Haberler
00:00 - 11/04/2013 Perşembe
Güncelleme: 23:31 - 10/04/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Rockçı ajanlar
Rockçı ajanlar

Wikileaks''in yayımladığı Amerikan dişlerine ait 1973-76 yıllarına ait 1 milyon 700 bini aşkın gizli kriptoda, Washinton''un Sovyet Rusya''yı kuşatmak için sadece askeri ve siyasi deği kültürel savaş da verdiği ortaya çıktı. Washington''un bu hedefini gerçekleştirmek için Demir Perde ülkelerinde ve Rusya''da konserler vermesi için Bob Dylan, Joni Mitchell ve James Taylor gibi ünlü rockçıları görevledirdiği ortaya çıktı.

ABD''nin Moskova Büyükelçisi Walter Stoessel Jr''ın Ocak 1975''te Washington''a gönderiigizli kriptoda, ''Demir Perde ülkelerinde halk bizim country müziğimizi pek sevmiyor'' tespitinden sonra Rusları ve Sovyet bloğundaki halkı etkilemek ve Komünizmi sarsmak için ünlü rack sanatçılarının kullanılması gerektiğini öneriyor.

ŞARKI LİSTESİ

Amerikan elçisi kriptoda, Demir Perde halklarını etkileyecek şarkılar için ise Amerikan soft rock''ının ünlü ismi Don McLean''in ''American Pie/Amerikan Pastası'' ile Joni Mitchell''in ''Free Man in Paris/Paris''te Özgür Adam'' isimli parçalarını öneriyor. Daha sonra kriptoya, ''Öncelik blues, rock ve country rock''a verilmeli'' uyarısı düşülmüş.

Bu kriptodan sonra Elton John 1979''da Moskova''ya giden ilk batılı sanatçı oldu. Bob Dylan ise 1985''te Moskova''ya gitti. 1988''de ise Michael Jackson Berlin Duvarı önünde konser verdi. Jackson''ın 1996''daki Moskova konser dünyada büyük yankı uyandırmıştı.

ABD''nin Yom Kippur kehaneti

Wikileaks sitesinde yayımlanan Amerikan gizli kriptolarında ABD''nin Tel Aviv''deki büyükelçisi Kenneth Keating, 6 Ekim 1973''teki İsrail-Arap savaşı (Yom Kippur) başladıktan iki gün sonra İsrail''in savaşı kazanacağını söylüyor. Keating, dönemin Dışişleri Bakanı henry Kissinger''a yazdığı 8 Ekim 1973 tarihli gizli yazışmada, ''Savaşın üçüncü gününe girerken kesin olarak söylemek gerekirse, bu savaşı İsrail kazanacak. Buna inanıyorum. Bu savaştan sonra Irak''ın etkisi azalacak. İsrail''in Irak, Mısır ve Suriye karşı başarısı Arapları müzakere masasına otrumak zorunda bırakacak'' diyor.


11 yıl önce