|

Rusya-ABD ''liste'' savaşı

.
00:00 - 14/04/2013 Pazar
Güncelleme: 21:30 - 13/04/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Rusya-ABD ''liste'' savaşı
Rusya-ABD ''liste'' savaşı

Rusya ile ABD arasında gittikçe tırmanan ''liste'' savaşında son hamleyi Rusya yaptı. Rusya, ABD''nin ülkeye giriş yasağı koyduğu Rus bürokratlarını içeren ve önceki gün yayınlanan ''Magnitski Listesi''ne dün kendi listesini yayınlayarak cevap verdi.

Rus Dışişleri Bakanlığı, insan haklarını ihlal ettiği iddiasıyla hazırladığı 18 ABD bürokratının isminin bulunduğu listeyi yayınladı.

YAKOVLEV YASASI

ABD tarafından yayınlanan listenin Rusya''nın iç işlerine müdahale olarak gördüklerini vurgulayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, ''Liste savaşı bizim seçeneğimiz değil, ancak açıktan yapılan şantaja cevap vermek zorundayız'' dedi. Rusya''nın açıkladığı 18 kişilik listede, Beyaz Saray eski yöneticisi David Addington ve Guantanamo üssü eski komutanları Jeffrey Miller ve Jeffrey Harbeson da bulunuyor.

2012 yılında ABD''de kabul edilen Magnitsky Yasası, insan hakları ihlallerinde bulunduğu belirtilen Rus bürokratların ABD''ye girişinin engellenmesini öngörüyor. ABD''nin Magnitski Yasası''na karşı Rusya, cevap niteliğindeki ''Dima Yakovlev Yasası''nı kabul etmişti. Rusya''nın kabul ettiği söz konusu yasa, ABD''de bir aileye evlatlık verildikten sonra babasının ihmalkarlığı sonucu 18 aylıkken hayatını kaybeden Rus Dima Yakovlev''in adıyla anılıyor ve Rus çocuklarının ABD vatandaşlarına evlat verilmesini yasaklıyor.

11 yıl önce