|

Rusya balon çıktı

IŞİD’e operasyon bahanesiyle muhalifleri vuran Rusya da Suriye’deki dengeleri değiştiremedi. Şu ana kadar sadece Gab bölgesinde 4 köy rejimin eline geçti. Rus uçaklarının bombardımanlarında en az 254 Suriyeli sivil öldü, on binlercesi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Yeni Şafak
04:00 - 1/11/2015 Pazar
Güncelleme: 01:12 - 1/11/2015 Pazar
Yeni Şafak

Rusya'nın 30 Eylül'den bu yana hava operasyonlarıyla Suriyeli muhalifleri vurmasına karşın ülkedeki askeri dengede önemli bir değişiklik sağlanamadı. Ülkenin en büyük muhalif birliklerinin kurduğu Fetih Ordusu'nun, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in memleti olan ve Baas rejiminin en önemli kaleleri arasında gösterilen Lazkiye şehrine yaklaşması üzerine Rusya devreye girmişti. Dünya kamuoyuna “IŞİD'e karşı” yapıldığı iddia edilen hava operasyonları başlatan Rusya daha çok İdlip, Hama ve Halep'teki silahlı muhalifleri hedef alıyor. Rus uçaklarının son hedeflerinden biri de, Cilvegözü Sınır Kapısı'na yakın Sarmada'daki muhalifler oldu. Bu bölgede IŞİD varlığı bulunmuyor.



SADECE 4 KÖYÜ KAZANDILAR


Savaş uçakları, güdümlü füze ve ağır toplarla muhaliflere saldıran Rusya sadece 4 ilçede değişim sağlayabildi. Gab bölgesinde Ziyara, Mansura ve Furu ilçelerindeki 4 yerleşim bölgesi muhaliflerden rejimin eline geçti. Rus saldırıları daha çok silahlı muhaliflerin varlık gösterdiği İdlip, Hama, Halep ve Lazkiye kırsalında yoğunlaştı. Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) verilerine göre Rus saldırılarında 83'ü çocuk, 42'si kadın olmak üzere en az 254 sivil hayatını kaybetti. Mülteci sayısına 110 bin yeni mülteci daha eklendi.



IŞİD SAFİRA'YI ALDI-VERDİ


IŞİD ise 2 gün önce Halep-Hama karayolu üzerinde bulunan Safira kentine girmişti. IŞİD, Halep Kuzeyindeki muhaliflere yönelik saldırılarına da devam ediyor. Muhalif ÖSO komutanlarından Abdurrahman Mustafa, “Biz bir bölgeyi aldıktan sonra Rus uçakları bölgeyi bombalıyor. Rus uçakları sayesinde rejim bölgelere geri gelebiliyor ancak 30 Eylül'den önce kazandığımız topraklarda bir değişim yok” ifadelerini kullandı.



#Savaş uçakları
#Safira
#Rusya
9 yıl önce