|

Rusya Patriği Kirill Türkiye'yi örnek gösterdi

Cihan
00:00 - 2/12/2009 Çarşamba
Güncelleme: 13:22 - 2/12/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Rusya Patriği  Kirill Türkiye'yi örnek gösterdi
Rusya Patriği Kirill Türkiye'yi örnek gösterdi

Rusya Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, Türkiye'de din-devlet ilişkilerinin Rusya için örnek olması gerektiğini söyledi.

Moskova'da düzenlenen ve Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in de hazır bulunduğu 3.Dünya Soydaşları Kongresi'nde konuşan Patrik Kirill, Rusya'nın yurtdışındaki soydaşlara daha fazla ilgi göstermesi gerektiğine işaret ederek, "Türkiye laik ülke, ama devlet Almanya'daki camilere görevli imam yetiştiriyor." dedi.

Rus diasporası ile çalışmalarda devlet, kilise ve toplumun tek yumruk olması gerektiğinin altını çizen Kirill, "Amacımız Rus diasporasını birleştirmek ve ona daha fazla ilgi göstermek. Biliyorsunuz, bugün tarihi nedenlerden dolayı yurtdışındaki Rus soydaşlarımız bir birinden kopmuş durumda. Devrim sonrası, İkinci Dünya Ssavaş sonrası ve 20.yüzyılın sonları olmak üzere üç göç dalgası sonucunda yurtdışına çıkmak zorunda kalan soydaşlarımızın birleşmelerine yardımcı olmalıyız." şeklinde konuştu.

Kirill, başka ülkeleri örnek alarak yurtdışındaki soydaşların dini hayatlarının da desteklenmesi gerektiğine değindi. Bu konuda Türkiye'yi örnek gösteren Kirill, "Kilisenin devletten ayrı olması ilkesi, devletin yurtdışındaki Rus soydaşlarımızın dini hayatlarını desteklemesine engel olacağı anlamına gelmemeli. Bu konuda Türkiye'yi örnek gösterebiliriz. Türkiye dinin devletten ayrı olduğu laik bir ülke. Ama Türkiye diğer ülkelerdeki kendi dini ve kültür kurumlarına destek veriyor. Örneğin, devlet Almanya'daki camilerde görev yapacak imamlar yetiştiriyor." diye konuştu.

MEDVEDEV: RUSYA'NIN YURTDIŞINDAKİ YURTTAŞLARINA İHTİYACI VAR

88 ülkeden gelen 500 Rus soydaşın katıldığı kongrede konuşan Başkan Medvedev ise Ruslara anayurda dönmesi çağrısında bulundu. Medvedev, "Rusya dev enerji ülkesi olarak kalacak olsa da, 21.yüzyılda nasıl bir Rusya görmek istediğimizin planlamasını yapmalıyız. Yurtdışındaki soydaşlarımızın bu çalışmalarımıza katkı sağlayacağından şüphem yok. Bize sizin entelektüel ve profesyonel potansiyeliniz lazım. Tabii ki, şu anda yaşadığınız ülkelerin deneyimini içeren düşünce ve önerileriniz de bizim için önemli." dedi.

14 yıl önce