|

Seçim var ama demokrasi ırak

Irak Saddam Hüseyin döneminden sonra bugün ikinci kez sandık başında. Şiddet olaylarının kısmen azaldığı ülkeye her ne kadar ABD demokrasi götürdüğünü iddia etse de halk sandığın değişim getirmeyeceğini düşünüyor.

00:00 - 7/03/2010 Pazar
Güncelleme: 23:11 - 6/03/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
Seçim var ama demokrasi ırak
Seçim var ama demokrasi ırak

Amerikan işgalinden bu yana sözde en istikrarlı günlerini yaşayan Irak Saddam Hüseyin döneminden sonraki ikinci genel seçimler için bugün sandık başında. Federal Irak Meclisi'nin 325 üyesinin belirlendiği seçimlerde adeta aday enflasyonu yaşanıyor. 400 partiden yaklaşık 6 bin adayın yarışacağı seçimlerin öne çıkan 6 ittifak arasında geçmesi bekleniyor. Baas Partisi geçmişi olan yaklaşık 500 Sünni siyasetçinin adaylığının yasaklanması, Şii partiler arasında yaşanan sorunlar, Kürt partilerinin ayrı listelerle seçime girmesi gibi konular 2010 genel seçimlerine damgasını vuruyor.

TÜRKMENLER BİRLEŞEMEDİ

2003'ten buyana dağınık bir siyasi tablo çizen Irak Türkmenleri istemelerine rağmen siyasi ve ideolojik nedenlerden dolayı halen tek çatı altında toplanamadı. Seçimlere Irak Türkmen Cephesi (ITC) Allavi'nin lideri olduğu Iraklılar listesinden giriyor. Seçimlerden herhangi bir partinin büyük zaferle çıkması beklenmiyor. Başbakan Maliki Koalisyonu'nun oy oranı bile yüzde 30 civarında. Nüfus açısından seçimin galibinin ise Şii Araplar olacağı tahmin ediliyor.

'HİÇ BİR ŞEY DEĞİŞMEYECEK'

Dikkat çekilen bir diğer husus seçim öncesi kurulan ittifakların hükümeti kurma sürecinde dağılabileceği. Halka demokrasi getirileceği vaadiyle işgal edilen Irak, halen sayısız sorunla boğuşuyor. Adaylar propagandalarında farklı şeyler söylese de sokaktaki vatandaş bu seçimin de ülkede pek bir şeyi değiştirmeyeceği görüşünde. Bu nedenle seçime katılım oranın da düşük olması bekleniyor.


Polat Alemdar aday olsa kaç oy alırdı?

Iraklılar, Amerikan üniformalı Irak askerlerini görünce, "Bunlardan kurtulmak için bize Murat Alemdar gibi biri lazım." diyor. Irak'ta büyük ilgi gören Kurtlar Vadisi dizisinin kahramanı Polat orada 'Murat' olarak biliniyor. Sadece diziyi değil Kurtlar Vadisi serisinin filmlerini de hayranlıkla izlemişler. Öyle ki sohbetin kesildiği bir anda Mustafa farkında olmadan ıslıkla dizinin melodisini mırıldanıyor. İyi ama Iraklıların bu Murat Alemdar sevgi ve hayranlığının nedeni nedir? Oy verecekleri adayı seçerken neye dikkat edecekleri sorulduğunda çoğu 'verdiği sözü tutan ayrıca sözünü yerine getirebilecek gücü olan birine' diyor. 'Peki böyle bir aday var mı?' sorusuna Iraklı genç, Muhammed'den ilginç bir cevap geliyor, 'Keşke Polat Alemdar, seçimlerde aday olsa.' Irak'ta 2005 yılında yapılan ilk genel seçim, ülkeye demokrasi getirmede yetersiz kalmıştı. Iraklılar her şeye rağmen umudunu yitirmek istemiyor. Seçimde sandıktan istikrar ve demokrasi çıkıp çıkmayacağını önümüzdeki günler gösterecek.


82 sandalye kadınlara ayrıldı

Seçimde adayların yüzde 25'i kadın. Irak Parlamentoda 82 sandalye kadınlar için ayrıldı. Özellikle Kürt listelerinde çok sayıda kadın adayın yer aldığı kaydediliyor. Milletvekili adayları asayişin bir türlü sağlanamadığı ortamda seçim propagandalarını yürütmeye çalışsa da pek mümkün olmuyor.


14 yıl önce