|

Şiddete rağmen sandığa gittieler

Kenya'da devlet başkanlığı ve parlamento seçimleri öncesi yaşana şiddet eylemlerine rağmen katılım oranı yüzde 70'i aştı

Aa
00:00 - 5/03/2013 Salı
Güncelleme: 11:15 - 5/03/2013 Salı
Yeni Şafak
Şiddete rağmen sandığa gittieler
Şiddete rağmen sandığa gittieler

Kenya'da dün yapılan devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerine katılım oranının yüzde 70'i aştığı bildirildi.

Yüksek Seçim Kurumu, ülkenin yeni devlet başkanı, senatörleri, parlamento üyeleri ve valilerini seçmek için yapılan seçimlerde 14,3 milyon seçmenin oy kullandığını, bazı seçmenlerin uzun saatler boyunca kuyrukta beklemesi üzerine oy verme işleminin uzatıldığını açıkladı.

KENYATA ÖNDE

Oy sandıklarının yüzde 32,4'ünün açıldığı ve Başbakan Yardımcısı Uhuru Kenyatta'nın önde olduğu öğrenildi. Bağımsız Seçim Komisyonu'nun internet sitesine göre 51 yaşındaki Kenyatta, oyların yüzde 54'ünü alırken Reform ve Demokrasi Koalisyonu (CORD) lideri Başbakan Raila Odinga'nın oy oranı yüzde 41'te kaldı.

Resmi sonuçların, bugün ilerleyen saatlerde açıklanması bekleniyor.

Odinga'nın, Devlet Başkanı Mwai Kibaki'nin yandaşlarının seçime hile karıştırdığını ileri sürmesinin ardından çıkan çatışmalarda, 19 kişi yaşamını yitirdi. Ölenler arasında 4 polis bulunuyor.

43 milyon nüfusu ile Afrika'nın en büyük ülkelerinden biri olan Kenya'da 2007 yılında yapılan seçimlerin ardından çıkan çatışmalarda binden fazla kişi ölmüştü.

Kenya'nın ilk Devlet Başkanı Jomo Kenyatta'nın oğlu olan Kenyatta, Nisan ayında 2007 yılındaki olaylar nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi karşısına çıkacak.

ABD ve diğer Batılı ülkeler, Kenyatta'nın olası seçim zaferinden duydukları endişeyi dile getirmişti.

11 yıl önce