|

Sınır da açılsın Karabağ da çözülsün

Türk Dışişleri'nin, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için mutabık kalmasına Rusya'dan da destek gelirken Ermeni Lider Sarkisyan, "Karabağ sorununun çözümü için ilerleme şansımız var" dedi

Aa
00:00 - 24/04/2009 Cuma
Güncelleme: 00:23 - 24/04/2009 Cuma
Yeni Şafak
Sınır da açılsın Karabağ da çözülsün
Sınır da açılsın Karabağ da çözülsün

Türkiye ve Ermenistan'ın ilişkileri normalleştirme yönünde anlaştıkları ve bu amaçla bir yol haritası öngörüldüğü açıklamaları üzerine Rusya Devlet Başkanı Medvedev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'dan olumlu mesajlar geldi. İki lider Karabağ sorununun çözümüne yönelik olumlu mesajlar verirken, Azerbaycan yönetimi ise, Türkiye-Ermenistan yakınlaşmasının, Karabağ sorununun çözüme kavuşturulmasına paralel olarak yürütülmesini istedi.

İŞGAL SON BULSUN

Önceki gece Ermenistan ve Türkiye'nin yaptığı eş zamanlı açıklamaların ardından, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elkhan Polukhov da, "Her bağımsız devlet, başka devletlerle ilişki kurma hakkına sahiptir. Ayrıca Azerbaycan, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesinden ve iki ülke arasındaki sınırların, Ermeni birliklerin işgal edilen Azeri topraklarından çekilmesine paralel olarak açılmasından yanadır" dedi.

BİLGİ ALIŞVERİŞİ VAR

Polukhv, Türkiye'nin kendilerini gelişmelerden haberdar edip etmediğine ilişkin bir soruya da, "İki bilgi alışverişinde bulunuyor" diye cevap verdi. Bu arada, Azerbaycan'ın Savunma Komisyonu Üyesi Aydın Mirzazade, Karabağ sorununu çözüme kavuşturmadan varılacak bir anlaşmanın kabul edilemeyeceğini söyledi.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Zakir Haşimov da, Türkiye ile Azerbaycan'ın 'iki devlet bir millet' ilişkisi içinde olduğunu belirterek, 'İki kardeş ülke arasında kriz olabilir mi?' dedi. TBMM'de, 23 Nisan nedeniyle verilen resepsiyonda bir soru üzerine Haşimov, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın kendilerine güvence verdiğini belirtti.


İşte mutabakatın ana başlıkları

Mutabakat metninde yer alan konulardan bazıları şunlar:


  • Türkiye ile Ermenistan sınırının açılmasının takvime bağlanması

  • Ermenistan'ın Türkiye toprakları konusundaki taleplerinden vazgeçmesi

  • Ermenistan'ın bölgedeki enerji projeleriyle ilgili süreçlere cesaretlendirilmesi

  • İki ülke tarihçileri tarafından ortak tarih komisyonu kurulması

  • Yukarı Karabağ meselesinin çözülmesi

    Medvedev: Sorunu çözmeye yaklaştık

    Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan'ı Moskova'da ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Yukarı Karabağ sorununun çözümünde "olumlu yönde bir hareketlenme" olduğunu söyledi. Medvedev, "Gelin ekonomik, siyasi, insani ve bölgesel sorunları ele alalım. Yukarı Karabağ hakkında da konuşalım" ifadelerini kullandı. Sarkisyan ise, "Sorunun çözümü konusunda ilerleme sağlama şansımız var" dedi.



  • 15 yıl önce