|

Sinsi ilhak

İsrail Doğu Kudüs’ü ilhak ederek Filistin beldeleriyle bağlarını tamamen koparmaya ve etnik temizliğe hazırlanıyor. İsrail yönetimi, polis yetkisindeki Suhufat mülteci kampı ve Kafr Akab bölgelerini bu amaçla ordu kontrolüne bırakmayı görüşüyor. Yahudi yerleşimciler ise Kudüs’ün Beyt İksa beldesinde Filistinlilere ait bazı araçların tekerleklerini patlatarak üzerine ırkçı sloganlar yazdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/01/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:38 - 18/01/2018 Perşembe
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” kabul eden kararının ardından Filistinli gruplar Üçüncü İntifada’nın başladığını ilan etti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” kabul eden kararının ardından Filistinli gruplar Üçüncü İntifada’nın başladığını ilan etti.

İsrail Doğu Kudüs’ü ilhak ederek Filistin beldeleriyle bağlarını tamamen koparmaya ve etnik temizliğe hazırlanıyor. İsrail yönetimi, polis yetkisindeki Suhufat mülteci kampı ve Kafr Akab bölgelerini bu amaçla ordu kontrolüne bırakmayı görüşüyor. İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinin haberine göre Nablus bölgesina bakan Samaria Tugayı’nın Doğu Kudüs’ün güneyinde, Ramallah’tan sorumlu Binyamin Tugayı’nın ise Suhufat ve Kafr Akab’ta görevlendirileceği kaydedildi. Haberde görüşlerine yer verilen İsrail makamları Kudüs’teki protesto dalgalarının artması üzerine bu kararı gündeme aldıklarını savundu.

ŞEHİRLE BAĞLANTISI KOPARILDI

Suhufat ve Kafr Akab bölgeleri Kudüs sınırları içerisinde olmasına rağmen ayrım duvarının inşasından sonra şehir ile bağlantısı kesilmişti. Bölge sakinlerinin İsrail kimlik kartları ve ikamet izinleri bulunuyor.

YAHUDİ YERLEŞİMCİLER AZDI

Kudüs’ün kuzeybatısındaki Beyt İksa beldesinde Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere ait bazı araçların tekerleklerini patlatarak üzerine ırkçı sloganlar yazdığı belirtildi. Beyt İksa beldesi sakinlerinden Bilal Gays, beldeye giren Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere ait 10 aracın tekerleklerini patlatarak üzerilerine “Araplara ölüm” gibi ırkçı ve nefret içerikli yazılar yazdığını söyledi. Yazılan ırkçı sloganların altında “Tedfiu Semen” (Bedel Ödetme) isimli radikal Yahudi örgütün imzasının bulunduğunu aktaran Gays, yerleşimcilerin daha önce de beldedeki bir camiye saldırdığını ve Filistinlilere ait araçları ateşe verdiğini ifade etti. Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te Filistinlilere ait mülkleri hedef alan saldırılarla gündeme gelen “Tedfiu Semen” adlı radikal örgüt, İsrail’deki Filistin köy ve şehirlerinde de benzer eylemler gerçekleştiriyor.

  • Netanyahu’nun elçilik zarı
  • İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ABD’nin Tel Aviv Büyükelçiliğini Kudüs’e bu yıl taşıyacağını iddia etti. İsrail gazetesi Haaretz’in haberine göre, halihazırda Hindistan’da bulunan Netanyahu, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kesin görüşüm, ABD’nin büyükelçiliğini insanların düşündüğünden daha kısa sürede, 1 yıl içinde taşıyacağı yönünde” dedi. Netanyahu büyükelçiliği taşıma kararının, “ABD’de daha önce görülmemiş siyasi hareketliliğin bir parçası” olduğunu ifade etti. Netanyahu, bu değişimleri, “büyükelçiliğin bu yıl içinde taşınması, İran’a karşı büyük farklılık, ABD’nin BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşuna (UNRWA) karşı yeni pozisyonu” şeklinde sıraladı.


#İsrail
#İşgal
#Filistin
6 yıl önce