|

Sırbistan'da Arnavutların tepkisi sürüyor

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te Srıbistan'ın güneyindeki Preşevo'da yaşayanlara destek olmak ve Sırbistan hükümetinin ülkede yaşayan Arnavutlar'a karşı tutumuna tepki göstermek için eylem düzenlendi.

Aa
00:00 - 8/02/2013 Cuma
Güncelleme: 19:29 - 8/02/2013 Cuma
Yeni Şafak
Sırbistan'da Arnavutların tepkisi sürüyor
Sırbistan'da Arnavutların tepkisi sürüyor

Kosova Kurutuluş Ordusu (UÇK) Gazileri Derneği (UÇK-SHVL), Makedonya Arnavut Siyasi Mahkumları Derneği ve Kalkandelen Üniversitesi Öğrencileri Birliği'nin düzenlediği eyleme çok sayıda vatandaş katıldı. Eski Nova Makedonya binasında başlayan ve Sırbistan'ın Üsküp Büyükelçiliği önünde devam etmesi planlanan protesto yürüyüşü, kalabalık elçilik binasına gelmeden polis tarafından durduruldu.

Büyükelçiliğe herhangi bir saldırı düzenlenmesi ihtimaline karşı, eylemden birkaç saat önce elçiliğe giden caddeyi trafiğe kapatan güvenlik güçleri, eylemin elçilik binasının birkaç yüz metre ilerisinde düzenlenmesine izin verdi.

Üzerinde İngilizce ve Arnavutça, "Arnavut mahkumlar serbest bırakılsın", "Bölge askerlerden arınsın", "Daçiç eşittir Miloşeviç" şeklinde pankartlar taşıyan protestocular, Sırbistan'ın güneyindeki Preşevo'da yaşayan Arnavutlar'a attıkları sloganlarla destek verdi.

Protestocular adına konuşan UÇK-SHVL Başkanı Fazli Veliu, Arnavutlar'ın nerede yaşarlarsa yaşasınlar bir olduklarını, milli dava için Arnavut milletini destekleyeceklerini ve bu nedenle bugün burada toplandıklarını söyledi.

Veliu, kendilerinin her zaman milli dava için çaba harcayacaklarını ve onların kurutuluşu için çalışacaklarına dair garanti verdi.

Protestocular tarafından hazırlanan bildiri ise Kalkandelen Üniversitesi Öğrencileri Birliği Başkanı Şaban Asllani tarafından okundu. Asllani, protestonun amacının Arnavut karşıtı politika izleyen Sırbistan hükümetini protesto etmek olduğunu belirtti.

Protestocular, Preşova için uluslararası gözlemci talep ederken, bu konuyla ilgili Kosova, Arnavutluk ve Sırbistan hükümetlerinden ortak bir eylem planı üzerinde uzlaşmalarını istedi.

Protestocular, okunan bildirinin ardından dağıldı.

Sırbistan'ın güneyindeki Preşevo kentinde eski devlet başkanı Slobodan Miloşeviç'in iktidarda bulunduğu 1990'lı yıllarda yerel güvenlik güçlerine direndikleri için öldürülen Arnavutlar anısına belediye binası önüne dikilen anıtın Sırp yetkililerce kaldırılması, Arnavutlarla Sırbistan arasında gerginliğe neden olmuştu.


11 yıl önce