|

Siviller kurşuna diziliyor

ÇEÇENİSTAN'da tam anlamıyla soykırıma girişen Ruslar, Grozni'de ele geçirdikleri bölgelerde sivil katliamlar yapıyor. Erkekleri, gözleri ve elleri bağlı şekilde biraraya toplayan Ruslar'ın, bu sivil insanları kurşuna dizdikleri, hamile kadınlara bile tecavüz ettikleri ortaya çıktı. SAĞLIKLI haber alınamayan bölgede kadın çocuk demeden bütün sivillerin tutuklandığı, bir çoklarına rastgele ateş edildiği, bodrumda saklananların üzerine el bombaları atıldığı ve özellikle erkeklerin sistemli bir şekilde kurşuna dizildiği gelen haberler arasında.

.
00:00 - 9/02/2000 Çarşamba
Güncelleme: 15:35 - 6/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Siviller kurşuna diziliyor
Siviller kurşuna diziliyor

NAZRAN- Ruslar Grozni'de ele geçirdikleri bölgelerde sivil katliamlar yapıyor. Bütün Çeçen erkeklerini, gözleri ve elleri bağlı bir şekilde toplayan Rus ordusunun, direnişçi oldukları gerekçesiyle, sivilleri kurşuna dizdiği ortaya çıktı. Sağlıklı haber alınamayan bölgede kadın çocuk demeden bütün sivillerin tutuklandığı, bir çoklarının üzerine rastgele ateş edildiği, bodrumda saklananlara el bombaları atıldığı ve özellikle erkeklerin sistemli bir şekilde kurşuna dizildiği belirtiliyor.

İnsan hakları örgütü Human Rights Watch, Rus ordusunun Çeçenistan'da sivil halkı katlettiğini açıkladı. Örgütün New York'ta yayımlanan bildirisinde, Rus güçleri, çoğunluğu kadın ve yaşlı olmak üzere çok sayıda sivili öldürdüğü ifade edildi. Örgütün Avrupa ve Orta Asya'dan sorumlu yetkilisi Holly Cartner, bu olayın savaş değil, bir cinayet olduğunu vurguladı. İnguş Cumhuriyeti'nde bulunan güvenilir tanıkların, Rus güçlerinin Grozni'nin banliyösü Staroplomyslovoski'de bir katliam yaptığını ifade ettiklerinin kaydedildiği örgüt bildirisinde, Rus hükümetine bu tür olayların derhal önlenmesi için önlem alması çağrısında bulunularak, katliamdan sorumlu olan Rus askerlerin yargı önüne çıkarılması istendi. Human Rights Watch araştırmacılarının yaptıkları çalışmalar sonucunda 22 sivilin haricinde en az 14 sivilin daha acımasızca katledildiğine dair bilgilere ulaştıkları belirtildi.

8 ayrı katliam tespit edildi

İnsan hakları örgütü araştırmacıları, İnguşistan'da yaptıkları çalışmalarda, 10'dan fazla katliam tanığı ve kurbanların aile bireyleri ile görüşme imkanı buldu. Görgü tanıkları ve özellikle katliamlardan kurtulmayı başaranlar, başkent Grozni'nin kenar mahallelerinden Staroplomyslovoski'de, 8 ayrı olayda en az 22 kişinin Rus askerleri tarafından katledildiğini anlattılar.

Ocak ayının ortalarında Çeçen savaşçılarla Ruslar arasında şiddetli çatışmalara sahne olan Staroplomyslovoski'yi kontrol altına alan Rus askerlerinin sivilleri kurşuna dizdiği belirtildi. İsmini vermek istemeyen ve Lora takma adı verilen bir Çeçen kadınla görüşen Human Rights Watch yetkilileri, Lora'nın olaylar sırasında bacağından kurşun yarası aldığını kaydettiler.

19 Ocak tarihinde Staroplomyslovoski'nin Neftyanaya caddesindeki evinin bodrumunda üç kadın ve iki erkekle birlikte saklandıklarını anlatan Lora, öğleden sonra dışarıdan makineli tüfek seslerinin geldiğini söyledi. Lora, Rus askerlerine 'Bizi vurmayın biz burada yaşayan sivilleriz" diye yalvardıklarını belirtti.

Kurşun yağmuruna tuttular

Çeçen savaşçıları sakladıkları yönünde suçlandıklarını anlatan Lora, Rus askerlerinin kendilerine inanmış görünüp çıktıkları bodruma yeniden dönmelerini söylediklerini anlattı. Bodruma inerken askerlerin arkalarından el bombaları attığını söyleyen Lora, beraberinde bulunanların hepsinin de kendisi gibi yaralandığını belirtti. Askerlerin tekrar dışarı çıkmalarını emrettiğini kaydeden Lora, dışarı çıktıklarında olanları şöyle anlattı:

"Dışarı çıkmaya çalışıyorduk ancak kadınlardan biri yürüyemeyecek kadar ağır yaralanmıştı. Dışarıya çıkar çıkmaz üzerimize kurşun yağdırdılar. İlk önce zaten parmakları olmayan bir kadın can verdi. Etrafımdaki diğer insanlar halen kıpırdıyorlardı. Her yanda kan ve beyin parçacıkları vardı. Ben de sağ omuzumdan yaralanmıştım, ağzımdan kan geliyordu. Sonra askerler bizim öldüğümüzü düşünerek gittiler." Lora bu katliamdan kurtulmayı başaran tek sivil.

Kadınlara tecavüz ettiler

Örgüt yetkilileri Aralık ayının başlarında da Alkhan-Yurt'ta benzeri katliam vakalarına rastlandığını belirtiyorlar. Alkhan-Yurt'u ele geçiren Rus askerlerinin en az 17 sivili benzer şekilde katlettiklerini kaydeden yetkililer, daha sonra birliklerin yağma ve kundaklama olaylarına karıştıklarını açıkladılar.

Rus birliklerinin köyde çok sayıda kadına tecavüz ettiklerinin belirlendiğini belirten Human Rights Watch, Moskova'nın olayları araştırmaya söz verdiğini ancak bugüne kadar somut hiçbir şey yapmadığını kaydetti. Araştırma yapmayan Rus komutanların olayları engelleme gibi bir girişimde de bulunmadığını söyleyen örgüt yetkilileri, komutanların da insan hakları ihlallerinden sorumlu olduğunu belirttiler.

24 yıl önce