|

Siyahi askerler buharlaştı mı?

Clint Eastwood'un II. Dünya savaşı sırasındaki Iwo Jima çıkarmasını anlatan son filmindeki bütün askerlerin beyaz olması siyahları öfkelendirdi. Savaşa bizzat katılan askerler Eastwood'u tarihi çarpıtmakla suçladı

Dış Haberler
00:00 - 23/10/2006 Pazartesi
Güncelleme: 02:34 - 23/10/2006 Pazartesi
Yeni Şafak
Siyahi askerler buharlaştı mı?
Siyahi askerler buharlaştı mı?

Hollywood'un ünlü aktör ve yönetmenlerinden Clint Eastwood'un son filmi Amerikalı siyahları öfkelendirdi. Özelilkle Amerikan ordusunda görev alan eski askerler, İkinci Dünya Swo Jima avaşı sırasında Pasifik'te verilen savaşı konu edinen Flags of Our Father-Babalarımızın Bayrakları” adlı filmde hiç bir siyahi askerin yer almayışını Eastwood'un tarihi çarpıtması olarak yorumladı. Jima çıkarmasında 900 Amerikalı asker yer almıştı. Çıkarma, özellikle Suribachi dağına dikilen Amerikan bayrağı ile özdeşleşmişti.

'BAYRAĞI DİKENLER ARASINDAYDIM'

19 Şubat 1945'te, Japonya'ya ait Iwo Jima adasına çıkarma yapan Amerikan ordusunda kendisinin de bulunduğunu belirten 83 yaşındaki Thomas McPhatter adlı eski asker, “Korkunç bir hava bombardımanıdan sonra kıyıya çıktık. Etraf parçalanmış cesetlerle doluydu. O bayrağı oraya dikenler arasında bir siyah olmarak ben de vardım. Vietnam'a da katıldım. Ancak filmde bunlar yok” diye konuştu. Bütün filmde tek bir siyah yüz göremediğini belirten McPhatter, “Kendimi aldatılmış ve aşağılanmış hissediyorum. Demek ki ülkemde ırkçılık hala sürüyor ” dedi. Film, geçen Cuma vizyona girdi.


18 yıl önce