|

Somali can derdinde

ABD yanlısı devlet başkanının 1991''de düşürülmesinden sonra 20 yıl korsanlığa, açlık ve teröre mahkum edilen Somali, itildiği darboğazdan çıkabilmiş değil. Türkiye''nin özel ilgisiyle ayağa kalkmaya çalışan ülkede kuraklık ve siyasi karışıklıklar sebebiyle bir milyondan fazla insan acil gıda yardımına muhtaç.

.
00:00 - 3/09/2014 Çarşamba
Güncelleme: 23:36 - 2/09/2014 Salı
Yeni Şafak
Somali can derdinde
Somali can derdinde

Somali''de 1991''de ABD yanlısı Devlet Başkanı Muhammed Siad Barre''nin düşürülmesinden sonra ülke yıllarca süren bir anarşiye teslim oldu. 3 Aralık 1992 tarihinde kabul edilen 794 no''lu BM Güvenlik Konseyi kararı, ABD''nin yönettiği BM Barış Gücü (UNITAF) öncülüğünde bir işgale dönüştü. Oysa barış gücünün temel görevi Somali''deki yardım çalışmalarını düzenlemek ve ülkede güvenliği sağlamaktı. 1993''te bölgeye gelen barış gücü askerleri ülkenin güneyinde açlıkla iki yıl süren bir savaş verdi. ABD''nin bölgeye etkin müdahalesini eleştiren uzmanlar Amerikan yanlısı Başkan Muhammed Siad Barre''ın devrilmesinden hemen önce ülkenin üçte ikilik bölümünde Conoco, Amoco, Chevron ve Phillips şirketlerine petrol ayrıcalıkları verildiğine dikkat çekiyor. Conoco''nun Mogadişu''daki haklarını ABD Donanması''nın ülkeye gelişinden birkaç gün önce ABD Büyükelçiliği''ne ödünç vermesi de ilgi çekici bir ayrıntıdır.

AÇLIK VE TERÖR

ABD''nin müdahalesinden sonra tam 20 yıl açlık ve teröre mahkum olan ülkede 2012''de yeni hükümetin kurulmasından sonra Somali halkı yaralarını sarmaya çalışırken, dış destekli radikal unsurların oluşturduğu Eş Şebab örgütü, hem yönetime hem de sivil halka karşı büyük bir tehlike arz ediyor. Kuraklık ve açlığın eksik olmadığı ülkede ortalama yaşam süresi 50,8 yıl. Uzun yıllar süren karışıklıklar ve çatışmalar sonrasında 1,1 milyon kişi yerinden olurken, yaklaşık 1 milyonu da çevre ülkelerde yaşamaya devam ediyor. BM verilerine göre 870 bin kişi hayatta kalabilmek için insani yardıma ihtiyaç duyuyor.

MUHTAÇ SAYISI ARTTI

BM''nin son verilerine göre kuraklık ve yaşanan karışıklıklar sebebiyle bir milyondan fazla Somalili acil gıda yardımına muhtaç. Ocak ayından bu yana yardıma muhtaç olan insan sayıısının %20 arttığını açıklayan BM, 260 bin kişinin öldüğü 2011 yılındaki kıtlıktan beri ilk kez sayının bu kadar arttığını söylüyor. Eş Şebab örgütünün gıda yardımı yasağı, kuraklık ve çatışmalardan dolayı oluşan kıtlık 2014 yılında yine benzer sebeplerle devam ediyor. BM Gıda Güvenliği ve Beslenme Analizi Birimi (FSNAU) isyancıların kontrolündeki erişim yollarının ticari akışı engellemesinin temel gıda fiyatlarındaki keskin artışla sonuçlandığını söylüyor. Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırmasına göre 1,025,000 Somalili 3. aşama (Kriz aşaması) ve 4. aşamada (Acil durum aşaması) yer alıyor. 5. aşama ise kıtlık aşaması olarak kabul ediliyor.

TİKA umut oldu

Dünyanın seyrettiği Somali''deki drama Türkiye arkasını dönmedi. Türkiye başta konut projeleri olmak üzere dev yatırımlarla Somali''ye yardım eli uzattı. Somali için başlatılan yardım kampanyaları, acil insani yardımlar, teknik altyapı çalışmaları, Türkiye''den gönderilen ambulanslar, kurulan sahra hastahaneleri, çadırlar Somali halkına umut oldu. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Somali''de çözümün adresi haline geldi. TİKA bir yandan ülkede yaşanan trajedinin tekrarlanmaması adına orta ve uzun vadeli projeler yürütürken diğer yandan insani yardım malzemelerinin ulaştırılması için çalışıyor.

Eş-Şebab''a ABD operasyonu

ABD ordusu Somali''de Eş-Şebab terör örgütüne karşı operasyon düzenledi. ABD Savunma Bakanlığı Sözcücü John Kirby, yaptğı yazılı açıklamada, ''ABD askeri güçleri, bugün Somali''de Eş-Şebab şebekesine karşı bir operasyon yürüttü'' ifadesini kullandı. AA''ya konuşan Şubeyli es-Sufli Bölge Valisi Abdulkadir Nur Sidi ise '''bölgedeki Berava köyüne yönelik ABD hava saldırıları, hükümetin Eş-Şebab örgütüne karşı yürüttüğü ''Hint Okyanusu'' askeri operasyonu kapsamındadır'' dedi. Nur Sidi, hava saldırılarında örgütün lider kadrosunda yer alan Ahmed Gandi ile Ebu Abdullah başta olmak üzere önemli isimlerin hedef alındığını dile getirdi. ''Bu operasyonda Eş-Şebab örgütünün kayıplar verdiğini hava saldırısından sonraki davranışlarından anlayabiliyoruz'' diyen Sidi örgütün, kayıp verdiği bir saldırıda cep telefonu taşıyan mensuplarını cezalandırdığına dikkat çekti ve ''Örgüt bu operasyondan sonra da aynısını yaptı'' ifadelerini kullandı.


10 yıl önce