|

Son sözünü söylemedi

1995 yılında bir kamu binasını bombalayarak 168 kişinin ölümüne yol açan Timothy McVeigh, dün Türkiye saatiyle 13:00'te zehirli iğneyle idam edildi. 14 dakika içinde can veren McVeigh son sözünü söylemedi.

.
00:00 - 12/06/2001 Salı
Güncelleme: 10:52 - 8/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Son sözünü söylemedi
Son sözünü söylemedi

ABD'de 1995 yılında bir kamu binasını bombalayarak 168 kişinin ölümüne yol açan Timothy McVeigh, dün Türkiye saatiyle 13: 00'te idam edildi. McVeigh vücuduna enjekte edilen zehirli iğneden sonra 14 dakika can çekişti. McVeigh'in idamı, ABD'de 1963 yılından sonra yapılan ilk federal düzeyde idam oldu. McVeigh, idamdan önce infazı hakkındaki son talimatları "sükunetle" dinledi.

Mcveigh'in avukatları Robert Nigh ve Nathan Chambers, müvekkillerinin önceki gece "yeterince" uyuduğunu ve yerel saatle 05.00'te kendisiyle bir saat görüştüklerini açıkladılar. McVeigh'in avukatlarıyla görüşmesi "dış dünyayla son bağlantısı" oldu.

Veda şiiri dağıtıldı

McVeigh'in, idamından önce son söz olarak hiçbir açıklama yapmadığı bildirildi. McVeigh, yanındaki görevliye "Başlayalım mı?" derken, gazetecilere yazılı olarak Veda şiiri dağıtıldı. İngiltere'de Victoria dönemi muhalif şairlerinden William Ernest Henley'in 1875 yılında yazdığı, "Invictus" adlı insan direncini anlatan ve son dizeleri, "Kapı ne kadar dar olsa da, cezam ne kadar ağır olsa da, kaderimin efendisi benim, ruhumun kaptanı benim" olan şiiri dağıtıldı. McVeigh, bombalama olayını ABD'nin bireysel özgürlükleri yok ettiği ve kontrolden çıktığı için yaptığını, bu tür saldırıları ABD'den öğrendiğini ve pişman olmadığını söylemişti. 38 yaşındaki McVeigh'in ise, idam saatini "makul ve mağrur" bir ruh haliyle beklediği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü, McVeigh'in idamını kınadı. Açıklamada, McVeigh'in idamı, "İntikamın adalet karşısındaki zaferi" ve "ABD yönetiminin insan hakları konusundaki başarısızlığı" olarak nitelendirildi. İdamın yapıldığı Terre Haute kasabası tam anlamıyla sirk alanına dönüştü. 1400 kişilik medya için köy-kent türü bir yapı kurulurken, bir süredir "McVeigh idam spesiyalitesi" olarak, 2 dolara şiş kebap satan bir dükkan, idam günü gelince ilanını indirdi. 60 bin nüfuslu küçük kasabada güvenlik nedeniyle resmi tatil ilan edildi, okullar kapatıldı.


23 yıl önce