|

Sorunlarımızı medya yoluyla konuşmayalım

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile telefon görüşmesi yapan Başbakan Erdoğan, Sarkozy'e 'Bize medya üzerinden yanıt verme' çağrısında bulundu

Erhan Seven
00:00 - 25/05/2007 пятница
Güncelleme: 00:35 - 25/05/2007 пятница
Yeni Şafak
Sorunlarımızı medya yoluyla  konuşmayalım
Sorunlarımızı medya yoluyla konuşmayalım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanlığı'na seçilen Nicolas Sarkozy'yi telefonla aradı. Erdoğan Sarkozy'yi cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı tebrik ederken, başarılar diledi. Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olmasıyla bilinen ve göreve geldikten sonra Türkiye'nin yeni kurulması planlanan Akdeniz Birliği'ne dahil olması gerektiğini basın aracılığıyla dünyaya duyuran Sarkozy'ye Başbakan Erdoğan, “Sorunlarımızı doğrudan görüşelim. Birbirimizle medya üzerinden konuşmayalım.” mesajını verdi.


TEMASLARI YOĞUNLAŞTIRALIM

Erdoğan Sarkozy ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Fransa ile Türkiye arasında geniş bir alanda işbirliği bulunmaktadır. İki ülke arasındaki ortak gündemimizdeki sorunları aşmak için doğrudan görüşme yoluyla birlikte çalışmalar yapmalıyız. Birbirimizle medya üzerinden konuşmayalım ve ikili temaslarımızı yoğunlaştıralım.” dedi. Sarkozy de Erdoğan'ın bu yöndeki talebini uygun bulurken, “Ortak sorunlarımızı aşmak için birlikte çalışma konusunda ben de arzuluyum.” ifadesini kullandı. Sarkozy ayrıca geçtiğimiz salı günü Ankara'da meydana gelen terör saldırısından dolayı şahsı ve Fransa halkı adına Başbakan Erdoğan ve Türk milletine en derin üzüntülerini iletti.


REHN: SAĞLAM YETKİMİZ VAR

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Sarkozy'nin Türkiye'nin üyeliğine ilişkin sözlerine “üyelik müzakerelerinin sürmesinin hem Türkiye, hem de AB'nin çıkarınadır Türkiye ile müzakereleri sürdürmek için (üye devletlerden) sağlam bir yetki aldık. AB Komisyonu, müzakerelerin devam etmesi görüşüne sahiptir" dedi.


Türkiye AB'li değil görüşüm aynı

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Brükseldeki basın toplantısında şu sözleri söylemişti. ''Türkiye konusunda ne düşündüğümü farklı ortamlarda defalarca dile getirdim. Bu görüşlerimde bir değişiklik olmadığını söylemeliyim. Cumhurbaşkanlığına aday olurken bir görüş dile getirip, seçildikten sonra bunu değiştirmem mümkün değil. Ben böyle şeyler yapmam. Uzun zamandır söylediğim gibi, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde yeri yoktur. Görüşüm değişmedi. Avrupa'nın sınırları olmalı mı, olmamalı mı? Hazmetme kapasitesi nedir? Biraz daha derine inmemiz gerekiyor” Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman , Sarkozy konuşmasa daha iyi olur " dedi


17 лет назад