|

Sözün bittiği yer: Ras Cedir sınır kapısı

Libya'daki olaylar nedeniyle ülkeden kaçanların Tunus'a geldiği Ras Cedir sınır kapısında insani dram yaşanıyor.

Aa
00:00 - 4/03/2011 Cuma
Güncelleme: 11:07 - 4/03/2011 Cuma
Yeni Şafak
Sözün bittiği yer: Ras Cedir sınır kapısı
Sözün bittiği yer: Ras Cedir sınır kapısı

Çadır kentlerin oluşturulduğu bölgede birçok insan hala geceyi yerde, bir battaniyeyle soğuktan korunmaya çalışarak geçiriyor.

Libya'dan geçişlerin azaldığı sınır kapısında binlerce insan hala ülkesine gönderilmeyi bekliyor. Birleşmiş Milletler tarafından çadır kent oluşturulan bölgede yardım kuruluşları da sıcak yemek ve kuru gıda dağıtıyor. 

Askerlerin yoğun güvenlik önlemi aldığı bölgede çoğunluğunu Mısırlıların oluşturduğu binlerce insan, ülkelerine gideceği günü sabırsızlıkla bekliyor. Çadır kentte yer bulamayanlar ise geceyi battaniyelerine sarınarak sınır kapısının çevresindeki boş alanlarda geçiriyor. Soğuk havaya rağmen geceyi yerlerde, buldukları naylon ve bez parçalarından yaptıkları çadırlarda geçirenler, görenlerin içini sızlatıyor. Geceyi dışarda geçirenler, ısınmak için yaktıkları ateşin çevresinde bir araya geliyor.

İnsanların çadır kente transferi sırasında da bazı sıkıntılar yaşanıyor. Yüzlerce kişinin oluşturduğu uzun kuyruklarda kendilerini çadır kentin olduğu bölgeye götürecek otobüsleri bekleyen insanların yorgunlukları gözlerinden okunuyor. Kendilerini bir şekilde otobüslere atmaya çalışan insanlarla askerler arasında da zaman zaman tartışmalar çıkıyor.


İHH ACİL YARDIM KOORDİNATÖRÜ GÜZEL

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Acil Yardım Koordinatörü Recep Güzel AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya'dan Tunus'a geçenlerin sayısının azaldığını belirtti.

Olayların ardından 100 bine yakın kişinin sınırdan geçiş yaptığını dile getiren Güzel, bunlardan birçoğunun ülkelerine gönderildiğini bildirdi. Buna rağmen bölgede hala binlerce kişinin ülkelerine gitmek için beklediğini ifade eden Güzel, bölgede Tunus askerleri ve Birleşmiş Milletler tarafından kurulan çadırların olduğunu söyledi.

Hala birçok kişinin yerde yattığını ve çadırların yetersiz kaldığını anlatan Güzel, bölgede tuvalet konusunda da sıkıntı yaşandığını belirtti. Bölgedeki insanlara sağlık hizmeti verildiğini ve yiyecek dağıtımı yapıldığını söyleyen Güzel, bazı insanların karınlarının hala aç olduğunu vurguladı.

Vakıf olarak bölgede bekleyenlere sıcak yemek dağıttıklarını bildiren Güzel, insanların temel gıda maddelerine ihtiyacı olduğunu da kaydetti.


TÜRK İŞ ADAMINDAN YARDIM

Öte yandan Tunus'ta yaşayan Türk iş adamı Hıdır Bayar da sınır kapısındakiler için hazırladığı yardım malzemeleri 30 araçlık konvoyla Ras Cedir sınır kapısına getirdi.

Gıda malzemeleri ve battaniyeden oluşan 5 bin kişilik yardım paketlerini dağıtılmak üzere İHH yetkililerine teslim eden Sahra Endüstrisi Yönetim Kurulu Başkanı Bayar, sınırda ibret verici görüntülerin yaşandığını belirtti.

Sınır kapısında yaşananlara kimsenin duyarsız kalmaması gerektiğini bildiren Bayar, 'Bölgede resmen bir kargaşa yaşanıyor. İnsanlar yerlerde yatıyor, ısınmak için ateş yakıyor. Yiyecek sıcak bir kap yemeğe muhtaç durumdalar. Genç yaşlı yüzlerce kişi çok güç şartlarda yaşamaya çalışıyor' diye konuştu.


13 yıl önce