|

Sultanahmet'te konuşacak

Obama'nın, Amerikan imajını düzeltmek amacıyla İslam alemine hitaben yapacağı 'büyük konuşma' için İstanbul'u seçeceği iddia edildi. ABD basını doğu-batı köprüsü olarak İstanbul'un en iyi tercih olduğunu yazdı

Dış Haberler
00:00 - 13/12/2008 Cumartesi
Güncelleme: 23:43 - 12/12/2008 Cuma
Yeni Şafak
Sultanahmet'te konuşacak
Sultanahmet'te konuşacak

Amerikan Başkanı Barack Obama'nın İslam dünyasına hitaben yapmayı planladığı 'büyük konuşmayı' İstanbul'da yapabileceği iddia edildi. Obama geçtiğimiz Çarşamba günü Chicago Tribune gazetesine verdiği demeçte böyle bir konuşma yapmayı planladığını ve bunun, bozulan Amerikan imajını tüm dünyada ama en çok İslam dünyasının gözünde yeniden onarma konusunda çok iyi bir fırsat sunacağını söylemişti. Ancak siyahi başkan konuşmayı nerede yapacağına dair bir bilgi vermemişti. Yapılan spekülasyonlarda Türkiye'nin adı geçmekle beraber Mısır ve Fas gibi ülkeler de favori gösteriliyor. Ancak Amerika'nın saygın gazetelerinden Christiyan Science Monitor'da önceki gün yayınlanan haberde konuşmanın büyük olasılıkla İstanbul'da yapılacağı ifade edildi.

100 GÜN İÇİNDE GELİR

Amerika'nın George W. Bush döneminde bozulan uluslararası imajını onarmak amacıyla, Obama'nın, başkanlık koltuğuna oturduktan sonra en geç 100 gün içerisinde yapacağı bu tarihi konuşmasının nerede olacağı konusunda çeşitli ihtimaller üzerinde duruluyor. Buna göre birçok Amerikan gazetesinde yayınlanan ve Obama'nın konuşma için İslam başkenti aradığına dair haberlerde öncelikli sıranın Mısır'ın başkenti Kahire'ye verileceği bunun yanısıra Ankara'nın da listede yer aldığı ancak başkent olmasına rağmen favori olmadığı yazılmıştı. Christian Science Monitor ise önceki gün büyük konuşmanın ya Kahire ya da İstanbul'da yapılacağını yazdı.

DOĞU-BATI KÖPRÜSÜ

Gazete Washington'daki İslam ve Demokrasi Araştırmaları Merkezi Başkanı Radwan Masmoudi ile yaptığı röportaja da yer verek İstanbul'un Doğu ile Batı'yı birleştiren tarihi ve coğrafi yapısıyla Obama'nın konuşması için en uygun yer olduğunu yazdı. Öte yandan İstanbul'u seçmenin, Obama'nın Doğu ile Batı arasında ekonomik ve politik köprü kurma arzusunu sembolize edeceği belirtildi. Diğer seçenekler arasında ise Fas'ın başkenti Kazablanka geliyor. Fas İsrail'e yakınlığıyla bilinen bir İslam ülkesi. Mısır ise hem demokrasi sorunu yaşayan hem de Amerika'nın en yakın müttefiklerinden biri.


O da Batı'ya mesajını buradan vermişti

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da İstanbul'a yaptığı ziyarette kent trafiğini felç ettiği eleştirilerine rağmen sakin ve barışçı bir tavır sergile-yerek adeta hem Türkiye hem de Batı nezdindeki bozuk İran imajını düzeltme konusunda güçlü bir adım atmıştı. İran lideri ziyareti süresince sık sık sorunlara diplomatik yollarla çözüm bulunmasına öncelik verdiklerini, barış ve uzlaşıdan yana oldukları mesajını vermişti. Ahmedinejad'ın Sultanahmet'te kıldığı namaz tarihi anlardan biri olarak hafızalara kazındı.

15 yıl önce