|

Suriye''de dijital savaş

Beşar Esad Suriye''deki savaşı kazanmak için internetin hayati bir rol oynadığını düşünüyor. Şu anda Suriye dışında yaşayan Suriyeli internet uzmanı Dlshad Othman''a göre rejim ülkeyi internetten tamamen koparabilir.

yenisafak.com.tr/ Halil İbrahim İzgi
00:00 - 4/11/2012 Pazar
Güncelleme: 08:40 - 4/11/2012 Pazar
Yeni Şafak
Suriye''de dijital savaş
Suriye''de dijital savaş

Suriye''de yaşanan çatışmaların dijital kısmı hareketli günler yaşıyor. Hür Suriye Ordusu ve Esad güçleri savaş alanındaki mücadeleyi dijital alana da taşıyor. Beşar Esad güçleri ülkedeki internet erişimi üzerindeki kontrollerini İran''ın desteğiyle sürdürüyor. 2009''da İran''da gerçekleşen Yeşil Hareket esnasında muhalifleri kontrol altında tutmak amacıyla sansür ve kontrol mekanizmalarını içeren yöntemler Suriye''de Beşar Esad yönetiminin hizmetine sunuluyor.

Esad''ın dijital akıl hocası İran

The Atlantic dergisinin internette Sean Lyngaas imzasıyla yayınladığı bir haberde ABD ve İran''ın Suriye üzerinde dijital bir savaş yürüttüğü vurgulanıyor. İran''ın Suriye rejimine ABD''nin ise muhaliflere dijital destek sağlandığının vurgulandığı haberde, Esad yanlısı hackerların muhaliflerin online sohbetlerine sızarak bilgileri ele geçirmeye çalıştığına yer veriliyor. İran''ın sansür konusundaki tecrübeleri Suriye''deki muhaliflerin internet üzerinde haberleşmesinin önüne geçiyor. Habere göre ABD ise İstanbul''da muhaliflere verdiği iletişim eğitimlerinde muhaliflere uydu telefonu, modem ve diğer cihazları sağlamış. DlShat Othman, birkaç yıl öncesine kadar Suriyeli bürokratlar yurt dışında teknik eğitimlerle bilgilerini artırdıklarını vurguluyor. Othman, Esad''ın interneti etkin bir araç olarak gördüğünü vurgulayarak Suriye''yi internetten tamamen koparmasının mümkün olduğunu ifade ediyor.

Skype üzerinden virüslü saldırı

İnternet üzerindeki yoğun gözetleme ve sansür, muhaliflerin izlenilmesi güç alternatifleri denemelerine yol açıyor. Muhalif komutanların ve savaşçıların internette ücretsiz sesli ve görüntülü konuşma sağlayan Skype üzerinden haberleşmesinin önüne geçmek isteyen Suriye rejimi Skype üzerinde virüs içeren linkleri paylaşarak engellemeye çalışıyor. Suriyeli muhalifler Skype üzerinden birbirleriyle ve dünyayla olan iletişimlerini canlı tutmaya çalışıyorlar. Cep telefonlarıyla çekilen görüntülerin internet üzerinden yayılması rejim güçleri ve muhalifler arasındaki dijital savaşın diğer bir perdesini oluşturuyor. Dünya kamuoyuna etkilemeye yönelik yayınlar kimi zaman ters tepebiliyor. Suriyeli muhaliflerin silahsız rejim askerlerini infaz ettiği görüntüler dünya kamuoyunda savaş suçu olarak nitelendirildi ve kendilerine yönelik desteğin


11 yıl önce