|

Tagore'a yolculuk

BAŞBAKAN Ecevit, 'Hayatımda en fazla ziyaret etmek istediğim ülke' dediği Hindistan'a yapacağı 3 günlük ziyaretine bugün başlıyor. Ağırlıkla ekonomik ve kültürel ilişkilerin gündeme geleceği ziyaret sırasında Ecevit, kitabını Türkçe'ye çevirdiği Tagore'un evini de ziyaret edecek.

.
00:00 - 30/03/2000 Perşembe
Güncelleme: 17:04 - 14/01/2014 Salı
Yeni Şafak
Tagore'a yolculuk
Tagore'a yolculuk

DIŞİŞLERİ'NİN Ecevit için hazırladığı bilgi notunda, Hindistan'ın uzay, bilgisayar, nükleer teknoloji ve küresel güç dengesinde yükselen grafiğine dikkat çekilerek, ziyaretin tek siyasi gündemi olan Keşmir konusunda Türkiye'nin Pakistan'dan yana tavır koyduğu hatırlatıldı.

ANKARA- Başbakan Bülent Ecevit'in üç günlük Hindistan ziyareti bugün başlıyor. Bakanlar, milletvekilleri, işadamları ve gazetecilerden oluşan kalabalık bir heyet ile bu sabah Yeni Delhi'ye hareket eden Ecevit, Cumhurbaşkanı Koçeri Raman Narayanan, Başbakan Atal Vajpayee ve diğer üst düzey Hintli yetkililerle görüşecek. Ecevit ayrıca, uğradığı bir suikast sonucu yaşamını yitiren eski Başbakan Rajiv Gandi'nin İtalyan asıllı eşi, muhalefet lideri Sonia Gandi ile de görüşecek. Hindistan basınının önde gelen gazetelerinin genel yayın yönetmenleri ile görüşecek olan Ecevit, dünyanın 7 harikasından biri olan Tac Mahal'i ve kitabını Türkçe'ye çevirdiği Hint şair Tagore'un evini ziyaret edecek.

Dışişleri Bakanlığı tarafından gezi öncesinde Ecevit'e sunulan bilgi notlarında, Hindistan'ın uzay, uydu, bilgisayar ve nükleer teknolojide ileri aşamaya ulaşmış ve dünyada politik ağırlığı olan bir devlet olduğuna dikkat çekildi. Hindistan'ın Türkiye için geniş bir pazar imkanı sunduğu belirtilerek, bölgenin en önemli siyasi anlaşmazlığı olan Keşmir sorununun Pakistan'daki askeri yönetimle tırmandığına dikkat çekildi. Ecevit'in ziyareti öncesinde Hindistan'ın Ankara Büyükelçiliği, Bülent ve Rahşan Ecevit çiftinin birlikte çekilmiş büyük boy fotoğraflarını istettiler. Fotoğrafların dev afiş ve posterler olarak Ecevit'lerin geçeceği yollara asılacağı bildirildi. Ecevit'in Hindistan gezisi, 14 yıl aradan sonra Başbakan düzeyinde gerçekleşen ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor. Hindistan daha önce 1986 yılında Turgut Özal, 1989'da Kenan Evren ve 1995'de Süleyman Demirel tarafından ziyaret edilmişti.

Pakistan'ı küstürmeden...

Dışişleri notlarında, Türkiye'nin Keşmir sorununda Pakistan'a verdiği destek ve Hindistan'ın Kıbrıs konusunda Türkiye'nin karşısında yer alması nedeniyle ilişkilerin istenilen düzeyde gelişmediği, hatta zaman zaman karşılıklı hasmane tutum içerisine girildiğine işaret edildi. "Hindistan ile ikili ilişkilerimizin Pakistan ile olan geleneksel ilişkilerimize gölge düşürmediği ölçüde her alanda gelişme ihtiyacı kendisini hissettirmiştir" denilen notlarda, ilişkilerin Turgut Özal'ın girişimlerinden sonra gelişmeye başladığı, bu dönemden itibaren Hindistan'ın da Kıbrıs konusunda daha ılımlı bir tutum izlemeye özen gösterdiğine dikkat çekildi. Temaslarının tek siyasi konusu olan Keşmir sorununa ilişkin olarak, Türkiye'nin tutumunu dile getirecek olan Ecevit, Türkiye'nin sorunun uluslararası meşruiyet zemininde Pakistan ile Hindistan arasında doğrudan yapılacak görüşmeler ile çözümlenmesinden yana olduğunu bildirecek. Ecevit, Türkiye'nin İslam Konferansı Örgütü çerçevesinde kurulan Keşmir Temas Grubu'na üye olduğunu hatırlatarak, Pakistan'ın sorunu uluslararası zeminden önce bu kurula getirdiğini, dolayısıyla alınan kararlara Türkiye'nin itiraz etmesinin mümkün olmadığını anlatacak.

KEŞMİR SORUNU NEDİR?

Ecevit'in Hindistan ziyaretinde gündeme gelecek olan Keşmir sorunu, 1948 yılından itibaren Birleşmiş Milletler'in gündeminde yer alıyor. Müslüman Keşmir halkının Hindistan ile bütünleşmek istememesi nedeniyle biri 1947, diğeri 1965'de olmak üzere Hindistan ile Pakistan arasında iki savaş yaşandı. Üçte ikisi Hindistan, kalan kısmı Pakistan topraklarında yer alan Keşmir'i Hindistan kendi topraklarının ayrılmaz bir parçası sayarken, Pakistan Keşmir'in geleceğinin BM Güvenlik Konseyi kararları çerçevesinde kendi halkı tarafından yapılacak bir referandum ile belirlenmesini savunuyor. Pakistan'ın sorunu uluslararası zeminlere taşımasını engellemeye çalışan Hindistan, BM Genel Sekreteri ve ABD'li yetkililer dahil, üçüncü tarafların iyi niyet girişimlerini reddediyor. BM Güvenlik Konseyi, Hindistan'ın gerçekleştirdiği nükleer denemeler sonrasında aldığı kararda, Keşmir'i bölgedeki gerginliğin ana

24 yıl önce