|

Tahrir'e Berlin duvarı

"1 milyonun yürüyüşü" sloganı ile Tahrir Meydanı'nı dolduran Mısır halkı, askeri yönetime "derhal git" çağrısında bulundu. Muhaliflerin "son fırsat" dediği protestoya Yüksek Askeri Konsey kulaklarını tıkarken, askerlerin Tahrir'e çıkan caddelerde taş duvarlar örmesi "Berlin"i hatırlattı

Dış Haberler
00:00 - 26/11/2011 Cumartesi
Güncelleme: 01:21 - 26/11/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Tahrir'e Berlin duvarı
Tahrir'e Berlin duvarı

Mısır'da askeri yönetimin derhal görevi bırakmasını isteyen halk, cuma namazı sonrası başkent Kahire'deki Tahrir Meydanı'nı doldurdu. On binlerce göstericinin katıldığı "Son Fırsat" gösterisinde, iktidardaki Yüksek Askeri Konsey'in (SCAF) görevi haziranda değil, hemen devretmesi istendi. "1 milyon yürüyüşü" sloganı ile meydanları dolduran Mısırlı muhalif gruplar, olaylar üzerine istifa eden İsam Şeref'in yerine Kemal Ganzuri'nin gelmesini konusunda da ikna olmadı. Ganzuri, SCAF Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'nin farklı siyasi görüşleri temsil eden gruplarla düzenlediği olağanüstü kriz toplantısının bir gün sonrasında göreve getirildi.

KADIN MUHABiRLERE UYARI

Bu arada binlerce Mısırlı'nın akın ettiği Tahrir Meydanı'na çıkan bazı caddeler askerler tarafından önceki gün kapatıldı. İş makineleriyle caddeyi kapatmak için yerleştirilen bloklar 2 metreyi geçerken, tel örgülere ve taş bariyerlere rağmen Mısırlıların ilerleyişi durmadı. Independent'ın haberine göre, göstericilerden İbrahim Abdulgani "Kahire, Berlin oldu" ifadesini kullandı. Öte yandan Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Mısır'a özellikle Tahrir Meydanı'na röportaj için gidecek kadın muhabirleri, buradaki bir dizi cinsel saldırının ardından uyardı. Mısır'da son bir hafta içinde yaşanan çatışmalarda en az 41 kişi ölürken, 2 binden fazla insan yaralandı.

BEYAZ SARAY: DEMOKRASiYE GEÇiN

Diğer taraftan seçimlere birkaç gün kala açıklama yapan Beyaz Saray, en kısa zamanda sivil yönetime geçilmesini istedi. Açıklamada, "ABD'nin, Mısır'ın büyük tarihine değer bir demokrasiyi inşa ederlerken Mısır halkının yanında durmayı sürdüreceği" bildirildi. Halkın sonu gelmeyen protestoları ve geçici hükümetin istifasına rağmen, SCAF, haziranda yapılması beklenen devlet başkanlığı seçimlerine kadar görevini bırakmamaya kararlı.

Askeri Konsey üyelerinden Binbaşı Memduh Şahine, "Seçimler ertelenmeyecek. Bu son sözümüz" dedi. Muhalif gruplardan bazıları ise güvenlik önlemlerinin yetersizliğini öne sürerek seçimlerin ertelenmesini istiyor. Parlamentoda çok sayıda sandalye kazanacağına inanan Müslüman Kardeşler örgütü ise genel seçimlerin, daha önce belirlendiği üzere 28 Kasım'da yapılmasını istiyor. Üç aşamada gerçekleştirilecek seçimlerin sonuçları, mart ayında belli olacak.


Onlar da Kudüs için yürüdü

Tahrir'deki gösterilere katılmayan Müslüman Kardeşler Örgütü, El Ezher Camii önünde Filistin'e destek gösterisi düzenledi. Mescid-i Aksa ve Kudüs için toplanan kalabalığa Uluslararası Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El Karadavi de destek verdi. El Abbasiye semtinde ise on binlerce gösterici orduya destek için yürüdü.


78'lik Ganzuri olmaz 69'luk Baradey gelsin

Mısır'da devrik lider Hüsnü Mübarek döneminde başbakanlık yapmış olan Kemal Ganzuri'ye yeni hükümeti kurma görevi verilmesine rağmen Tahrir'de öfke dinmedi. 1996-1999 yılları arasında başbakanlık yapmış olan ekonomist Ganzuri, aslında Mısırlılar tarafından oldukça sevilen bir isimdi. Mübarek döneminde başbakanlık koltuğuna oturmuş olmasına rağmen kendini Mübarek yönetiminden soyutlamayı başaran Ganzuri için Mısırlılar "yoksulların başbakanı" yakıştırmasını yapıyor. Ancak, 78 yaşındaki Ganzuri'nin ismi bile Tahrir'de öfkeyi dindirmeye yetmedi.

Tahrir'deki protestocular Ganzuri konusunda, "Yaşlı isimlerden hiç kurtulamayacak mıyız? Hep 70-80 yaşında isimler göreve geliyor" dedi. 6 Nisan Hareketi'nden yapılan açıklamada ise, "Beklentimiz hükümeti kurma görevinin, Muhammed el Baradey ya da Zekeriye Abdulaziz'e verilmesi yönündeydi" denildi. Ganzuri'nin yaşlı olmasına tepki gelirken, bazı muhaliflerin onun yerine önerdiği Baradey ise 69 yaşında. Şubat ayında iktidarı bırakan Mübarek ise 83 yaşında.


12 yıl önce