|

Tecrübelerini Bosna Hersek'le paylaşacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Bosna Hersek'te tarım ve gıda alanındaki tecrübelerini paylaşacaklarını söyledi.

Aa
00:00 - 15/05/2012 Salı
Güncelleme: 21:36 - 15/05/2012 Salı
Yeni Şafak
Tecrübelerini Bosna Hersek'le paylaşacak
Tecrübelerini Bosna Hersek'le paylaşacak


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'nin tarım ve gıda alanındaki tecrübelerini Bosna Hersek ile paylaşacaklarını söyledi.

Bakan Eker, Bosna Hersek'te yarın başlayacak ve AA'nın medya sponsoru olduğu Saraybosna İş Forumu'na katılmak üzere geldiği Saraybosna'da Federasyon'a ait hükümet binasında Başbakan Nermin Nikşiç ve Tarım, Su Yönetimi ve Ormancılık Bakanı Jerko İvankovic Lijanovic'le bir araya geldi.

Bakan Eker, daha sonra Lijanoviç'le düzenlediği ortak basın toplantısında, Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Bakanı Mirko Şaroviç, Başbakan Nermin Nikşiç ve Lijanoviç'le önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin Bosna Hersek'e tarım ve hayvancılık alanında daha önce Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığıyla çeşitli projeleri hayata geçirdiğini vurgulayan Eker, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin Bosna Hersek'le tarım, hayvancılık ve gıda alanında daha önemli iş birlikleri gerçekleştireceğini vurguladı.

İş birliğinin gerçekleştirilebilmesi için ortak bir anlaşma hazırlandığını, şu anda anlaşma metninin Bosna Hersek tarafınca imzalanması prosedürünün tamamlanmasını beklediklerini ifade eden Eker, metnin imzalanmasıyla iki ülke arasında tarım, gıda ve hayvancılık alanında önemli çalışmalar yapılacağını vurguladı.

Bakan Eker, toplantıda iki ülke arasında tarım ve hayvancılık sektörlerinde yapılacak iş birliğini konuştuklarını belirterek, Türkiye ile Bosna Hersek arasında 350 milyon avro civarında ticaret hacmi olduğunu bunun 40 milyon avrosunu tarım, gıda ve hayvancılık sektörünün oluşturduğunu dile getirdi.

Bu rakamları böylesine yakın ve dost olan iki ülke için yeterli bulmadıklarını anlatan Bakan Eker, şöyle konuştu:

'Bu rakamlar iki ülke arasındaki gerçek potansiyeli yansıtmıyor. Bunun dengeli bir şekilde artırılmasını konuştuk. Heyetler arasındaki görüşmelerimiz cuma gününe kadar devam edecek. Türkiye olarak Saraybosna İş Forumu'na önem veriyoruz. Çok sayıda iş adamımız ve yatırımcımız bu forum için Saraybosna'ya geldi. Saraybosna'nın ve Bosna Hersek'in yatırım potansiyelini bu forumda konuşup değerlendireceğiz.'

Bakan Eker, basın toplantısında AA muhabirinin, 'Türkiye'deki KÖYDES Projesi'nin bir benzerinin Bosna Hersek'te uygulanıp uygulanmayacağı' yönündeki sorusu üzerine, tarım ve hayvancılık alanındaki kırsal kalkınmanın, Bosna Hersek'in kalkınmasında önemli bir yer tutacağını vurguladı.

Türkiye'nin gıda, tarım ve hayvancılık alanındaki kendi tecrübesini Bosna Hersek ile paylaşacağını ifade eden Eker, şunları kaydetti:

'Kırsal kalkınma tarım ve hayvancılık sektörün önemli bir birleşenidir. Tabi kırsal kalkınma dediğimizde köy alt yapısı gibi hizmetlerden bahsetmiyoruz sadece, aynı zamanda o yerleşim yerindeki ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi, tarım ve hayvancılıkla ilgili yapılabilecek birtakım ürünlerin işlenmesi veya el sanatları gibi birtakım faaliyetlerin geliştirilmesi var. Bosna Hersek'le ilgili olarak önerdiğimiz, uzmanlarımız üzerinde çalıştığı projelerin arasında bu tür kırsal kalkınma projeleri de yer alıyor.'


-'TÜRKİYE'DEKİ TARIMCILAR, BÖYLESİ BİR BAKANA SAHİP OLDUKLARI İÇİN ÇOK ŞANSLILAR'-

Bosna Hersek Federasyonu Tarım, Su Yönetimi ve Ormancılık Bakanı Jerko İvankoviç Lijanovic ise yaptığı konuşmada, Bakan Eker ile uzun süredir önemli iş birliği içinde olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki gönül ve tarihi bağlar bazında kurulan iyi ilişkilerin ekonomi alanına da taşınması için çaba gösterdiklerini vurguladı.

'Türkiye'deki tarımcılar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak Sayın Eker'e sahip olduğu için çok şanslılar' diyen Lijanoviç, Bakan Eker'in Türkiye'de gıda üretimi konusunda ciddi kalkınma sağladığını ve kendisinin bu tecrübelerinden Bosna Hersek olarak çok önemli dersler çıkartabileceklerini kaydetti.

Bosna Hersek'te tüketilen gıdanın sadece yüzde 20'sinin bu ülkede üretildiğine işaret eden Lijanoviç, gıda tüketiminin yüzde 80'lik kısmının ithal edildiğini, amaçlarının doğal kaynakları ve Türkiye'nin pozitif tecrübelerini değerlendirerek Bosna Hersek'i dış ülkelere tarımsal ve gıdasal bağlılıktan kurtarmak olduğunu söyledi.

'Amacımız her iki ülkenin tarım sektörüne katkıda bulunmak' diyen Lijanoviç, tarımsal alanında iş birliği ile ilgili iki ülke arasında hazırlanan ve Bosna Hersek Parlamentosunca onaylanması beklenen antlaşmanın imzalanması ile iki ülke arasında tarım sektöründe önemli iş birliğinin sağlanacağını bildirdi.

Lijanoviç, Bakan Eker'e, Türk hükümetine ve Türk halkına şimdiye kadar Bosna Hersek'e verdiği önemli destekten dolay teşekkür ettiğini belirterek, komşuları olan Hırvatistan'ın AB'ye girmesiyle Bosna Hersek'in bu ülkeye ihracatının önemli ölçüde azalacağını, bu ihracat açığını Türkiye ile kapatabileceklerini söyledi.

Bakan Eker, bugün ayrıca Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegoviç tarafından verilecek akşam yemeğine katılacak.


12 yıl önce