|

Tehlikeli rapor

ABD, terör örgütleriyle işbirliğine yöneldi. ABD yönetiminin Reuters haber ajansına sızdırılan 11 sayfalık "Terörle Mücadele Stratejisi Raporu"nda ABD’nin yüksek maliyetli, “açık uçlu” askeri vaatlerden kaçınması gerektiği belirtiliyor. Tasarıda, ABD müttefiklerinin aşırılık yanlısı terör örgütleriyle mücadelede başı çekmesi öngörülüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/05/2017 Pazar
Güncelleme: 02:41 - 7/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
ABD, TSK'nın terör örgütü YPG'ye yönelik yaptığı operasyonların ardından, Türkiye-Suriye sınırına zırhlı araç ve özel kuvvetlerini sevk etti. ABD'li askerler sınırın Suriye tarafında teröristlerle nöbete başladı.
ABD, TSK'nın terör örgütü YPG'ye yönelik yaptığı operasyonların ardından, Türkiye-Suriye sınırına zırhlı araç ve özel kuvvetlerini sevk etti. ABD'li askerler sınırın Suriye tarafında teröristlerle nöbete başladı.

Dost ve müttefik devletlerin güvenini kaybeden ABD, terör örgütleriyle işbirliğine yöneldi. ABD yönetiminin Reuters haber ajansına sızdırılan 11 sayfalık “Terörle Mücadele Stratejisi Raporu’nda” ABD’nin yüksek maliyetli, “açık uçlu” askeri vaatlerden kaçınması gerektiği belirtiliyor. Tasarıda, ABD müttefiklerinin aşırılık yanlısı terör örgütleriyle mücadelede başı çekmesi öngörülüyor.

MÜTTEFİK GRUPLARLA ÇALIŞACAK

Önümüzdeki aylarda yayınlanması beklenen yeni belgede, “Küresel terör örgütlerine karşı operasyonları yoğunlaştırmalıyız. Ayrıca, terörle mücadele hedeflerinin peşinde, Amerikan ‘can ve mal’ kayıplarını da azaltmalıyız” ifadeleri kullanıldı. Rapora göre Irak, Suriye Afganistan, Yemen ve diğer ülkelerde ABD askerlerinin de dahil olduğu çatışmalarda Trump müttefik gruplarla çalışacak. Irak ve Suriye’de PKK/PYD teröristlerine açıkça destek veren ABD, DEAŞ militanlarına havadan silah ve gıda yardımı yaparken de görüntülenmişti. ABD ordusu, stratejinin resmileşmesiyle terör örgütleriyle işbirliği projesini Irak, Suriye, Yemen ve Libya’dan Afganistan’a kadar küre çapında yürütecek.

ÖNCE AMERİKA TEMALI

Şu an taslak halinde olan stratejinin, dış yardımların azaltılması ve NATO gibi ittifaklar ile birlikte daha fazla sorumluluk paylaşımı çağrısında bulunan Trump’ın “Önce Amerika” temalı dış politikasından kaynaklandığı görülüyor. Artan ABD askeri operasyonları, Amerikan kayıplarında büyük artışa da neden oldu. Son olarak Somali’de, Cuma günü Eş-Şebab saldırısında bir ABD deniz komandosu hayatını kaybetti, iki komando yaralandı.

2001’DEN BERİ AYNI OYUN

Tasarı, 2001 yılındaki 11 Eylül saldırılarından beri küresel alanda terörle mücadeleye öncülük yapan ABD’nin, diğer ülkelere daha fazla sorumluluk yükleyerek amacına meşru şekilde nasıl ulaşacağına dair detay içermiyor. ABD’nin sorumluluk yükleyeceği ülkelerin pek çoğu askeri ve istihbarat kapasitesi alanında gerekli yeterliliğe sahip değil.

AFGANİSTAN’A
ASKER TAKVİYESİ

ABD Başkanı Trump, , Obama yönetiminin Afganistan’daki askerlerini yıllar içinde azaltma politikasını da tersine çevirebilir. ABD yetkilileri, Trump yönetiminin Taliban milisleriyle mücadelede Afgan güçleriyle operasyon yürüten 8 bin 400 ABD askerine ek olarak 3 bin ila 5 bin askeri göndermeyi planladığını belirtiyor.

Somali’de
ABD askeri öldü

ABD askeri, 1993 yılında 19 kayıp verdiği ‘Karaşahin (Blackhawk) faciasının’ ardından döndüğü Somali’de ilk kaybını verdi. ABD Afrika Komutanlığı, 4 Mayıs’ta Eş-Şebab terör örgütüne yönelik operasyonda bir Amerikan askerinin öldüğünü, 2 askerin yaralandığını duyurdu. AFRICOM’dan yapılan yazılı açıklamada askerin, başkent Mogadişu’nun yaklaşık 65 kilometre batısındaki Barri kentinde düzenlenen operasyonda hayatını kaybettiği ifade edildi. ABD kuvvetlerinin Somali Ulusal Ordusu'na destek ve danışmanlık görevleri kapsamında Somali’de görev icra ettiği kaydedilen açıklamada, Eş-Şebab örgütünün hem bölgeye hem de ABD çıkarlarına tehdit teşkil ettiği vurgulandı.

#ABD
#NATO
#Müttefik
7 yıl önce