|

Trump'ın Dışişleri Bakanı neyi değiştirecek?

8 Kasım'da ABD başkanlığına seçilen Donald Trump'ın kabinesi büyük ölçüde belirlendi. Trump'ın en önemli bakanlıklardan biri olan Dışişleri'ne önerdiği isim olan Tillerson, Putin'e olan yakınlığıyla biliniyor. Tillerson'ın ABD'nin mevcut dış politikasıyla büyük ölçüde çelişen bir siyasi yol izleyeceği yorumları yapılıyor.

Yeni Şafak
11:00 - 14/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:58 - 14/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump'ın Dışişleri Bakanlığına getireceği Rex Tillerson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın bir isim.
ABD Başkanı Donald Trump'ın Dışişleri Bakanlığına getireceği Rex Tillerson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın bir isim.

Ocak ayında Beyaz Saray'a geçerek görevine fiilen başlayacak olan ABD'nin 45'inci başkanı Donald Trump, kabinesini oluşturdu.



Bir yıllık seçim kampanyası süresince ırkçı ve sivri söylemleriyle dikkati çeken Trump'ın kabinesinde adı geçen bakanların hepsi birbirinden ilginç söylem ve eylemlerle tepki çeken isimlerden oluşuyor. Pentagon'un başına "İnsanlara ateş etmek çok keyifli" diyen General James Mattis'i, Ticaret Bakanlığına ünlü Yahudi ailesi Rotschild'in 30 yıllık hizmetkarı Wilbur Ross'u, ırkçı yorumlarıyla bilinen Jeff Sessions'u Adalet Bakanlığına aday göstermiş, en önemli bakanlıklardan birisi olan Dışişleri Bakanlığına ise 'Çuvalcı general' olarak bilinen ABD'nin Irak işgali sırasında Türk askerlerinin başına çuval geçiren ABD güçlerinin başında bulunan David Petraeus'u getirileceği konuşulmuştu.



Trump ters köşe yaptı


Ancak bu sefer tahminler çıkmadı ve Trump, Dışişleri Bakanlığına 'Dünyanın En Güçlü İnsanları' listesinde yer alan zengin iş adamı Rex Tillerson'ı aday gösterdi. 64 yaşındaki Rex'i Dışişleri'ne aday göstereceğini açıklayan Trump, şu ifadeleri kullandı:


"Rex, küresel bir kurumu idare etmeyi çok iyi biliyor, bu dışişleri bakanlığını yönetmek için çok önemli. Azmi, deneyimi ve jeopolitik dengelere yönelik derin anlayışı, kendisini Dışişleri Bakanlığı için mükemmel bir tercih yapıyor"



Anlaşmaları ABD yönetimi tarafından eleştirildi


Trump'ın bu sözlerle açıkladığı Tillerson'ın Dışişleri adaylığının neleri değiştireceği ise tartışılıyor. Tillerson'ın ExxonMobil döneminde uluslararası anlaşmaları, ABD'nin politikasına ve söylemlerine zıt olması ile dikkati çekiyordu. Yani şu zamana kadar alışılmış ABD dış politikası büyük ölçüde değişebilir.



  • Trump'ın Tillerson seçimi, ABD'deki bazı çevreler tarafından eleştirilerin hedefi oldu. Çünkü Tillerson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla öne çıkan bir isim. Putin, Tillerson'a 2013 yılında 'Dostluk Nişanı' verdi.
  • İş dünyasına 1975 yılında The Exxon Şirketi'nde üretim mühendisi olarak giren Tillerson, 1989'da ABD Exxon'un Üretim Bölümü'nün Genel Müdürü oldu. 1995 yılında ise Yemen Exxon'un Başkanı oldu. Tillerson, uzun yıllardır enerji devi ExxonMobil'de çalışıyor ve dünyanın pek çok ülkesinde yatırımları bulunuyor.
Rusya'dan Tillerson açıklaması: İyi olacak


Rusya, Tillerson'ın ABD Dışişlerine aday olmasından memnun olduğunu kaydetti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Ne başkan Trump ne de yeni dışişleri bakanı (Tillerson) ilişkilerimizin geliştirilmesine karşı" diyen Lavrov, "Tam tersine. Bu kişiler pragmatik insanlar. Bu pragmatizmin, ilişkilerimizi üzerine kuracağımız iyi bir temel olmasını bekliyoruz" dedi.



  1. Türkiye ile 'ortak'
  2. Tillerson'ın çalıştığı ExxonMobil'in 2013 yılında Türkiye ile Kuzey Irak petrol sahaları için yaptığı bir anlaşma da bulunuyor. Tillerson bu anlaşma ile ABD yönetiminin tepkisini çekmişti.
  3. ExxonMobil ayrıca 2008 yılında da Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Karadeniz'de petrol arama anlaşması yapmıştı.
#ABD
#Donald Trump
#Rex Tillerson
#ExxonMobil
7 yıl önce