|

'Türkiye Annapolis bildirinden memnun'

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Türkiye'nin Annapolis Konferansı'nda kabul edilen ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Aa
00:00 - 1/12/2007 Cumartesi
Güncelleme: 13:51 - 1/12/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
'Türkiye Annapolis bildirinden memnun'
'Türkiye Annapolis bildirinden memnun'

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Türkiye'nin Annapolis Konferansı'nda kabul edilen ortak bildiriyi memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Büyükelçi İlkin, BM Genel Kurulu'nda düzenlenen Orta Doğu'daki durumun tartışıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Annapolis Konferansı'nda kabul edilen ortak bildiri çerçevesinde, Filistin ile İsrail tarafının 2008 yılı sona ermeden bir anlaşmaya varma ve Yol Haritası çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirme yönünde verdikleri taahhütlerden son derece memnun olduğunu belirtti.

Filistinlilere yurt, İsrail'e ise güvenlik getirecek iki devlet esasına dayalı çözümü amaçlayan sürecin başlamasının çok cesaret verici olduğunu ifade eden İlkin, süreç içinde iki tarafın da zor kararlar vermelerinin ve fedakarlık yapmalarının kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Ancak barışın yerini hiçbir şeyin alamayacağının altını çizen Büyükelçi İlkin, barış sağlanamazsa bunun sonuçlarının korkunç olacağını söyledi.

Konuşmasında Gazze Şeridi'ndeki insani durumun artık katlanılmaz duruma geldiğinden ve İsrail'in bu kapsamda bazı uygulamalarını gözden geçirmesi gereğinden söz eden İlkin, Filistinlilerin de kendi aralarındaki radikal güçleri ortadan kaldırmaları gerektiğini, bu kapsamda Filistin lideri Mahmud Abbas'ın Annapolis Konferansında "kaos, şiddet, terörizmle mücadele ile güvenlik, düzen ve hukukun üstünlüğünü sağlama" yönünde verdiği taahhüdü memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi. İlkin, İsrail ve Filistin tarafının ekonomik ve ticari alanlarda işbirliği yapmasının önemine dikkat çekerek, bu kapsamda Orta Doğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair'in çabalarının ve 17 Aralık'ta Paris'te düzenlenecek uluslararası bağış toplantısının önemli olduğunu belirtti. Türkiye'nin de İsrailliler ve Filistinliler arasında etkileşim ve güven oluşturma sürecine katkıda bulunmaya devam edeceğini ifade eden İlkin, Batı Şeria'da Filistinlilere iş sağlayacak ve böylece İsrail'in güvenliğine katkıda bulunacak sanayi bölgesi kurulması için Ankara'da imzalanan ortak bildirinin cesaret verici bir adım olduğunu söyledi. İlkin, İsrail ve Filistin liderlerinin Ankara'ya yaptıkları ziyarette sergiledikleri işbirliği ve anlayış ruhunun, gelecek müzakerelere olumlu etkisi olmasını umut ettiklerini belirtti.

Orta Doğu sorununun çözümü için bütüncül ve kapsamlı bir yaklaşım gerektiğini belirten Büyükelçi İlkin, Lübnan ve Suriye'nin de gözden kaçmaması gerektiğini, bu kapsamda Suriye'nin Annapolis Konferansı'na katılmasının dikkate değer bir gelişme olduğunu dile getirdi. İlkin, Türkiye'nin Lübnan'daki gelişmeleri de endişeyle izlediğini, Lübnan'daki BM Barış Gücüne (UNIFIL) katkıda bulunan Türkiye'nin, Lübnan'da ulusal birliğin sağlandığını görmek istediğini kaydetti. İlkin, Irak'ın birliği ve bütünlüğü, kendisiyle ve komşularıyla barışık olmasının önemine de değinerek, demokratik bir Irak'ın hem bölgesel hem de küresel güvenlik ve istikrarın anahtarı olacağını vurguladı.

16 yıl önce