|

Türkiye Batı'nın biçtiği rolü aştı

“Batı, Türkiye'ye masada daha uygun bir koltuk sunmalı” başlıklı bir makale kaleme alan FT yazarı Stephens, “Türkiye canlı ekonomisi ve siyasette kendine artan güveniyle, Batı'nın kendisine biçtiği rolü aştı. İşte, Batı'nın gerçekten kaybetmemesi gereken Türkiye bu” ifadelerini kullandı

Londra
00:00 - 19/06/2010 samedi
Güncelleme: 02:14 - 19/06/2010 samedi
Yeni Şafak
Türkiye Batı'nın biçtiği rolü aştı
Türkiye Batı'nın biçtiği rolü aştı

Türkiye'nin Batı ile son dönemdeki ilişkileri, hem İngiliz Economist dergisinin bu haftaki hem de Financial Times (FT) gazetesinin dünkü sayısında ele alındı. FT, Philip Stephens imzasıyla "Batı, Türkiye'ye masada daha uygun bir koltuk sunmalı" başlıklı bir makaleye yer verdi. Son dönemde ortaya atılan 'eksen kayması' iddialarının aksine "Batının henüz Türkiye'yi kaybetmediği"ni vurgulayan Stephens, "Türkiye'nin artık yumuşak başlı, ricacı bir ülke olmadığını, Avrupa ve ABD'deki pek çok kişinin Türkiye'nin hep böyle kalmasını umduğunu" yazdı.

KAYBEDİLMEYECEK TÜRKİYE BU

Yazar, “Türkiye, canlı ekonomisi ve siyasette kendine artan güveniyle, Batının kendisine biçtiği rolü aştı. Bu haliyle Ortadoğu ve Müslüman dünyasında daha çok itibarı var. Batının gerçekten kaybetmemesi gereken Türkiye işte bu” ifadelerine yer verdi. FT'deki karikatürde ise, bir masanın etrafında oturan Fransa lideri Nicolas Sarkozy, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı Barack Obama, Başbakan Erdoğan'a oturması için daha küçük bir sandalye gösteriyor, Erdoğan ise parmağını "hayır" anlamında sallıyor. Economist'in makalesinde ise, Avrupalı siyasetçilerin, ülkelerinde artan yabancı düşmanlığını hesaba katıp aşırı sağ oylar için Türkiye'ye tam üyelik yerine ayrıcalıklı ortaklık önerdiği görüşünde olduğunu aktardı.


'Hayır'ın sorumlusu ABD

Batılı diplomat ve analistlere göre, ABD'nin Türkiye ve Brezilya'nın Tahran'daki diplomatik çabalarını görmezden gelmesi, iki ülkeyi İran'a uygulanmak istenen yeni Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarına ret oyu vermeye itmiş olabilir. O yüzden Güvenlik Konseyi'ndeki 'hayır'ların sorumlusu ABD olabilir.




il y a 14 ans