|

Ukrayna, Rusya'dan doğalgaz indirimi alamadı

Cihan
00:00 - 26/03/2010 Cuma
Güncelleme: 11:23 - 26/03/2010 Cuma
Yeni Şafak
Ukrayna, Rusya'dan doğalgaz indirimi alamadı
Ukrayna, Rusya'dan doğalgaz indirimi alamadı

Ukrayna'da Turuncu Devrim'in sona ermesinin ardından iktidara gelen yönetim Rusya ile ilişkileri 2004 öncesi döneme çekebilmek için kolları sıvadı. NATO üyeliğine 'hayır' diyen Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Rusya için stratejik öneme sahip Karadeniz Filosu'nun Sivastopol'da 2017'den sonra da kalmasına izin verecek yeni bir anlaşma için olumlu sinyal verdi.

İki ülke ilişkilerinde soğuk rüzgarların esmesine neden olan doğalgaz ilişkileri ise yeni baştan ele alınıyor. Rusya Ukrayna'nın doğalgaz sevkıyat boru hatlarına ortak olmaya hazırlanırken, Kiev de eski Başbakan Yulia Timoşenko döneminde imzalanan doğalgaz anlaşmasında değişiklik istiyor. Moskova, Kiev'le 2009 başında imzaladığı 10 yıllık anlaşmaya göre doğalgaz fiyatları 2010'dan itibaren Avrupa fiyatlarında olacak.

KİEV DOĞALGAZ FİYATLARININ YARIYA İNDİRİLMESİNİ İSTİYOR

Ukrayna'nın Gazprom'a 2010'un ilk çeyreğinde bin metreküp doğalgaz için 305 dolar, ikinci çeyrekte de 320 dolar ödeme yapması gerekiyor. Yeni dönemde Kiev, doğalgaz alım fiyatlarının yarı yarıya indirilerek bin metreküp için 170 dolar seviyesine çekilmesini talep ediyor. Bunun için de doğalgaz ulaşım hatlarına Rusya'nın da ortak olmasına sıcak bakıyor.

Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov Moskova'da Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le doğalgaz ilişkilerini ele aldı. İki başbakan görüşme sonrası basının sorularını cevapladı. Doğalgaz fiyatlarında indirim konusuna olumsuz yaklaşan Putin, tartışılmasının da mahzurlu olmadığını söyledi. Bir basın mensubunun 'Ukrayna'ya verilen doğalgaz fiyatlarının adil olmadığı ile ilgili' sorusunu yanıtlayan Putin, "Biz mevcut anlaşmanın adil olmadığı düşüncesine katılmıyoruz. Uzun ve zorlu bir müzakere sürecinin sonunda anlaşma sağladık. Böylece hem doğalgaz satışında hem de transit ücretlerinde piyasa şartlarında uzlaştık." dedi.

Azarov'da konuşmasında geçen beş yıllık sürede iki ülke ilişkilerinde yaşananların unutulmasını isteyerek, "Sayfayı çevirmeliyiz ve ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmalıyız. İlişkilerin yeniden kurulması için elimizden gelenleri yapmaya hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

RUSYA, UKRAYNA DOĞALGAZ BORU HATTI SİSTEMİNE ORTAK OLACAK

Putin, Ukrayna'nın doğalgaz alt yapısının modernizasyonu ile ilgili konsorsiyumda yer alabileceklerini söyledi. Putin Avrupa piyasalarına ulaşmak için Kuzey Akım ve Güney Akım projelerine öncelik verdiklerini, ancak şimdi Kiev'in isteği üzerine Ukrayna hattının da değerlendirmeye alınabileceğini belirtti. İki başbakan da basın toplantısında doğalgaz fiyatlarında indirimle, Ukrayna'nın doğalgaz alt yapısına Rusya'nın ortak olması arasında doğrudan bir ilişki kurulmasına karşı çıktı. Dünyanın ikinci büyük doğalgaz boru hatlarına sahip olan Ukrayna, 2000 yılında Rusya ile başlatılan modernizasyon çalışmalarını 2005 yılında askıya almıştı.

Ukrayna muhalefeti Rusya'nın doğalgaz altyapısına ortak olmasına şiddetle karşı çıkıyor. Timoşenko blokundan Ostap Semerak, doğalgaz boru hatlarına fiziki engel oluşturma dahil, her türlü girişimi yapacaklarını söyledi. Semarak, Ukrayna'nın bağımsızlığı ve ulusal çıkarlarını zedeleyecek adımlara karşı ülkeyi ayağa kaldırmakla tehdit etti.

14 yıl önce