|

Uzlaşma sinyali

İsviçre''de İran''la yapılan nükleer müzakerelerde tarafların anlaşmaya yakın olduğu yönünde açıklamalar geldi. BM Güvenlik Konseyi''nin daimi 5 üyesi ile Almanya''nın dışişleri bakanları ardı ardına İsviçre''ye gitti. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei ''Görüşmeler son safhada'' dedi.

.
00:00 - 24/11/2013 Pazar
Güncelleme: 20:34 - 23/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Uzlaşma  sinyali
Uzlaşma sinyali

İran'ın nükleer programıyla ilgili yıllardır devam eden anlaşmazlığın çözümüyle ilgili kaydedilen gelişmelerin ardından BM Güvenlik Konseyi'nin daimi 5 üyesi ile Almanya'nın dışişleri bakanları ardı ardına İsviçre'ye gitti. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Cenevre'de pek çok

ikili temas yapıyor.

ÇİN: SON SAFHADAYIZ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, anlaşmanın bu hafta sağlanacağına dair bir beklentisi olmasa da görüşmelere eşbaşkanlık yapan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'la konuştuktan sonra Cenevre'ye gelmeye karar verdiğini söyledi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei ise daha iyimser bir tablo çizerek görüşmelerin son safhaya geldiğini dile getirdi. Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, çözüm için gerçek bir şansın doğduğunu fakat daha yapılacak çok iş olduğunu kaydetti.

RUSYA TEMKİNLİ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov da müzakerelerde çözüme çok yaklaşıldığını fakat henüz bunun başarılabileceğine dair bir garanti olmadığını söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise taraflar arasında küçük ama önemli görüş ayrılıklarının devam ettiğini, çetin müzakerelerin süreceğini ifade etti. İran tarafının, varılacak ilk anlaşma metninde 'uranyum zenginleştirme hakkı'nın açık bir şekilde yer almasının şart olmadığı noktasına geldiği iddia ediliyor.

İşin sırrı ayrıntılarda!

Reuters'a konuşan Batılı bir diplomat, 'Önemli farklılıklar devam ediyor. Bazı sorunlara açıklık getirilmesi gerekiyor. İki tarafın da gerçekten istekli olduğunu görüyorum. Bir şey olur mu? Göreceğiz. Ama her zamanki gibi, işin sırrı ayrıntılarda gizli' dedi. ABD Başkanı Barack Obama, İran'a yönelik ekonomik yaptırımlarda olası bir gevşemenin 6-7 milyar dolar civarında tutulmasını planlıyor. Anlaşmada, İran'ın nükleer programını geliştirmemesi ve nükeer denetimlere izin vermesi hedefleniyor. Müzakereler başlamadan önce, dini lider Ayetullah Hamaney, İran'ın nükleer haklarından 'zerre kadar' geri adım atmayacağını söylemişti.

10 yıl önce