|

Vatikan'dan 'siyah duman' açıklaması

Vatikan Basın Sözcüsü Rahip Federico Lombardi, ilk iki oturumda Papalık seçiminin sonucuna ilişkin bilgi veren dumanın renginin siyah olmasının kardinaller arasında bölünme anlamına gelmediğini söyledi.

Aa
00:00 - 13/03/2013 Çarşamba
Güncelleme: 17:50 - 13/03/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Vatikan'dan 'siyah duman' açıklaması
Vatikan'dan 'siyah duman' açıklaması

Hristiyan ruhban sınıfında Papa'dan sonra gelen en üst düzey din adamı olan kardinaller, Sistine Şapeli'nde şu ana kadar geçirdikleri üç oylamada henüz bir Papa seçemezken, Vatikan Basın Sözcüsü Rahip Federico Lombardi, Konklav'a ilişkin bilgi verdi.

Lombardi, dün akşam Aziz Petrus meydanında toplanan herkes gibi kendisinin de Papa'nın seçildiği anlamına gelen beyaz dumanın çıkmasını beklediğini, ancak siyah duman çıktığını anımsatarak, "İlk iki oturumda siyah dumanın çıkması çok normal. Bu kardinaller arasında bölünme olduğu anlamına gelmez" dedi.

Bir gazetecinin dün akşam siyah dumanın bacadan yoğun bir şekilde çıkmasını kendisine sorduğunu anlatan Lombardi, soru üzerine siyah ve beyaz dumanı oluşturan materyaller hakkında bilgi aldığını söyledi. Lombardi, "Siyah dumanın içinde; potasyum perklorat, antrasen (kömür katranı bileşeni) ve kükürt var. Papa seçildiği anlamına gelen beyaz dumanda ise potasyum klorat, laktoz ve kloroform reçine var" diye konuştu.

"Emerit Papa ilgiyle izliyor"

28 Şubat'ta görevinden ayrılan Emerit Papa 16. Benediktus'un, Konklav'ı takip edip etmediği sorulan sözcü Lombardi, şöyle kouştu:

"Dün Kardinallerin Sistine Şapeli'ne girişi sırasında biz de oradaydık. Orada Emerit Papa'nın özel sekreteri Rahip Don Georg Gaenswein ile konuşma imkanı bulduk. Kendisi bize, Emerit Papa'nın gayet iyi olduğunu ve Konklav'ı, sabah yapılan Papalık seçimi öncesi ayinini büyük ilgiyle izlediğini söyledi."

Kardinallerin, Sistine Şapeli'nde katıldıkları oylama dışında konakladıkları Santa Martha Konukevi'nde ne yaptıkları ve aralarında konuşup konuşmadıkları konusundaki bir soruya da Lombardi, "Kardinallerin mevcut durumu aralarında konuşmalarında bir sıkıntı ya da yasak yok. Yoğun bir deneyim geçiriyorlar. Dinlenmeleri de önemli" yanıtını verdi.

Lombardi, Kardinallerin Santa Martha Konukevi'nden Sistine Şapeli'ne eskiden otobüsle ulaşmak zorunda olduklarını, ancak 25 Şubat'ta son olarak Emerit Papa 16. Benediktus'un Papalık Nizamnamesi'nde yaptığı değişiklikle yürüyerek de gelebilme hakkının tanındığını, kendisinin de yürüyerek Sistine Şapeli'ne ulaşan kardinalleri gördüğünü söyledi.

Sabah saatlerinde Ukraynalı feminist grup FEMEN üyesi bir grubun Aziz Petrus Meydanı'nda yaptığı eylem hatırlatılan Vatikan sözcüsü, "Hoş geliyorlar. Benim tek endişelendiğim nokta umarım çok üşümemişlerdir zira hava oldukça soğuk" dedi.

Federico Lombardi, kardinallerin Papa seçilmesini istedikleri ismi yazdıkları 12x14 santimetre ölçülerindeki, üzerinde Latince ''..... 'yı Papa seçiyorum" yazan oy pusulalarını da göstererek, bilgi verdi.

11 yıl önce