|

Vuhan’da 32 Türk var

Çin’de 6 bin, virüsün çıktığı Vuhan’da 32 Türk vatandaşı bulunuyor. Pekin Büyükelçisi A. Emin Önen, vatandaşların tahliye edileceğini söyledi. Çin’de dil eğitimi gören Eren Ocak da paniği şu şekilde anlattı: Kimse maskesiz dışarı çıkmıyor. Her taraf hayalet şehre döndü. Yabancılar ayrılıyor.

Aybike Eroğlu
04:00 - 30/01/2020 Perşembe
Güncelleme: 10:54 - 30/01/2020 Perşembe
Yeni Şafak
Dün Çin’den gelen 4 uçağın yolcuları iki ayrı noktada kurulan termal kameralarla izlendi. İncelemelerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.
Dün Çin’den gelen 4 uçağın yolcuları iki ayrı noktada kurulan termal kameralarla izlendi. İncelemelerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadı.

Koronavirüs tüm dünyayı alarma geçirdi. Japonya ve ABD, salgının patlak verdiği Çin’in Vuhan kentinden vatandaşlarının bir bölümünü tahliye etti. Japonya hükümeti, Vuhan’a gönderdiği charter uçağıyla 206 vatandaşını kentten çıkardı. ABD de Vuhan’dan 240 vatandaşını tahliye etti. Dışişleri Bakanlığı ülkedeki Türk vatandaşlarının tahliyeleri için çalışmaların başlatıldığını duyurdu. Çin’de 6 bin, Vuhan’da 32 Türk vatandaşı olduğunu belirten Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, virüsün henüz hiçbir Türk vatandaşına bulaşmadığını, vatandaşların hızla bölgeden tahliye edileceğini duyurdu. Büyükelçi Önen, “Tüm vatandaşlarımızla irtibat halindeyiz. Resmi girişimlerimizi yaptık. Ambulans uçak veya donanımlı uçakla Türkiye’ye getirilecekler. Bu süreçte belirli karantina şartları uygulanacak” diye konuştu. Avustralya, Yeni Zelanda, Malezya ve Endonezya da vatandaşlarının tahliyesi için Çinli yetkililerle görüşmeye başladı.


TÜRK VATANDAŞLARINDA VİRÜS YOK

Türkiye’deki bazı sosyal medya hesaplarında abartılı bilgiler paylaşıldığını belirten Önen, “Tüm vatandaşlarımızla irtibat halindeyiz. Vuhan'da 32 vatandaşımız var. Resmi girişimlerimizi yaptık. 32 vatandaşımızı çıkarmak için girişimlerimize başladık. Vatandaşlarımızı Türkiye'ye getirmek ve sağlıklarında bir sorun olmadığını belirtmek istiyorum” dedi. Önen, Türk vatandaşlarında virüs tespit edilmediğini de vurguladı.


TAHLİYE İÇİN TEMAS KURULDU

Türk vatandaşlarının transfer işlemleri için Çinli yetkililerle temas halinde olduklarını kaydeden Önen, “Japonya vatandaşlarının bir kısmı ülkesine gönderildi. Ambulans uçak veya donanımlı uçakla Türkiye'ye getirilecek. Türkiye'ye getirilişlerinde belirli karantina şartları uygulanacak. Belirli prosedürler uygulanacak" şeklinde konuştu. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, Çin’in Hubei eyaletindeki Vuhan şehrinde ortaya çıkan yeni coronavirüs (2019-nCoV) türü salgın nedeniyle, başta Vuhan olmak üzere Hubei eyaletindeki vatandaşlarımız ve aile fertlerinin eyaletten tahliyelerini teminen çalışma başlatıldığı belirtildi. Bakanlık, Sağlık Bakanlığı ile Çin makamlarının yakın temas halinde olduğunu vurguladı.

  • Coronavirüs şüphesi olan kişilere acil servislerde belirlenen 25 hastanede müdahale ediliyor. Hastalığın diğer hastalara bulaşmaması için acil servislerdeki alanlar ve ambulanslar da diğer hastalardan ayrıldı. Özellikle bu virüs şüphesiyle hastanelere sevkedilen hastaların taşındığı ambulanslarla, diğer hastaların taşınmasına kesinlikle izin verilmiyor.

SİSTEM BU TÜRÜ TANIMIYOR

Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte grip vakalarında artış olduğuna dikkat çeken Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) Yönetim Kurulu Üyesi Uzm. Dr. Yüce Ayhan, “Ülkemizde her kış sezonu grip salgını yaşanıyor. Daha önce domuz gribi, SARS ve MERS şeklinde ortaya çıkan coronavirüslere, biz toplum olarak alışığız. Vuhan virüsünün bu virüslerden farkı, hayvandan insana geçen yeni bir tür olması. Bağışıklık sistemlerimiz bu yeni türü tanımıyor. Esas korku da buradan kaynaklanıyor. Kanser hastaları, yaşlılar ve bazı çocuklar ile bağışıklık sistemiyle ilgili sorun yaşayan kişilerin bu virüsten ağır şekilde etkilenmesi mümkün” dedi.


KAPILARI KAPATSAK DAHİ BELİRTİLER GÖRÜLÜR

Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü: “Çin’den hiç kimse yurda gelmese, tüm kapıları kapatsak dahi, o virüsün belirtilerini ülkemizdeki diğer vatandaşlarda göreceğiz. Çünkü tüm coronavirüsler benzer belirtiler gösterir. Bir kişiye Vuhan tanısının konması için ise seyahat öyküsü büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

TİCARİ MALLARDA SORUN OLMAZ

Bir virüsün canlı kalması için canlı dokuya ihtiyaç duyduğunu belirten Ayhan, “Çin’den yola çıkan bir oyuncağın üzerine virüs bulaşmış olsa bile, virüs 10-20 günlük transfer süresine dayanmaz. Virüsün canlı kalabilmesi için insanli salgılara ihtiyacı var. Dokuyu canlı tutacak bir ortam olmadığı sürece, ticari mallardan bir şey bulaşması sözkonusu değil, bu noktada korkacak bir şey yok” diye açıkladı.


PAROLA: NEFES DARLIĞI

Vuhan virüsünü diğer coronavirüslerden ayıran en önemli etkenin şiddetli nefes darlığı olduğunu söyleyen Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Başar Cander, “Ocak- Şubat aylarında grip vakalarının artar. Soğuk algınlığı bulguları, ateş, titreme, öksürük, boğaz ağrısı gibi belirtiler coronavirüs anlamına gelmez. Bu virüs akciğerleri etkileyerek ciddi nefes darlığına sebep oluyor. Bahsettiğimiz soğuk algınlığı belirtilerine ciddi bir nefes darlığı ekleniyorsa ‘acaba’ diyoruz. Hastaları daha dikkatli incelemeye başlıyoruz. İşte o noktada Uzakdoğu ile herhangi bir temas kurulmuş mu, 15 gün içinde Çin’e gidilmiş mi, ya da bölgeden gelenlerle temas edilmiş gibi detayları araştırmaya başlıyoruz” dedi. Türkiye’de virüsle ilgili gelişmelerin ‘şüphe’ düzeyinde kaldığını kaydeden Cander, “Klinik seyirle sonuca gidiyoruz. Ülkemizde Vuhan virüsüyle ilgili tespit edilen vaka yok. Vatandaşlar panik yapmamalı”

  • Mevsimsel grip nedeniyle toplumun büyük oranda soğuk algınlığı enfeksiyonu yaşadığına dikkat çeken uzmanlar, vatandaşları korunma tedbirleri almaları konusunda uyarıyor. Hapşuruk ve öksürük gibi hastalığın hava yoluyla bulaşmasını sağlayan etkenlere karşı dikkatli olunmasını isteyen uzmanlar, toplu taşıma araçlarının bu tip damlacık enfeksiyonlarına zemin hazırladığını belirterek, vatandaşlardan maske kullanmalarını

Termalle sıkı takip

İstanbul Havalimanı'nda koronavirüs nedeniyle geçen hafta başlayan termal kameralı önlemler devam ediyor. Geçtiğimiz cuma günü kurulumu yapılan ve Çin'den gelen yolcuları tarayan termal kamera sayısı ikiye çıkarıldı. Kontrollerde Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü'ne bağlı görevlilerin sayısı da arttırıldı. Ayrıca Türk Hava Yolları'nın (THY) Çin uçuşlarında görevli kabin ve kokpit ekiplerinin de isteğe bağlı olarak koronavirüse karşı önlem olarak koruyucu maske taktıkları görüldü.

HAYALET ŞEHRE DÖNDÜ

Çin'de yaşayan Türkler de virüs tehdidinin ardından Türkiye'ye dönmeye başladı. 4 ay önce dil eğitimi için Xiamen'e giden Eren Ocak da onlardan biriydi. Havalimanında yaşadıklarını anlatan Ocak, “Okulumuz bir bildiri yayınladı. Normalde tatilimiz Mart'ın 16'sında bitecekken ikinci bir emre kadar 'okula kimse dönmesin' dendi. Tatil nedeniyle şehir dışına çıkanlar geri dönemedi. Benim yaşadığım eyalatte koronavirüs vakası 56'ya çıktı. Gün geçtikçe de artıyor. Dışarı çıkan insan sayısı azaldı. Maskesiz kimse dışarı çıkmıyor. Her taraf hayalet şehre döndü. Yabancıların hepsi geri dönüyor. Ben de bu olayların biraz yatışmasını bekleyeceğim” dedi.


#Çin
#Virüs
#Korona
#Eren Ocak
4 yıl önce