|

Yalnız haydut!

BM Güvenlik Konseyi’nde toplu kınamaya uğrayarak dünyada yalnız kalan İsrail, öfke nöbetine girdi. İsrail Başbakanı Netanyahu, kurtarıcı gördüğü Donald Trump’ın Beyaz Saray’a çıkacağı günü iple çekiyor. Filistin tarafı kararı “İsrail politikasına büyük bir tokat” olarak nitelendirdi. Uzmanlar da kararın orta vadede küresel boykotu tırmandırarak İsrail’i derin bir tecride düşüreceğine dikkat çekti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/12/2016 Pazar
Güncelleme: 01:42 - 25/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nın (BMGK) İsrail'in işgali altında tuttuğu Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini “derhal ve tamamen” durdurmasını talep eden kararı, Tel Aviv'in küstahlığına büyük bir darbe vurdu. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, ülkesine 38 milyar dolarlık silah bağışlayan Obama yönetimini suçlayarak, tasarıyı kendilerine karşı perde arkasından gizlice tezgahlayıp desteklediğini öne sürdü. BM Güvenlik Konseyi'nin abluka, cinayet ve terörle işgalin sürdürülemeyeceği mesajını veren kararını “utanç verici” bulan Netanyahu, kararın hükümlerini çiğneyeceklerini dünyaya ilan etti.



DÖRT GÖZLE BEKLİYOR


Netanyahu “İsrail, ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, ABD Kongresi'ndeki Demokrat ve Cumhuriyetçi dostlarıyla çalışarak bu absürt kararın zarar verici etkilerini gidermeyi dört gözle bekliyor” ifadelerini kullandı.



ÖFKELİ 20 OCAK UYARISI


Donald Trump, Güvenlik Konseyi kararının ardından sosyal medyadan yaptığı açıklamada, göreve başlayacağı tarihe atıfta bulunarak “BM konusuna gelecek olursak, 20 Ocak'tan sonra her şey farklı olacak” dedi.



İSRAİL'İN SURATINDA PATLADI


Kararı memnuniyetle karşılan Filistin Ulusal Meclisi Başkanı Selim Ez-Zanun ise bunu “Barış çağrısı yapan Filistin halkı için uzun zamandır beklenen zafer ve İsrail zulmüne, kibrine ve yasa dışı faaliyetlerine bir tokat” şeklinde yorumladı.



KÜRESEL BOYKOT TIRMANIR


Tel Aviv Üniversitesi Arabuluculuk ve Çatışmaların Çözümlenmesi Programı Başkanı Efraim Yaar, BMGK tarafından alınan kararın “sembolik” olmadığının altını çizdi. Netanyahu'nun “BMGK kararını tanımıyoruz” açıklamasına rağmen bu politikanın uzun vadede geçerli olmayabileceğini vurgulayan Yaar, orta ve uzun vadede İsrail'e yönelik boykot çabalarının artabileceğine dikkati çekti.



Tüm işgal bitmeli


Hamas Sözcüsü Hasım Kasım, “Sadece Yahudi yerleşim faaliyetleri değil, tüm işgalin bitirilmesi için alınan bu kararın somut adımlara dönüştürülmesi gerekmektedir” dedi.



Güçlü kamuoyu var


İslami Cihad Hareketi'nden yapılan yazılı açıklamada, “BMGK kararı, İsrail'in siyasetlerine yönelik açık bir kınamadır. İsrail ve izlediği politikalar aleyhine oluşan bir uluslararası kamuoyu var” ifadelerine yer verildi.



Tarihi bir zafer


El-Fetih Sözcüsü Usame el-Kavasimi, “Karar, Filistin halkı ve dünyanın tüm özgür insanları için tarihi bir zaferdir ve yeni bir dönemin başlangıcıdır” şeklinde konuştu.



Hukuksuzluğun tescili


Türk Dışişleri Bakanlığı İsrail'den 50 yıldır devam eden gayri meşru yerleşim faaliyetlerini durdurması talep eden BMGK kararını memnuniyetle karşıladı. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “BM Güvenlik Konseyi'nin gerçekleştirdiği toplantıda, İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarında yürüttüğü yerleşim faaliyetlerinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu kayıt altına alan bir karar kabul etmesini memnuniyetle karşılıyoruz” ifadeleri kullanıldı.





#Donald Trump
#Birleşmiş Milletler
#Filistin
7 yıl önce