|

Yarım asır aradılar Pasifik'te buldular

İkinci Dünya savaşında, öldüğü haberi gelen ancak mezarı bilinmeyen yüzbaşı Mannert Abele'nin 3 oğlu 65 yıl boyunca babalarının izini sürdü. Küçük yaşta aldıkları ölüm haberine inanmayan üç oğul asırlık mücadelenin sonunda kayıp mezara ulaştılar. Şimdi 70'li yaşlarda olan oğullar önce babalarının savaştığı bir düşman askerinin günlüğüne ulaştılar. Oradan yola çıkıp yüzbaşının 'mezarını' Pasifik Okyanusu'nun 800 metre derinliğinde, batan bir denizaltıda buldular.

Dış Haberler
00:00 - 6/10/2008 الإثنين
Güncelleme: 05:19 - 6/10/2008 الإثنين
Yeni Şafak
Yarım asır aradılar Pasifik'te buldular
Yarım asır aradılar Pasifik'te buldular

Amerika'da 2. Dünya Savaşı sırasında öldüğü düşünülen bir yüzbaşının 3 oğlu 65 yıl boyunca, çok sevdikleri babalarının gerçekten savaşta ölüp ölmediğini ve mezarının nerede olduğunu araştırdılar. Şimdi en küçüğü 70 yaşında olan üç oğul sonunda sadece kendi imkanlarıyla babalarının 'mezarını' Pasifik Okyanusu'nun 800 metre derinliğinde, batan bir denizaltıda buldular. Babaları, Yüzbaşı Mannert Abele, 1942 yılında Kuzey Pasifik'te Grunion isimli Amerikan denizaltısında Kano Maru adlı bir Japon gemisiyle çatışmaya girmiş ve batan denizaltıda hayatını kaybetmişti.


ÖLDÜĞÜNE İNANMIYORLARDI

Babalarına son derece düşkün olan üç kardeşin yürek burkan arama öyküsü 1942 yılında İngiliz ordusundan gelen bir mektupla başladı. O gün 38 yaşında olan annelerinin, oğullarına yüksek sesle okuduğu mektupta 'İngiliz Donanması, Yüzbaşı Abele'nin görev başında ölüm haberini duyurmaktan derin üzüntü duyar. Eşiniz hakkındaki bilgiler size daha sonra gönderilecektir' deni-yordu. Ama ikinci bir mektup asla gelmedi. Bunun üzerine john (12), Bruce (7) ve Brad (5) adlı kardeşler babalarını bulma yemini ettiler. Çünkü öldü- ğüne inanmıyorlardı.



DÜŞMANININ GÜNLÜĞÜNDEN BULDULAR

Sonunda 3 kardeş abileri John'un desteğiyle, sonunun nereye varacağını bilmedikleri uzun bir araştırma için kolları sıvadılar. Önce İngiliz donanma yetkililerine başvurdular. Ancak buradan sonuç alamayınca Japon savaş tarihi uzmanı Yutaka Owasaki'den yardım istediler. Düşman gemisi Kano Maru'da görevli bir Japon subayının günlüğünü bulan Owasaki, geminin Gurnion'la çatışmaya girdiği yerin tam koordinatlarını buldu.


MEZAR 800 METRE DERİNDE

2006 yazında denizin 800 metre altında denizaltına benzer bir aracın izine rastlayan Abele kardeşler, buranın video görüntülerini çekti ve Amerikan Donanması yetkililerine verdi. Görüntüleri inceleyen donanma yetkilileri denizaltının Grunion olduğunu teyit edince Abele kardeşler de yıllardır aradıkları babalarının son istirahatgahını bulmuş oldu.



O beş sayıyı tutturamadım

Babasının ölüm haberini aldıktan sonraki günleri anlatan büyük oğul John yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: Babamız savaşa giderken bize 'bir asker asla ağlamaz' demişti. Ama ben sözümü yerine getiremedim. Babamın öldüğüne inanmıyordum. Kendimi basketbol oynamaya adamıştım. Her defasında 'eğer 5 sayı atarsam babam bugün dönecek' diyordum. Ama asla üst üste 5 sayı atamadım...'



Babasının izini sürmek için gemi mühendisi oldu

65 yıl önce, Alaska'da Japon Kiska adasına yakın sularda kaybolan ve içinde kıdemli Yüzbaşı Mannert Abele'nin bulunduğu Amerikan Grunion gemisini bulmak için ilk adım 2006 yılında atıldı. Babası Abele gibi denizci omak isteyen, Williamson & Associates'te gemi mühendisi olan oğul John ile teknisyen Kate Garcia, Seattle'da bir araya gelerek denizde arama çalışmalarına 2008 Ağustos'unda başladılar. Araştırmaya John'un kardeşleri, Bruce ve Brad de katıldı. Art Wright isimli gemi ve Aquila adlı balıkçı teknesiyle yola çıkan ekipte 7 teknisyen ve 2 tayfa bulunuyordu. Ekip, önce denizaltındaki video görüntülerini takip etti. Ağustos ayının ilk haftasında yola çıkan ekip, Japon deniz savaşı tarihçisi Yutaka Owasaki'nin döneme dair yaptığı çeviriler ve yönlendirmeleri sayesinde geçtiğimiz Ağustos ayında Grunion denizaltının kalıntılarına ulaşmayı başardı.



Anıları yaşayacak

Babalarının cesedini uzun uğraşlar sonucu bulan Abele kardeşler, Yüzbaşı Mannert için özel bir mezar yaptıracak. Babalarının anılarını canlı tutmak isteyen kardeşler, yüzbaşının cesediyle birlikte ele geçirilen kişisel eşyalarını da özel bir odada sergileyecek.




٪d سنوات قبل