|

Yoldaş Fidel hayatını kaybetti

Küba devriminin lideri Fidel Castro Ruz 90 yaşında hayatını kaybetti. Castro'nun öldüğü haberini kardeşi Raul Castro duyururken Küba’da dokuz günlük yas ilan edildi. Castro'nun naaşı vasiyeti üzerine yakıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/11/2016 Pazar
Güncelleme: 22:49 - 26/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Küba devriminin lideri Fidel Castro Ruz 90 yaşında hayatını kaybetti. Castro'nun öldüğü haberini kardeşi Raul Castro duyururken Küba'da dokuz günlük yas ilan edildi. Castro'nun naaaşı vasiyeti üzerine yakıldı. Kübalılar Fidel'i 4 Aralık'ta düzenlenecek cenaze töreniyle uğurlayacak. 1959'da Küba devrimine liderlik eden Castro, ABD'yle mücadele ederek yarım yüzyıl boyunca ülkeyi yönetti. Sakalı, haki üniforması ve purosuyla tanınan Küba devriminin lideri ve eski Devlet Başkanı Fidel Castro, 25 Kasım akşamı 90 yaşında hayatını kaybetti. Küba Devlet Başkanı Raul Castro, ağabeyi Fidel Castro'nun naaşının kendi isteği üzerine yakılacağını ve naaşın dün krematoryuma gönderildiğini belirtti. Fidel Castro'nun vefatı nedeniyle Küba'da dokuz günlük yas ilan edildi. Kübalı yetkililer, Fidel'in cenaze töreninin 4 Aralık'ta yapılacağını duyurdu. Küba Devlet Televizyonu ise Castro'nun son görüntülerini yayınladı.



YARIM YÜZYIL YÖNETTİ


Ülkenin efsanevi lideri ve İspanyol asıllı toprak sahibi bir babanın beş çocuğundan biri olan Fidel Castro, 13 Ağustos 1926'da Mayari'de dünyaya geldi. Öğrenim hayatını Santiago'da Katolik okulu ve Havana'da Cizvit lisesinde sürdüren Fidel Castro, 1950 yılında Havana Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından kısa bir süre avukatlık yapan Castro, 1952 seçimlerinde Temsilciler Meclisi için Küba Halk Partisinden adaylığını koyarak aktif siyasete soyundu. Castro, Küba'da iktidarda bulunan diktatör Fulgencio Batista'ya karşı gerilla mücadelesini 1953'te başlatmıştı. Batista'nın 1958'te ülkeden kaçmasının ardından Castro, 1959'da başbakan olmuştu. Küba'yı yeniden halkına veren lider olarak tanınan Castro, 1976 - 2008 yılları arasında devlet başkanı olarak Küba'yı yönetmişti.



AFLA HAPİSTEN ÇIKTI


26 Temmuz 1953'te yönetime el koyma girişimi başarısızlıkla sonuçlanan Castro, 16 yıl hapse mahkum edildi. 21 ay hapis yattıktan sonra aftan yararlanarak serbest bırakılan Castro, 1955 yılında 26 Temmuz Hareketi adlı yeni bir örgüt kurarak gerilla savaşı başlattı. Gerilla savaşında şimdi Küba Devlet Başkanı olan kardeşi Raul Castro ve Arjantinli Marksist devrimci Ernesto Che Guevara da yer aldı. Siyasi desteğini yitiren Batista'nın 31 Aralık 1958'de Dominik Cumhuriyeti'ne kaçmasıyla Maestra Dağları'ndan inerek Havana'ya giden Castro, 1959-1976 arasında başbakanlık, 1976-2008 arasında da devlet başkanlığı görevini yürüttü.



Tencere-tavayla kutladılar!






Fidel Castro'nun ölümü üzerine Kübalılar yas ve hüzne boğulmuşken Küba devrimi sırasında ABD'ye kaçan Kübalı muhalifler Castro'nun ölüm haberinin ardından kutlama yaptı. Miami eyaletinde 'Küçük Havana' adıyla bilinen semtte sokaklara dökülen Kübalılar bütün gece tencere tavayla kutlama yaptı. Karşı devrimcilerin ABD'nin seçilmiş Başkanı Donald Trump maskeleri taktıkları ve ABD bayrakları salladıkları görüldü.



Seni ABD yıkamadı, ben nasıl yıkayım!





Fidel Castro'nun hayatını kaybetmesinin ardından, efsanevi lidere ilişkin görüntüler ve videolar pek çok yerde paylaşılmaya başlandı. Bunlardan bir tanesi de Fidel ve boks dünyasının efsane ismi Muhammed Ali'nin görüntüleri oldu. 1998 yılında Fidel Castro ile Muhammed Ali Küba'nın başkenti Havana'da bir araya gelmişti. Fidel Castro, Muhammed Ali'yle birlikte sohbet ederken ünlü boksöre “At bakalım şuraya bir yumruk” diyerek yanağını göstermişti. Muhammed Ali ise Fidel'e bir daha unutulmayacak olan şu yanıtı vermişti: “Seni Amerika yıkamadı, ben nasıl yıkayım”



En büyük icraatı: Toprak reformu






Castro yönetiminin icraatlarından biri köklü toprak reformu oldu. Küba, ekonomisinin önemli yapı taşı şekeri Sovyetler Birliği'ne satmaya başladı. Bu gelişmeler üzerine ABD ile Küba'nın arası açıldı, Washington yönetimi Küba'ya ekonomik ambargo uygulamaya başladı. Küba devrimden sonra ABD'ye kaçan ve dönemin Başkanı John F. Kennedy yönetiminden silah ve maddi destek alan Kübalıların Nisan 1961'de düzenlediği Domuzlar Körfezi Çıkarması başarısızlıkla sonuçlandı. Castro, çıkarmanın ardından yayımladığı Havana Bildirisi ile Küba'nın sosyalist politikalar izleyeceğini dünyaya duyurdu. Castro, 1968 yılına kadar bağımsız, o tarihten sonra Sovyetler Birliği'ne dönük bir dış politika izledi.





#Küba devrimi
#Fidel Castro Ruz
7 yıl önce