|

E-İrsaliye hakkında 10 soru 10 cevap

Dijital dönüşümün işletmelerin ayakta kalmasının tek yolu haline geldiği bir çağdayız. e-İrsaliye de dijital dönüşüm bileşenlerinden biridir.

iLAN
12:30 - 11/03/2021 Perşembe
Güncelleme: 12:34 - 11/03/2021 Perşembe
Diğer
e-İrsaliye uygulaması
e-İrsaliye uygulaması
Gelir İdaresi Başkanlığı standartlarına uygun şekilde geliştirilen
e-İrsaliye uygulamaları
muhasebe süreçlerine hız kazandırdığı gibi kontrolü kolaylaştırmaktadır.
sayesinde birçok maliyet kaleminde tasarruf sağlamak mümkündür. Kâğıt kullanımını ortadan kaldırmasıyla çevre dostudur.
, bir e-Devlet uygulaması olup kağıt irsaliyenin elektronik ortamda düzenlenmesi, gönderilmesi, saklama ve ibraz edilmesini sağlar. Bu bağlamda e-İrsaliye’yi dijital irsaliye belgesi şeklinde tanımlayabiliriz. e-İrsaliye, hukuki olarak kağıt ortamında hazırlanan sevk irsaliyesi ile aynıdır.
1.e-İrsaliye kimler için zorunludur?
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan 509 No.lu Vergi Hukuku Kanunu gereği
e-Fatura
kullanıcısı olan ve 2018 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin, 01.07.2020 tarihi ile e-İrsaliye uygulamasına geçmesi zorunlu kılınmıştır.
2.e-İrsaliye başvuru süreci nasıldır, Gelir İdaresi Başkanlığı’na başvuru yapmak gerekir mi?

e-Fatura kullanıcısı olmayanlar e-İrsaliye uygulamasına geçememektedir. Ayrıca mükellef e-Fatura uygulamasında kullandığı yöntemle aynı yöntemi kullanmak zorundadır. e-İrsaliye üç yöntemle kullanılabilir. GİB Portal kullanıcıları sisteme giriş yaptıktan sonra Araçlar/ Kullanıcı Bilgileri/ e-İrsaliye Kullanmak İstiyorum adımlarını izlemesi gereklidir. Entegrasyon yöntemi kullanıcılarının GİB'e bir dilekçe ve ekinde yer alması gereken test tanım formuyla başvuru yapması gereklidir. Özel entegratör üzerinden e-Fatura kullanacaksanız ve Logo’yu tercih ediyorsanız başvurunuzu iletmeniz yeterlidir. Ayrıca Başkanlığa başvuru yapmanız gerekmez.

3. e-İrsaliye kullanmayan alıcılara e-İrsaliye düzenlenir mi?

e-İrsaliye, sevk irsaliyesini kapsamaktadır. Yani, malın alıcıya teslim edilmek üzere taşınması ve taşıttırılması halinde düzenlenebilir. e-İrsaliye gönderilip alınabilmesi için karşı tarafın e-İrsaliye kullanıcısı olması gereklidir. Bununla birlikte GİB tarafından sisteme tanımlı olmayan alıcıları temsilen "sanal" kullanıcı tanımlanması ve seçilmesi halinde kâğıt çıktısının verilmesi veya elektronik ortamda iletilmesi mümkündür.

4.e-Fatura veya e-Arşiv Fatura irsaliye yerine kullanılabilir mi?

Fiili sevk ile fatura düzenlenmesinin aynı tarihte olması durumunda gerekli ibareleri ve sevk bilgileri bulundurularak e-Fatura veya e-Arşiv Fatura’nın kâğıt çıktısının irsaliye olarak kullanılması mümkündür. Bu tür durumlarda tekrar e-İrsaliye kullanılması gerekli değildir. Ancak kağıt fatura çıktılarının irsaliye yerine geçmesi için kaşeli ve imzalı olması gereklidir. Vergi Usul Kanunu 433 seri numaralı tebliği 7.madde gereği faturanın irsaliyeli fatura yerine kullanılabilmesi için malın teslimi anında düzenlenmesi ve “irsaliye yerine geçer” ibaresinin bulunması zorunludur.

5.Teslim edilen ürünlerin iadesinde tekrar e-İrsaliye düzenlenmeli mi?

Teslim edilen ürünlerin iadesinde tekrar e-İrsaliye düzenlenmesi gereklidir. İade edilecek ürünlerin geriye taşınması için e-İrsaliye’nin taşıma işlemini gerçekleştirecek şirket tarafından düzenlenmesi gereklidir.

6.e-İrsaliye reddedilir mi?

Alıcı tarafın, e-İrsaliye’yi kabul etme, reddetme (alıcı, malın fiili sevkinden önce), kısmi kabul etme ve yanıt vermeme hakkı vardır. Alıcı kendisine ulaşan e-İrsaliyeyi, fiili sevk tarihi öncesinde reddedebilir. Sürenin geçmiş olması durumunda irsaliye işlevini yerine getirmiş demektir ve irsaliye artık reddedilemez.

7.e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı mükellefler kâğıt irsaliye düzenleyebilir mi?

e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı mükellefler tüm sevk irsaliyelerini elektronik ortamda düzenlenmek ve alınan mallar karşılığında düzenlenecek irsaliyeleri e-İrsaliye olarak almak zorundadır. “Elektronik belgelerin kâğıt ortamda düzenlenebileceği haller” 509 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği ile açıklanmıştır.

8.e-İrsaliye üzerindeki QR Karekod içeriğinde hangi bilgiler vardır?

e-İrsaliye üzerindeki QR Karekod içeriğinde ETTN (Evrensel Tekil Tanımlama Numarası) bilgisi bulunmaktadır.

9. Unutulan bir irsaliye geçmiş tarihe kesilebilir mi?

Geriye dönük tarihli e-İrsaliye oluşturulması mümkün değildir. Fiili sevk zamanının, istisnai haller dışında, düzenleme zamanından önceki bir tarih olması söz konusu değildir.

10.Yurt dışı müşterilere e-İrsaliye düzenlenecek mi?

e-İrsaliye Uygulamasına kayıtlı mükelleflerce gerçekleştirilen işlemlerde e-İrsaliye düzenlenmesi zorunludur. Malın yanında söz konusu e-İrsaliyenin kağıt çıktısı bulundurulacaktır.

e-İrsaliye ile zamandan, maliyetten ve iş gücünden tasarruf edebilirsiniz.

#​Gelir İdaresi Başkanlığı
#e-İrsaliye
#e-İrsaliye uygulaması
3 yıl önce