|

Türkiye Suriyeli öğrencilere sahip çıkıyor

Çadır ve konteyner kentlerde barınan Suriyeli gençler, üniversiteye sınavsız gitme imkanı verilmesinden dolayı memnun olduklarını belirtiyor.

Aa
00:00 - 26/10/2013 Cumartesi
Güncelleme: 12:03 - 26/10/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye Suriyeli öğrencilere sahip çıkıyor
Türkiye Suriyeli öğrencilere sahip çıkıyor

Ülkelerindeki olaylar nedeniyle üniversite eğitimlerine ara vermek zorunda kalan Suriyeli öğrenciler savaşın acısını yüreklerinde hissediyor. Hayalini kurdukları üniversite sıralarını savaştan dolayı terk etmek zorunda kalan gençlere Türkiye sahip çıkıyor.

Barındıkları çadır ve konteyner kentlerde her türlü ihtiyaçları Türkiye Cumhuriyeti tarafından karşılanan misafirlerin çocuklarına üniversite imkanı sağlanması aileleri de sevindirdi.

Akçakale ilçesindeki Süleyman Şah Konaklama Tesisi'nde yaşayan Suriyeli Ali Emin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine üniversiteye sınavsız gitme şansı tanınması ve aylık burs ödemesi imkanı verilmesinden dolayı çok mutlu olduklarını belirtti.

Suriye'de inşaat mühendisliği bölümünde okuduğunu hatırlatan Emin, yaşanan iç savaş nedeniyle okulunu bırakarak ailesiyle Türkiye'ye sığındığını ifade etti.

Eğitimine devam ettiği yıllarda "gelecek hayalleri" kurduğunu aktaran Emin, "Savaş her şeyimizi aldı ama Türkiye'nin desteğiyle yaşama sımsıkı sarılıyoruz" dedi.

Üniversiteyi tamamlama arzusu içerisinde olduğunun altını çizen Emin, Türkiye'nin bu konuda kendilerine tanıyacakları imkanlar için minnettar olduklarını kaydetti.

Suriyeli öğrencilerin eğitimini tamamlayabilmeleri için başlatılan bir çalışma olduğunu duyduğunda çocuklar gibi sevindiğini dile getiren Emin, eğitime başlayacağı günü iple çektiğini anlattı.

Mahmut Abdo ise İngilizce öğretmenliği bölümünü son sınıfında okurken eğitimini bırakmak zorunda kaldığını anlattı. Çok sayıdaki Suriyeli öğrencinin kendisiyle aynı üzüntüyü yaşadığını anımsatan Abdo, Türkiye'nin bu konuda yaptığı çalışmaların kendileri için yeni bir umut olduğunu söyledi.

Türkçe dil eğitimi aldılar

İslahiye'deki çadır kentte yaşayan veTürkçe dil eğitimini başarıyla tamamlayan 15 Suriyeli öğrenci de lisans eğitimlerine Türkiye'de devam edebilmek için gerekli başvurularını yaptı.

Lazkiye Üniversitesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünde okurken savaş nedeniyle eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan Redah Sindo da Türkiye'nin kendilerine her konuda destek olduğunu belirtti.

Eğitimlerini tamamlamak istediklerini aktaran Sindo, Suriye'nin geleceği konusunda ise karamsar olduklarını vurguladı.

11 yıl önce