|

Türkiye'nin yeni anayasa ihtiyacı Lordlar Kamarası'nda konuşuldu

Doğa Koleji'nin her yıl düzenlediği Demokrasi Forumu'nun dördüncüsü bu yıl Londra'da, Lordlar Kamarası'nda gerçekleşti. "4.Uluslararası Doğa Koleji Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu"nun bu yılki konusu "Sivil Anayasanın Türkiye İçin Gerekliliği" oldu.

00:00 - 5/06/2012 Salı
Güncelleme: 22:34 - 4/06/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye'nin yeni  anayasa ihtiyacı Lordlar Kamaras
Türkiye'nin yeni anayasa ihtiyacı Lordlar Kamaras

Foruma, Joost Lagendijk, Uluslararası PEN Kulübü Başkan Yardımcısı Moris Farhi, Doğa Koleji Öğrenci meclisleri adına Sena Sağıroğlu,Londra Üniversitesinden Prof. Dr. Constantin Stefanov, Londra'nın en prestijli üniversitesinden London Schools of Ekonomics Türkiye üzerine çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Bill Kissane, gibi önemli konuşmacılar katıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ortak protokol imzaladığı demokratik eğitim ve öğrenci meclisleri projesi uluslararası bir boyut kazandı. Bu yılki "4.Uluslararası Doğa Koleji Demokrasi ve İnsan Hakları Forumu" önemli konukları ağırladı. Londra'nın 1870 yılında inşa edilen tarihi binası Lordlar Kamarası'nda gerçekleşen foruma; Joost Lagendijk, Uluslararası PEN Kulübü Başkan Yardımcısı Moris Farhi, Harvard Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1.likle bitiren Londra barosundan Avukat Can Yeğinsu, Doğa Koleji öğrencisi Sena Sağıroğlu, Prof. Dr. Constantin Stefanov Londra'nın en prestijli üniversitesinden London Schools of Türkiye üzerine çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Bill Kissane, gibi önemli konuşmacılar katıldı. Forumun bu yıl ki konusu "Sivil Anayasanın Türkiye İçin Gerekliliği"...

Doğa Koleji, her yıl düzenlediği Demokrasi Forumu'nu bu yıl 25 Mayıs 2012'de Lordlar Kamarası'nda gerçekleştirdi. Türkiye'den önemli Hukukçu,Hakim ve Savcılar oluşan forum dinleyicilerin yanısıra, Avrupa ve Londra'dan gelen önemli katılımcılarla birlikte Doğa Koleji öğrenci meclislerininde bulunduğu 70 kişinin katıldığı etkinlik kapsamında katılımcılar Türkiye'de sivil anayasayı konuşup, neler katacağını tartıştılar. Açılış konuşmasını yapan Can Yeğinsu, son 30 yılda çok büyük değişiklikler yaşandığını ve Türkiye'de 17 kez anayasa değişikliği gerçekleştiğini vurguladı ve En son 2010 yılında değişen sivil anayasa için bir tanım gerektiğini ifade etti. Can Yeğinsu'nun ardından ilk konuşmayı yapan Joost Lagendijk oldu. Lagendijk, Türkiye'deki nüfusun %80'inin yeni bir anayasa istediklerini açıklarken, eski anayasanın sadece bir ideolojiye dayandığını, yeni anayasada ise bundan kaçınılması gerektiğini; sadece siyasi partinin ideolojisi yerine tüm partileri temsil etmesi gerektiğini belirtti.



12 yıl önce