|

12 milyarlık bilim fonu

Türkiye’nin teknoloji üssü olması için adımlar atan Sanayi Bakanlığı, bilimde dönüşüm programını başlattı. Program kapsamında, milli robottan AR-GE merkezlerine, teknik okullardan milli yazılımlara birçok alandaki projeye 12 milyar liralık kaynak aktarılacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/10/2017 Pazar
Güncelleme: 00:33 - 15/10/2017 Pazar
Yeni Şafak
Türkiye’nin bölgesinde bilim ve teknoloji üssü olabilmesi için ‘Bilimde Dönüşüm Programı’ başlatılıyor.
Türkiye’nin bölgesinde bilim ve teknoloji üssü olabilmesi için ‘Bilimde Dönüşüm Programı’ başlatılıyor.

Türkiye’nin bölgesinde bilim ve teknoloji üssü olabilmesi için ‘Bilimde Dönüşüm Programı’ başlatılıyor. Ülkemiz bilim, teknoloji ve sanayi altyapısının geliştirilmesini hedefleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, önümüzdeki dönemde ilgili program için 12 milyar lira bütçe ayıracak. İlgili proje aynı zamanda, küresel teknoloji devlerinin Türkiye’ye yatırım yapması için özendirici ve teşvik edici olacak. Türkiye’nin mevcut AR-GE, teknoloji ve inovasyon ekosisteminde kapsamlı bir dönüşümü öngören TÜBİTAK Kanun Tasarısının TBMM’de önümüzdeki dönemde kabul edilmesinin ardından çalışmalara başlanacak.

YÜTAM KURULUYOR

Tasarıya göre, TÜBİTAK bünyesinde artık sadece AR-GE yapılmayacak. Tüm araştırma merkezi ve enstitüler, TÜBİTAK’tan alınıp yeni kurulacak Yüksek Teknolojiler Araştırma Merkezi’ne (YÜTAM) devredilecek. Yeni dönemde TÜBİTAK, İcra Kurulu tarafından belirlenen teknolojilerin ülke ekonomisine, sınaî ve sosyal gelişmeye katkıda bulunmasını sağlamak amacıyla şirketlere yüzde 49’a kadar ortak olabilecek. TÜBİTAK tarafından verilecek ödül, burs ve teşvik ikramiyelerinden kamu personeli de yararlanabilecek.

YAZILIMDA HEDEF CİROYU KATLAMAK

Bu kapsamda, bilişim teknolojilerine odaklı teknoloji geliştirme bölgelerinin sayısı artacak. Türkiye’nin teknoloji üretme kabiliyetini yansıtacak Milli robot yapılacak. Türkiye önümüzdeki dönemde milli bilgi ve iletişim teknolojileri ile dünyaya açılacak. Yaklaşık 30 milyar lira olan bilgi teknolojileri ve yazılım sanayisi toplam cirosu iki katına çıkarılması hedefleniyor. Türkiye’deki test ve değerlendirme altyapısının tek elden ve etkin yürütülmesi için “TR-Test” adı altında kurulan test ve değerlendirme şirketi faaliyete geçecek.

  • YERLİ OTOMOBİL BURADAN YOLA ÇIKACAK
  • 2019 yılında çıkması planlanan yerli otomobil artık bu merkez üzerinden geliştirilmesi sağlanacak. Buna göre yerli otomobilin tasarımından elektronik sistemine, parça üretimine kadar birçok gelişimi bu merkezden yürütülecek.

#Türkiye
#Ar-Ge
7 yıl önce