|

15 katrilyonluk kredi 230 bin kişiye iş sağlar

Düşük enflasyon ortamına uyum sağlamakta güçlük çeken bankaların ellerindeki 120-130 katrilyon tutarındaki mevduatın 15 katrilyonunu reel sektöre vermeleri halinde 230 bin kişiye iş kapısı açılacak.

Yeni Şafak
01:00 - 23/11/2004 Salı
Güncelleme: 10:36 - 22/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
15 katrilyonluk kredi

230 bin kişiye iş sağlar
---------------------- manset ---------------------

  • YAKUP KOCAMAN / İSTANBUL


    Bir yılda 230 bin kişiye istihdam sağlayacak "Yatırım Üretim ve İstihdamın Arttırılması" başlıklı projeyi Yeni Şafak ile paylaşan Bursa Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan ve uzman ekibi, enflasyonun düşüşü ve devletin daha uzun vadeli borç bulur hale gelmesine paralel olarak faizin de düşüş eğilimine girmesiyle banka kredilerinin faize değil yatırıma gitmesi gerektiği üzerinde duruyor.

    Projeye göre, düşük faiz, düşük enflasyon ortamına uyum sağlamakta güçlük çeken bankaların, ellerinde bulunan 120-130 katrilyon tutarındaki mevduatın 15 katrilyonunu reel sektöre 'üretici kredisi' olarak vermeleri gerekiyor. Böylece 230 bin kişiye de iş kapısı açılmış olacağı ifade ediliyor.

    Bankalar, KOBİ'leri ihmal ediyor

    "230 bin kişiye istihdam" raporununun altyapısını hazırlayan Mahmut Balcı, Fahrettin Akçal ve Nevzat Gün isimli uzmanlar, Türkiye'de bankaların en fazla ihmal ettiği kesimin küçük ve orta boy işletmeler olduğuna dikkat çekiyor. Bankaların KOBİ'lere kredi vermede rekabete girmesi durumunda onlara sunacakları SSK primi, kredi kartı pazarlaması, çek senet takası, elektrik, su vs. faturalarının tahsilatı gibi hizmetler aracılığıyla yeni gelir kaynaklarına ulaşacakları belirtiliyor.

    Uzmanlar sırasıyla tekstil, inşaat, madencilik ve otomotiv ve yedek parça gibi istihdam-yoğun sektörlere kredi önceliği tanınması gerektiğini vurguluyor. Bursa Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü yetkilileri, "AB ülkelerinde KOBİ'lerin (küçük ve orta boy işletmeler) finans sektöründen aldığı pay yüzde 45-50 seviyelerinde iken ülkemizde bu oran yüzde 5 seviyelerindedir. Ülkemizde BOBİ (Büyük ve Orta Boy İşletmeler) finans sektöründen yeterli payı almış olup, KOBİ'lere bankacılar, büyüyüp kar edebilecekleri alan gözüyle bakmaktadırlar" şeklinde konuşuyor.



    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce