|

1915 Köprüsü’nde çalışmalar tam gaz

İki ayak aralığı 2023 metre olacak 1915 Çanakkale Köprüsü için Anadolu yakasında bulunan Lapseki ilçesine bağlı Şekerkaya mevkiindeki çalışmalar hızlandı. Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, “Büyük bir hayalin gerçekleştirilmesine şahit oluyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/07/2018 Cuma
Güncelleme: 01:11 - 27/07/2018 Cuma
Yeni Şafak
Köprünün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaza boyanacak.
Köprünün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaza boyanacak.

Tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanını alacak, renkleri, figürleri ve diğer özellikleriyle dikkat çekecek 1915 Çanakkale Köprüsü’ndeki çalışmalar Anadolu yakasındaki bölümde de hızlandırıldı. Avrupa yakasındaki Gelibolu’nun Sütlüce mevkisinde kuru havuz inşaat çalışmaları devam eden köprünün Anadolu yakasındaki Lapseki ilçesinin Şekerkaya mevkiinde ise kara çalışmaları sürüyor. Bölgeye kurulan şantiye alanında köprünün ayaklarının denk geleceği noktalardaki kara derinleştirme çalışmalarında görevli ekipler, vardiyalı olarak 24 saat süreyle mesai yapıyor. Uluslararası bir koridorun tamamlayıcısı konumunda bulunacak 1915 Çanakkale Köprüsü, Avrupa’dan gelip, Türkiye’nin batısına gidecek sürücüler tarafından da yoğun olarak kullanılacak.

KUYRUK ÇİLESİ BİTECEK

Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Çanakkale’nin yarım asırlık hayalinin gerçeğe dönüştüğünü söyledi. Köprünün yapımının temelinin atıldığı ilk günden bu yana yakından takip edildiğini belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Bölgede köprünün eksikliği özellikle ulaşımda yaşanan sıkıntılarla çok net hissediliyor. Özellikle kış mevsiminde fırtınalı havalarda feribotlar çalışmadığı durumlarda insanlar çok uzun kuyruklarda bekliyorlar. Bayramda seyranda nispeten tatile gidecek vatandaşlarımız yine kuyruk çilesini çekmekte ama köprü tüm bu aksaklığın önüne bir kurtarıcı olacak. Biz burada çok önemli bir tarihi olayı izliyoruz aslında. Büyük bir hayalin gerçekleştirilmesine şahit oluyoruz.”


Ayakları kırmızı beyaza boyanacak

Köprünün kule bağlantıları ve bağlantı unsurları Türk bayrağının renkleri olan kırmızı ve beyaza boyanacak. Her iki yakada 333 metre yüksekliğindeki kulelerin üst kısmı ise Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşları sırasında namluya sürdüğü top mermisini temsil edecek. 2023 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle köprünün toplam uzunluğunun 4 bin 608 metre olması öngörülüyor.

#1915 Köprüsü
#Çanakkale köprüsü
6 yıl önce