|

30 bankaya tüketici denetimi

Tüketici kanununa aykırı davranan bankalara inceleme yaptıklarını açıklayan Gümrük ve Ticaret Bakanı Aşcı, bu çerçevede 30 kadar bankanın incelendiğini bildirdi. Aşçı, gümrükten geçen TIR ve otobüslerde taşınmasına izin verilen vergisiz petrol için de elektronik denetim getirileceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 23:31 - 11/10/2015 Pazar
Yeni Şafak

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, bakanlığının inceleme, denetleme ve kontrol alanının çok geniş olduğunu belirterek, tüketici kanununa muhalefet eden bankalarla ilgili inceleme yaptıklarını söyledi. Bakan Aşcı, yürürlüğe giren Tüketici Kanunu'na göre bankaların bazı konularda duyarlı davranmadıklarını belirlediklerini bu çerçevede 30 kadar bankanın incelemesinin sürdüğünü belirtti. Aşcı, “Tüketici Kanunu çıkınca, seri şekilde kredi koşulları kefalet sistemi, geri ödemenin nasıl yapılacağı, faiz tahakkuk gibi düzenlemeler konusunda yönetmelikleri çıkardık. Sözleşmede yer alacak unsurlar vardı, sözleşme ve verilen hizmetlerle bağlantılıydı, onları da tamamladık” dedi. İncelemelerin kredi kartı ücretlerini de kapsadığını dile getiren Aşcı, “Denetimlerin amacı cezalandırma değil, rehberlik hizmetidir. Ancak kanun dışı görülen bir durum varsa ona göre de cezalar olacak... Bazı bankalarda incelemeler bitti. Yılsonuna hepsi tamamlanır” dedi.



CİZRE OLAYLARI SINIR TİCARETİNİ ETKİLEDİ

Cizre'de sokağa çıkma kararı uygulandığı sırada Habur Gümrük Kapısı'nda yaşanılanları da anlatan Bakan Aşcı, şunları söyledi: “Habur'a giden yol Cizre'den geçiyor. Türkiye'nin her tarafından ihracat var bu kapıya. Sokağa çıkma yasağı olunca geçişler noktasında orada bazı aksamalar oldu. Ama bu minimum düzeyde gerçekleşti. TIR sayısı 2 bin olmadı ama 800'ler 1000'ler civarında oldu. Cizre'deki olaylar sırasında 10 bine yaklaştı bekleyen araç sayısı. Şu anda bir sıkıntımız yok.”



VERGİSİZ PETROL İÇİN ELEKTRONİK SINIRLAMA

Sarp Sınır Kapısı'ndan geçen TIR'larda 550, otobüslerde 300 litrelik standart depo muafiyeti kapsamında getirdikleri mazottan vergi alınmadığını ancak, Türkiye içerisinde satış yapıldığı şeklinde suistimaller belirlediklerini anlatan Aşcı, bu konu hakkında ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Depolarda bu kadar yakıt varsa vergi almayız. Ancak Sarp kapımızdaki uygulamada aynı otobüs bir günde 5-6-7 kere girip çıkıyor. Bu hakkın kötüye kullanımıdır... Seyahat özgürlüğünü kısıtlayamayız. Günde 10 kere gidip gelsin. Ama yapması gereken kilometre yapılsın. Şimdi elektronik olarak ölçüp tahakkukunu yapıyoruz...Yakında uygulamaya geçirmeye çalışıyoruz. Sezonun bitmesini bekledik.”



HABUR KÖPRÜSÜ'NE BAŞLANDI

Habur'da 2 gidiş 2 geliş bir köprünün bulunduğunu şimdi, bunların ortasına 3 gidiş 3 geliş yeni bir köprü yapımının başlatıldığını anlatan Bakan Aşcı, “Irak hükümetiyle işbirliği halinde yapıyoruz. Dolayısıyla oradaki geçişlerin sayısı 4'ten 10'a çıkacak şey. Köprü inşaatı başladı. Irak tarafından başladı inşaat bu tarafa doğru geliyor. İnşaatın yarısını onlar yarısını biz karşılayacağız. İki ülkenin ortak malı olacak” şeklinde konuştu.







KAÇAĞA KARŞI FARKLI YÖNTEM

Türkiye'nin sınırlarındaki kaçakçılığı belirlemek için de birçok yöntem geliştirdiklerini dile getiren Bakan Aşcı, bunlardan birini yaşadığı bir olayla anlattı. Aşcı, şunları söyledi: “Bir muhafaza memur adayımızın babasının tanker imalatçısı olduğunu öğrendik. O memura 'seni işe alalım, böylece tanker imalatındaki gizli bölmeleri öğrenme imkanımız olur dedik' memur adayını işe aldık. Tankerle petrol taşımacılığındaki gizli bölme hilesini bu işi yapan kişiden öğrendik."


#banka
#tüketici
#denetim
#kanun
9 yıl önce