|

'3,2 milyon kişiye istihdam oluşturmayı hedefliyoruz'

Maliye Bakanı Ağbal, "Önümüzdeki 3 yıllık dönemde 3,2 milyon vatandaşımıza ilave istihdam oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.

Yeni Şafak
19:01 - 24/10/2017 الثلاثاء
Güncelleme: 19:04 - 24/10/2017 الثلاثاء
AA
Maliye Bakanı Ağbal
Maliye Bakanı Ağbal

Maliye Bakanı Naci Ağbal, önümüzdeki 3 yıllık dönemde 3,2 milyon kişiye ilave istihdam oluşturmayı hedeflediklerini belirtti.


Ağbal, 2018 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2016 Yılı Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sundu.

Ağbal, burada yaptığı konuşmada, küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye ekonomisinin, güçlü dinamikleri, yerinde ve zamanında alınan tedbirlerle 2017'nin ilk yarısında yüzde 5,1 oranında güçlü bir büyüme kaydettiğine işaret ederek, Türkiye'nin, bu büyüme performansıyla G20 ülkeleri arasında Çin ve Hindistan’dan sonra en hızlı büyüyen üçüncü ülke olduğunu söyledi.

Ekonomiye ilişkin öncü göstergelerin yılın geri kalanında da büyümenin artarak devam edeceği yönünde olduğunu vurgulayan Ağbal, Kredi Garanti Fonu'nun yatırımlar ve ekonomik faaliyetleri desteklemesi, teşvik ve vergi indirimleriyle canlanan iç talep, turizmdeki toparlanma, ihracattaki olumlu seyir ile baz etkisinin ekonomik büyümeyi destekleyeceğini dile getirdi.

Ağbal, "Tüm bu veriler ışığında 2017'de yüzde 5,5 büyüyerek hükümetlerimiz döneminde yakaladığımız yüksek büyüme performansını sürdüreceğiz." dedi.

Güçlü büyüme performansı, aktif iş gücü politikaları ve teşviklerin etkisiyle istihdam imkanlarını artırdıklarına değinen Ağbal, 2007'den bu yana 7,9 milyon, son bir yılda da 1,1 milyon kişiye ek istihdam sağladıklarını, Türkiye'nin 2007-2017 döneminde yüzde 3,4’lük yıllık ortalama istihdam artışıyla OECD ülkeleri arasında en yüksek artış sağlayan ülke konumuna geldiğini anlattı.

Ekonomik göstergelerde 2017 beklentileri

İstihdamın artmasına rağmen iş gücüne katılım oranının da artması nedeniyle işsizlik oranındaki azalışın sınırlı kaldığı değerlendirmesinde bulunan Ağbal, işsizlik oranının 2017'de ortalama yüzde 10,8 civarında olmasının öngörüldüğünü kaydetti.

Ağbal, bu yıl enflasyonun genel olarak artış eğiliminde olduğunu ve enflasyonun yıl sonunda baz etkisinin de desteğiyle yüzde 9,5 düzeyinde gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.

Yıl sonunda ihracatın 156,5 milyar dolara yükselmesinin öngörüldüğü bilgisini veren Ağbal, küresel ticaretteki ivmelenme ve ticaret ortaklarında artan talebin ihracatı olumlu etkilediğini belirtti.

Ağbal, turizmdeki toparlanmanın belirgin hale geldiğini, turizm gelirlerinin yıl sonunda 20 milyar dolar olmasının beklendiğini ifade etti.

Naci Ağbal, 2017 sonunda cari açığın 39,2 milyar dolar, gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının ise yüzde 4,6 olacağının tahmin edildiği dile getirdi.

Bakan Ağbal, "Türkiye 2002'den bu yana uyguladığı mali disiplin ve ihtiyatlı makroekonomik politikalar sayesinde kamu maliyesinde küresel ölçekte örnek gösterilen bir ülke haline gelmiştir." diye konuştu.

Ekonominin büyümesine katkı yapmak amacıyla uygulamaya koydukları vergi ve harcama programlarının etkisiyle merkezi yönetim bütçe açığının yıl sonunda 61,7 milyar lira olmasını öngördüklerini belirten Ağbal, "Bu kapsamda 2016 yılında yüzde 1,1 olan merkezi yönetim bütçe açığının GSYH’ye oranının 2017 yılında yüzde 2 olmasını bekliyoruz. Genel devlet açığının da aynı dönemde yüzde 1,3’ten yüzde 2,4’e yükselmesini tahmin ediyoruz." dedi.

Tek haneli işsizlik hedefi

Bakan Ağbal, 2017'de büyümede yakalanan güçlü performansı, önümüzdeki 3 yıllık dönemde de devam ettireceklerini söyledi.

Orta vadede yüksek büyüme ve istihdam artışını desteklemek için öngördükleri öncelikler hakkında bilgi veren Ağbal, bu kapsamda, makroekonomik istikrarı devam ettirmek için güçlü büyümenin sürdürülmesi, istihdamın artırılması, fiyat istikrarının sağlanması, cari açığın yönetilebilir seviyelerde tutulması ve kamu mali dengelerinin sağlıklı yapısının korunmasının temel öncelikleri olduğunu vurguladı.

Önümüzdeki 3 yıl için yüzde 5,5’lik büyüme hedeflediklerini bildiren Ağbal, şunları kaydetti:

"2018'de ekonomide beklentilerin iyileşmesi ve öngörülebilirliğin artması, turizmde toparlanmanın güçlenmesi ve elverişli küresel koşulların büyüme hedefimizi desteklemesi beklenmektedir.

Orta vadede ise Türkiye ekonomisinde nitelikli istihdam oluşturan, enflasyon ve cari açık yaratmayan, ağırlıklı olarak yurt içi tasarruflar ve doğrudan yabancı yatırımlarla finanse edilen, yatırım ve ihracata dayalı bir büyüme yapısı hedeflenmektedir.

Büyüme hedefimizin en önemli sonucu kendisini istihdamda gösterecek. Bu çerçevede önümüzdeki 3 yıllık dönemde 3,2 milyon vatandaşımıza ilave istihdam oluşturmayı hedefliyoruz. Böylece istihdam sayımızı 31,4 milyona çıkarmış olacağız.

Önümüzdeki dönemde istihdamı artırarak işsizliği tek hanelere indireceğiz. İşsizlik oranını 2018 yılında yüzde 10,5’e 2020’de ise yüzde 9,6’ya indirmeyi hedefliyoruz.

Orta Vadeli Program döneminde para politikası ve maliye politikası eşgüdüm içinde enflasyonun aşağı çekilmesi için gerekli adımları atmaya devam edecektir. Bu çerçevede enflasyonun 2018 yılında yüzde 7’ye ve 2020 yılında yüzde 5’e gerilemesi beklenmektedir."

2018 bütçe rakamları

2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı hakkında bilgi veren Ağbal, bütçenin Orta Vadeli Program'da açıklanan ekonomik, mali ve sosyal hedeflerle uyumlu olacak şekilde hazırladığını söyledi.

Ağbal, "2018 yılı bütçemizde bütçe giderleri762,8 milyar lira, faiz hariç giderler691,1 milyar lira, bütçe gelirleri 696,8 milyar lira, vergi gelirleri 599,4 milyar lira, bütçe açığı 65,9 milyar lira, faiz dışı fazla 5,8 milyar lira olarak öngörülmüştür." diye konuştu.

#2018 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı
#Enflasyon
#Naci Ağbal
٪d سنوات قبل