|

5 yıl daha büyür

Türk otomotiv sektörü 2019 yılına kadar büyümeye devam edecek. Türkiye'de mevcut yatırımların devam edeceğini belirten KPGM Türkiye Ortağı Ergün Kış, sektör yöneticilerinin 5 yılda üretiminin artacağından yüzde 100 emin olduklarını vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/05/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:14 - 6/05/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

KPMG Türkiye Otomotiv Sektörü Lideri ve Denetim Bölümü Şirket Ortağı Ergün Kış liderliğinde KPMG Türkiye tarafından bu yıl üçüncüsü hazırlanan araştırmada, otomotiv sektörü yöneticilerinin gelecek 5 yıla yönelik beklentileri ve görüşlerini değerlendirdi.



İÇ PAZAR BÜYÜMELİ


Sanayi ve iç pazar dengesi, ülkenin dış ticaret dengeleri de dikkate alınarak iyi bir şekilde oturtulursa, Türkiye otomotiv sektörünün önünün açık olacağını dile getiren Ergün Kış konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Türkiye'de hali hazırda yatırım yapmış olan üreticiler, yatırımlarını artırıyorlar. Ancak yeni otomotiv üreticilerinin gelmesi veya yeni stratejik yatırımların değerlendirilmesi gerekiyor. Yatırım ortamının iyileştirilmesi sadece teşvikle sınırlı kalmamalı. Bunun dışında vergi kanunlarından hukuki düzenlemelere, lojistik ve altyapıdan rekabet kurallarına kadar birçok unsuru barındırıyor. Geçen sene Türkiye'ye yeni yatırım gelmesinin önündeki en önemli engel olarak büyük rakip ülkelerin gücü belirtilmişti ancak bu yıl iç pazarın yetersiz oluşu kayda değer bir artışla birinci sıraya yerleşti” dedi.



VERGİ ENGELLİYOR


Vergi yükünün azaltılmasının otomotiv sektörünün büyümesindeki önemine dikkat çeken Ergün Kış “Özellikle vergi kaynaklı zorluklar doğrultusunda büyüme beklentileri eskisi kadar iyimser değil. ÖTV, KDV gibi satışa bağlı vergilerin yüksekliğinin araç satış fiyatlarını artırıp satışları azalttığı, pazarı daralttığı bir gerçek” diye konuştu.



Patronlar % 100 emin


“KPMG Türkiye 2015 Otomotiv Yöneticileri Araştırması” sonuçları sektör yöneticilerinin, 2013 yılında toplam üretimin 1,1 milyon, kapasitenin 1,6 milyon adet ve 2014 yılında toplam üretimin 1,2 milyon, kapasitenin 1,7 milyon adet olarak gerçekleştiği Türkiye otomotiv sanayisinin önümüzdeki 5 yılda üretiminin artacağından yüzde 100 emin olduğunu gösteriyor. Üretim artışının oluşturulan kapasitenin kullanılmasına vurgu yapılıyor.


#Otomotiv Yöneticileri Araştırması
#otomotiv
#Ergün Kış
9 yıl önce