|

5G için 2 kat fiber lazım

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, Türkiye’nin fiber ağını ikiye katlayamaması halinde 5G’de zorlanacağını söyledi. Ulusal Genişbant Stratejisi'nin bu açıdan önemine değinen Süel, fiber yatırımda 37 milyar liralık tasarruf sağlayacak eylem planıyla 5G'ye geçişin kolaylaşacağını belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2017 Perşembe
Güncelleme: 06:13 - 20/04/2017 Perşembe
Yeni Şafak
5G için 2 kat fiber lazım
5G için 2 kat fiber lazım

Türkiye’de fibere erişim ve altyapı paylaşımı konusundaki operatörler arasında süregelen anlaşmazlık Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın, sektör paydaşlarının da görüşlerini alarak hazırladığı ve bu yıl hayata geçirilmesi beklenen Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı’yla çözüme kavuşuyor. Planın destekleyicilerinden olan Vodafone Türkiye’nin İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, ulusal genişbant politikasının uygulamaya konmasıyla 2023 yılına kadar her 100 haneden 50’sine fiber ulaştırılmasının hedeflendiğini belirtti. Süel, “Bugün Türkiye’de her 100 haneden yalnızca 13’üne fiber götürebiliyoruz. Genişbant penetrasyonunda %10’luk bir artışın GSYİH’de %1.38’lik artışa yol açtığını göz önünde bulundurursak, Ulusal Genişbant Politikası Türkiye için sıçrama tahtası olacak” diye konuştu.

5G’YE GÖRE ADIM ATILMALI

Ulusal genişbant politikasını değerlendirmek üzere gazetecilerle biraraya gelen Süel, mevcut fiber altyapı ağının iki katına çıkarılamaması halinde Türkiye’nin 5G’ye hazır olamayacağına dikkat çekerek, güçlü altyapının 5G’nin olmazsa olmazı olduğunu vurguladı. Sabit ile mobildeki yakınsamanın fiberle oluştuğunu ifade eden Süel, şöyle devam etti: “Akıllı şehirler, nesnelerin interneti, evlere ve binalara kadar giden fiber ve 5G, giderek hayatımıza dahil oluyor. Bu kapsamda, yüksek kapasite, hız ve transmisyon gerektiren 5G'ye Türkiye’yi taşıyan ana unsur da Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı olacak.”

  • 1.
  • Bugün ülkemizde en az 1 Gbit/s hızlarda genişbant erişim sağlanabilen hane bulunmuyor. Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı’nın hayata geçmesi ile hedef, 2023’e kadar 100 evden 20’sine bu hızlarda fiber erişimi sunabilmek olacak.
  • 2.
  • Güney Kore 574 bin kilometre fiber uzunluğa, Portekiz 545 bin kilometre fiber uzunluğa hakim. Türkiye’deki fiber uzunluk ise 284 bin kilometre. Eylem planının uygulanmasıyla, ülkemizdeki fiber ağı 2023’te 500 bin kilometreye ulaşacak.
37 MİLYAR LİRALIK TASARRUF

Hasan Süel, ulusal eylem planının 5G’ye geçişi kolaylaştırmanın yanı sıra altyapıda ortaklığı teşvik ederek Türkiye ekonomisine 37 milyar liralık tasarruf sağlayacağını da kaydetti. Rekabet gücünü koruyabilmek için hızlı genişbant ve eve kadar fiber konusunda eşik atlanması gerektiğini aktaran Süel, “Bu konuda hükümetimizin vereceği teşvikleri de önemsiyoruz. Ortak fiber yatırımlarının teşvik kapsamına alınması, fiber şebekelerin en ücra köşelere kadar hizmet sağlamasını sağlayacaktır. Yeni fiber yatırımı yapmak amacıyla kurulan ortak şirketler de desteklenmeli” dedi.


YATIRIM TEŞVİĞİ ÖNERİSİ

Sektörde yatırımları teşvik edici modellerin geliştirildiği ve yatırımcının ödüllendirildiği bir ortamda, Türkiye’nin telekomünikasyon sektöründe kendi bölgesinin öncü ülkelerinden olacağının altını çizen Süel, şunları anlattı: “Yatırım ortamı oluşana kadar erişimin artırılması lazım. Örnek vermem gerekirse; bugüne kadar altyapıya 5 bin kilometrelik bir erişim talebimiz oldu ancak gerçekleşen erişim yalnızca 50 kilometre... Bugün fiber kazısı yapmak çok zor, mevzuata dayalı, başka kurumların farklı önceliklerinin olmasına dayalı bir sürü engelle karşılaşıyoruz.”

Süel: Zarar edilerek rekabet olmaz

Telekom sektöründe rekabetin sağlanması için ön şartın, altyapıya erişimde uygun bir maliyet modeli olduğunu dile getiren Hasan Süel, şöyle dedi: “Alternatif operatörlerin zarar ettiği bir ortamda rekabet olmaz, o yüzden erişim fiyatlarına yönelik yeni bir maliyet modelinin, sürdürülebilir, rekabetin sağlanabildiği bir maliyet modelinin bir an evvel yürürlüğe girmesi büyük önem taşıyor.”

#5G
#Fİber
#Adil paylaşım
7 yıl önce