|

665 milyonluk yatırım şart

Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a deniz altından su taşımak için hayata geçirdiği proje yaklaşık bir yıldır devrede. Ancak ülkede hala su şebekesi bulunmayan bölgeler var. Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, “Eski boruların da değişmesi gerekiyor. Bu toplamda 665 milyon liralık yatırım demek. Özelleştirme şart” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 8/11/2016 الثلاثاء
Güncelleme: 05:34 - 8/11/2016 الثلاثاء
Yeni Şafak

Kuzey Kıbrıs'ta tarımsal alanların artması ve ülkenin refah düzeyinin yükselmesi için düğmesine basılan Türkiye suyundan Kuzey Kıbrıs'ın bütün bölgeleri yararlanamıyor. Bunun en büyük gerekçesi ise eksik su şebekesi ve eskiyen borular olarak gösteriliyor. Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'a deniz altından su taşımak için hayata geçirdiği projeyi tamamlamasının üzerinden bir yıldan fazla süre geçti.



ÇARE ÖZELLEŞTİRMEDE


Adaya kurulan barajda toplanan tatlı suyun bütün bölgelere ulaşmadığına dikkat çeken Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, “Ülkede hala su şebekesi bulunmayan bölgeler var. Yine şebekesi olduğu halde eskiyen borular nedeniyle suyun etkin kullanılmadığı ilçelerimiz bulunuyor. Belediyelerin bu yatırımları yapacak bütçesi yok. Yatırım rakamı 665 milyon lira olarak hesaplanıyor. Bu nedenle su dağıtım işinin özelleştirilmesi şart" bilgisini verdi. Demir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gelişmesi için ülke genelinde tatlı suyun kullanılması gerektiğine de vurgu yaparak, “Su medeniyet demek. Biz suyu ülke genelinde kullanmak istiyoruz" dedi.







Ülke suyla yeşillenir


Suyun ülkenin güzelleşmesi ve daha yeşil olması için de gerekli olduğuna dikkat çeken Demir, “Benim en büyük hayalim başkanlığını yaptığım Yeniboğaziçi Belediyesi'ni yemyeşil yapmak. Bunun için de suyun bir an önce özelleştirilmesi gerekiyor" bilgisini verdi. 8 yıl aradan sonra ikinci kez Yeniboğaziçi Belediyesi'ne başkan seçilen Demir, “Belediyeyi 30 milyon lira borçla devraldım. 2 yıl içinde borcun yüzde 95'ini ödedim ve 16 milyon TL'lik yatırım yaptım. Önceliği parklara verdim" dedi. İlçedeki ilk park 20 dönüm arsa içinde 2.Selim Parkı ismiyle hizmet vermeye başladı. Park, yeşil alanları, çocuk parkları, bölgede faaliyet gösteren kadın derneklerinin ürettikleri ev yapımı ürünlerin satıldığı bir mekan haline geldi. Bölgede 8 parkın daha yapımı devam ediyor.





Üç belediye birlikte master planı yaptırdı


Kuzey Kıbrıs'ta belediyelerin yeşil alanlar dışında imara müdahale yetkisi bulunmadığı, imar yetkisinin İçişleri Bakanlığı ve kaymakamlıklarda bulunduğu bilgisini veren Başkan Demir, bunun da çok başlılığa ve bürokrasiye neden olduğunu söyledi. Şu anda 3 belediyenin birlikte yeni bir master plan hazırlığında olduklarını anlatan Demir, “Yeni imar planlarıyla bölgeye yakışır az katlı binalar yapılacak. Bu da bölgenin emlak değerini artıracak.



Halihazırda en küçük arsa 500 metrekare. Fiyatı da 40 bin sterlinden başlayıp 100 bin sterline kadar çıkabiliyor." diye konuştu. Yeniboğaziçi'nin aslında 9 kiometrelik kumsalı ile tam bir turizm cenneti olduğuna da dikkat çeken Demir, turizmciler tarafından henüz keşfedilmemiş olan bakir ilçede bürokratik engellerin turizm yatırımlarının önüne geçtiğini söyledi.






#Katip Demir
#Kuzey Kıbrıs
#Kıbrıs su projesi
٪d سنوات قبل